logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e36 – czy uniwersalna sonda lambda 4-przewodowa (2 białe, szary, czarny) pasuje?

sdo2509 19 Sie 2005 17:37 35295 32
REKLAMA
  • #1 1747527
    sdo2509
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam problem sonda niedziała ma 4 kable kolory tych kabli to dwa białe jeden siwy i jeden czarny czy mogę wstawić sondę uniwersalną o tych samych kolorach kabli czy to zadziała jak należy proszę o odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1747833
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Może być uniwersalna wtyczkę należy przelutować/kwas/.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1748083
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Lutowanie kabli, a zwłaszcza sterującego (stalowego) jest kłopotliwe, ja używam specjalnych okrągłych zaciskanych złączek (oraz izolacji termokurczliwej).
  • Pomocny post
    #4 1752293
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    tylko zprawdź żeby sonda miała masę też na obudowie to jest zastrzeżenie dla BMW! ja kupiłem do swojej E 36 nową sondę BOSCHa bo taka tam siedzi za 190zł na giełdzie była nowiutka tylko z inna płaską wtyczką, a w BMW jest okrągła!
    i pamiętaj aby ta sonda była 1V,
  • Pomocny post
    #5 1753270
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    kable sondy lutować. Nie słyszałem o tym, tego nie wolno robić z tego co wiem ponieważ przez kabel idzię powietrze do sądy i jak polutujesz sąda ma za mało powietrza i robi się nielada problem.
  • Pomocny post
    #6 1753291
    gracus7
    Poziom 26  
    kolego zastanów się na drugi raz zanim napiszesz takie bzdury o powietrzu!!!!!!!!!!!!!!!!
    sonda lambda na podstawie zawartości tlenu w spalinach wytwarza napięcie do 1V (w zależności od sondy bo są 5V)
    a jak do sondy może iść powietrze przewodem elektrycznym i po co?????
  • #7 1753360
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    no tu się nie godzę ! przewodem / przewodami do sondy doprowadzone jest powietrze referencyjne , drożność tego układu zapewnia w miare stałe ciśnienie wewnątrz sondy, zależne praktycznie od ciśnienia atmosferycznego. zatkanie tej "wentylacji" w skrajnych przypadkach prowadzi np do przepoaryzowania sondy, itp . mam gdzieś właśnie taką sonde wymienioną po założeniu gazu do samochodu - gazownicy przylutowali przewody................
    tak więc tylko zaciskać !!!!
    a tak wogule to nikt nie zastanawiał się dlaczego koszulki tych przewodów są takie twarde? przecież mogłyby być silikonowe albo gumowe? jakby co to odpowiedź wyżej.
  • #8 1753785
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    mało wiem ?????????
    przewody elektryczne do powietrza ?????????????
    aprzewodem paliwowym od silnika do zbiornika leci napięcie zasilania do POMPKI paliwa ?????????????????????????????????????????????????????? bo paliwo jest podawane przez dach????????????????

ale ja mało wiem --- do szkoły

po co wymieniać taką polutowaną sonde przecież można przeciąć nożem izolacje i będzie super obieg powietrza , no chyba że powietrze musi być czyste i z filtra powietrza

poz. piotr
  • #9 1756058
    małek
    Poziom 21  
    ja też długo nie miałem o tym pojęcia, dowiedziałem się w sumie nie dawno ale jest tak faktycznie !
    co do efektu przepolaryzowania - jest to trwałe uszkodzenie - sonda do wymiany - nic nie da nacięcie przewodu
    nie ma co ciągnąć dyskusji bo nie o to chodzi w tym poście; każdy zrobi co i jak chce; ja miałem możliwość poszeżenia swojej wiedzy o takie doświadczenie - nie uważam się za alfa i omega ale wieżcie mi sprawdziłem to.
  • REKLAMA
  • #10 1757543
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1758627
    małek
    Poziom 21  
    kolego elektrit chyle czoła przed wiedzą i zazdroszcze doświadczenia (oczywiście zdrowo/nie zawistnie) ale miałem matiza w którym właśnie taki myk - doszedłem diagnozując od strony sterownika lpg , wymieniłem sonde, kabelek przylutowałem do wiązki, nie sondy i działa w porządku już z rok czasu - może zbieg okoliczności / nie wiem

a co do wymiany sond - kiedyś trochę eksperymentowałem i wychodzi nieźle w niemieckich systemach, włoskie jako tako, japońskie tylko oryginały; może miałem takie akurat doświadczenia tu nic nie narzucam - moje odczucie
  • #12 1758649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1759580
    mati23
    Poziom 2  
    mam e36 i przylutowana sonde i dziala bez zarzutu! nalezy tylko dobrze przylutowac a nie na odczep sie.
  • #14 1762118
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Ale mniejsza o to powietrze. Ale jak te przewody polutować jak potraktuje się je kwasem zgniją jak bez kwasu to się nie polutują.
    Więc po jaką cholerę się męczyć nie lepij kupić rurki w sklepie elektrycznym i zacisnąć.
  • #15 1821224
    flash21
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jaby była jeszcze potrzebna sonda do bety to zapraszam - www.bmw-czesci.com
  • #16 4270723
    baker318
    Poziom 11  
    wiatm wszystkich mobili bmw e36:) mam pytanko odnośni sondy lambda:/ podłaczylismy bmw e36 318 do kompa i wykrylo ze sonda nie chodzi:/ juz mam wydatek:? kolejny... i co z tym sie wiaze? auto skacze na obrotach, i na zimnym silniki gasnie!! i czy jak ją wymienie to bedzie ok? czy autko bedzie mialo kopa, bo jest strasznie zamulone:( i duzo pali... czekam na odpowiedz, fachowa odpowiedz od kogos kto mial taka zagatke, ale od kogos kto sie na tym zna
  • #17 4270759
    gracus7
    Poziom 26  
    jak jest uszkodzona sonda to komputer wchodzi w tryb awaryjny i więcej pali oraz może być mułowaty bo chodzi na podstawie uśrednionych parametrów zapisanych w pamięci... a skakanie obrotów jest jak najbardziej zależne od sprawności sondy
  • #18 4270836
    baker318
    Poziom 11  
    superancko!!! dzieki serdeczne za odpowiedz, teraz juz wiem ze musze zalatwic sonde, i nie wiem czy kupic nowa czy czasami nie lepiej uzywke?! bo znajomek ma szrocik i fury ze szwajcarii, wiec tam sonda powinnac byc ok, a ja bym sobie przynajmniej zaoszczedzil... wiec lepiej nowa czy uzywke?

Dodano po 5 [minuty]:

a co moze byc powodowac to ze autko jest strasznie mulowate? bo mam tez gaz w niej... przyznam sie ze autko kupilem miesiac temu!! planowalem glowice itd bo woda sie gotowala:/ czy silnik jak byl przegrzany to stracil momentalnie moc, bo wiem ze lasce od ktorej kupilem fure woda sie pare razy zagotowala!!:/ ale mechanik stwierdzil ze silnik jest w dobrej kondycji i ze mocno nie byl przegrzany!! stwierdzil to po glowicy!!

Dodano po 1 [minuty]:

woda sie juz nie gotuje wszystko jest ok, cisnienie w glowicy tez super, glowica byla sprawdzana na rentgenie
  • #19 4270872
    gracus7
    Poziom 26  
    za używaną sondę zapłacisz jakieś 80 zł a za nową od 200 w góre ale nie kupuj uniwersalnych sond tylko kup oryginał BOSCHa nawet urzywkę i najlepiej od BMW bo wtyczka będzie oryginalan bo ciężko ją zminenić bo ciężko sie lutuje przewody bo mają stalowe druty....

a skoro jest mułowate auto na gazie to jedź do m=gazownika niech podłączy instalacę pod komputer i sprawdzi i dokona regulacji a z drugiej strony może byś=ć uszkodzony przepływomierz powietrza przy którego uszkodzeniu auto będzie mułowate i będzie miało dziurę w dodaniu gazu czyli dopiero po chwili zaczyna reagować
  • #20 4270918
    baker318
    Poziom 11  
    , powiem ci ze komputer wykryl tylko ta sonde!! ale jutro podjade sobie jeszcze do goscia zeby sprawdzil mi auto jak chodzi na gazie i co pokazuje komputer!! bo tego nie zrobil, bo nie mial czasu... ale rzeczywiscie jest tak, ze auto po wcisnieciu pedala gazu ma tak jakby "dziure" i dopiero po pewnym momencie pomalutku zaczyna sie bujac, ale jak juz sie buje to leci elegancko:) na autobanie w niemczech zaliczylem dwie paczki i dalej nic nie dusilem, a gazutroche jeszcze zostalo!! ale to juz inna bajka

Dodano po 3 [minuty]:

wiec poslucham sie ciebie i jutro sprawdzimy jeszcze fure na gazie i mial bym wszystko, bo silniczek jest suchutki, ani grama oleju na mim nie ma, jedynie ucieka mu olej ze skrzyni ale to ponoc normalka!! ok to dzieki serdeczne za podpowiedzi powodzonka zycze siemanko do nastepnego
  • REKLAMA
  • #21 4285502
    baker318
    Poziom 11  
    witam, wymienilem sonde i dalej mam ten problem:/ silnik nie utrzymuje rownowagi na obrotach!! skacze jak popier... i na zimnym gasnie, sonda jest nowa
  • #22 4285521
    gracus7
    Poziom 26  
    mówisz że sondę wymieniłeś a czy sprawdziłeś czy jest ona sprawna??? nowa czy uzywana? może się okazać że nie masz sprawnego układu podgrzewania sondy który jest zrealizowany na przekaźniku sterowanym z komputera kilka razy spotkałem się z czymś takim że przekaźnik strzelał kilka razy na sekundę bo takie nieprawidłowe sterowanie miał z komputera...
    sprawdź bo jak nie będzie podgrzewania to sonda nie będzie działała prawidłowo a gdyby strzxelał ci przekażnik to podmień komputer od jakiegoś znajomego na conajmniej dzień i zobacz jak będzie się zachowywał
  • #23 4290443
    baker318
    Poziom 11  
    a znasz moze jakies speca od bmw, jakis dobry mechanik!! bo nie mam za bardzo czasu na takie historie, wolal bym to oddac w dobre rece niz samemu zjeba... sonda jest nowa
  • #24 4389317
    johnny27
    Poziom 11  
    Witam,posiadam Model E36 316,udałem sie na regulacje gazu,gazownik stwierdził ze regulacji nie bedzie bo niema odczytu z sondy,paliła wcześniej około 19 litów,teraz gdy ta sonda zdechła wychodzi na to że przy 20 litrach gazu robie tylko 60 km.Ostnio zakładałem emulator wtrysków i zaobserwoałem iż górny kolektor ssący jest cały mokry z benzyny.Jeśli chodzi o benzyne to tutaj spalanie wzrosło tak jak i na gazie.Dziwi mnie tylko to że spalanie wzrosło na obu zasilaniach a z tego co słyszałem to jeżdżąc na gazie sąda niema znaczenia.Przepływka prawdopodobnie zdrowa,czy normalne jest to że po odłaczeniu wtyczki od silniczka krokowego auto nie gaśnie,ja tak ostatnio zrobiłem i pracował bez żadnych zmian,czyżby miał poważne błedy,i czym może być spowodowane nagłe zuzycie paliwa ???Bardzo prosze o pomoc!!
  • #25 4389341
    gracus7
    Poziom 26  
    jak odłączysz silnik krokowy to auto będzie chodziło może ewentualnie troszkę podnieść obroty bo chodzi w trybie awaryjnym....
    a kto ci powiedział że na gazie sonda jest niepotrzebna ??? niech gość się utopi jak opowiada takie bajki... masz auto na wtrysku więc powinieneś mieć według przepisów ITS jednostkę sterującą do instalacji gazowej i silnik krokowy na zasilaniu gazem a to sterowane jest właśnie z sondy jak nie ma tego to moze dojść do przegrzania głowicy i zaworów itd..... piszesz że ostatnio zakładałeś emulator wtrysków czyli masz jakąś ubogą instalację gazową skoro go odrazu nie było. może masz nieszczelność gdzieś bo dziwne jest że na 20 litrach robisz 60 km wyszłoby ze pali jakieś 33 litry... wątpię aby dał radę tyle spalić stawiam na nieszczelność gazu tylko silnik 2.5 pali około 19 litrów przy katowaniu lub dziadowskiej instalacji normalnie z komputerem do gazu powinna palić około 14 litrów wymień sondę albo sprawdź jej podgrzewanie bo jak nie będzie podgrzewania to sonda stanie na 0.5V i nie ruszy się jak wymienisz sondę to niech gazownik sprawdzi co się dzieje w gazie
    a mówisz że górny kolektor ssący jest mokry od paliwa może masz uszkodzony gumowy wężyk łączący metalowe przewody paliwowe z listwą wtrysków i paliwo pryska w trkcie pracy silnika i dlatego masz tak duży ubytek paliwa to typowy objaw w BMW 3 tygodnie temu u kolegi usuneliśmy taką sytuację bo kulał mu na obrotach.....
  • #26 4390088
    johnny27
    Poziom 11  
    Witam,dzięki za zainteresowanie,jest tak jak piszesz sonda staneła na 0,5V,wężyki od paliwa zasilanie-powrót o.k.szczelność także w pożądku.Spalanie jak mówie na początku 18-19 litrów gazu teraz nawet 33 to nie mit jeśli sonda wspólgra z gazem to chyba mam przyczynę.Oto właśnie chodziło aby konkretnie dowiedzieć się czy sonda ma znaczenie jeżdząc na gazie,to że nie musi jej być powiedzieli mi fachowcy-teraz wiadomo amatorzy,będę badał sytuacje,a narazie chcę kupić sondę lecz kasiarzem niejestem i myślałem o kupnie sondy na allegro,np NGK/NTK cztero przewodową jak w oryginale,czy możesz mi coś doradzić na temat kupna sondy,i czy faktycznie połaczyć ją nie lutując?Z góry dzięki..
  • #27 4399536
    gracus7
    Poziom 26  
    za 200 zł kupisz oryginalną sondę BOSCH która bedzie pasowała do BMW musi być 4 przewodowa i wytwarzać napięcie do 1V a jak będzie inna wtyczka to o ile potrafisz to śmiało możesz to polutować tylko jest ciężko to zrobić bo są tam stalowe druty dlatego lepiej zacisnąć nowe końcówki i nie słuchaj bzdur że lutować nie wolno bo niby w przewodzie idzie tlen do sondy hi hih i hi.....
    a co do twojego spalania to nadal jestem przekonany w 100% że masz nieszczelności bo nawet przy niedziałającej sondzie w moim aucie jak miałem uszkdzone zasilanie grzałki sondy to nie spaliła więcej jak 15 litrów.... poprostu taki silnik nie przerobi takiego paliwa no chyba że cały czas trzymałbyś na maxa obroty......
  • #28 4420536
    baker318
    Poziom 11  
    siemano, no ja za uniwersalna sonde zaplacilem 120zl w zg z roczna gwarancja!!(bosal) ale mam teraz problem z pradem bo nie dochodzi do niej, i dalej auto skacze na obrotach jak zimny to gasnie:/ ale oddalem teraz auto do znajomka i zobaczymy co z tego wyjdzie, a spalanie nie jest az tak tragiczne, bo na trasie przy 110-120 nieraz nawet 180 wyszlo mi 7.5litra!! ale na miescie za 50zl, czyli 12 litrow robie tak z 80km!! e38 coupe 318i

Dodano po 4 [minuty]:

gracus a znasz moze jakiegos speca od e36? bo w zg nie ma ani jednego dobrego mechanika:/
  • #29 4436709
    baker318
    Poziom 11  
    odkrylem ze to jednak nie sonda mi siedzi tylko sterownik:/ i najlepsze jest to ze ktos przy nim grzebal wczesniej i zdarl numer seryjny!! kretyn!! wie ktos jak dojsc do tego, zeby kupic taki sam sterownik?? prosze o pomoc
  • #30 4448718
    MateuszGT
    Poziom 1  
    Witam, wie ktoś jak podłączyć sonde bez wtyczki? Chodzi o to że mam orginalną sąde do BMW e34 ale bez wtyczki, są cztery kable szary, czarny i dwa białe a przy instalacji silnika jest brązowy, czarny żółty i zielono-niebieski i teraz nie wiem który z którym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kompatybilności uniwersalnej sondy lambda 4-przewodowej (dwa białe, szary, czarny kabel) z BMW E36. Użytkownicy potwierdzają, że można zastosować sondę uniwersalną o tych samych kolorach przewodów, jednak konieczne jest odpowiednie połączenie przewodów – lutowanie jest możliwe, ale trudne ze względu na stalowe druty w kablach sondy, dlatego zalecane są zaciskane złączki i izolacja termokurczliwa. Ważne jest, aby sonda miała masę na obudowie oraz generowała napięcie do 1V, co jest standardem dla BMW. Wymiana sondy powinna uwzględniać oryginalne lub wysokiej jakości zamienniki, np. BOSCH, NGK/NTK, z oryginalną wtyczką lub odpowiednim adapterem.

Wielu użytkowników podkreśla, że lutowanie przewodów sondy nie powoduje problemów z dopływem powietrza referencyjnego, które jest doprowadzane osobnym kanałem, a nie przewodami elektrycznymi. Zatkanie wentylacji sondy może prowadzić do jej uszkodzenia (przepolaryzowania). Problemy z sondą lambda w BMW E36 objawiają się niestabilnymi obrotami, gaśnięciem na zimnym silniku, zwiększonym zużyciem paliwa i spadkiem mocy. Wymiana sondy nie zawsze rozwiązuje problem, gdyż może być uszkodzony sterownik lub układ podgrzewania sondy. Diagnostyka powinna obejmować sprawdzenie podgrzewania sondy, szczelności układu paliwowego i instalacji gazowej, a także ewentualną regulację instalacji LPG.

W przypadku problemów z sondą i sterownikiem zaleca się konsultację z doświadczonym mechanikiem BMW. Wymiana sondy na oryginalną BOSCH jest rekomendowana, a używane części mogą być tańszą alternatywą, pod warunkiem sprawności. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wpływu uszkodzonego czujnika położenia przepustnicy i silnika krokowego na pracę silnika i zużycie paliwa.

Podsumowując, uniwersalna sonda lambda 4-przewodowa o odpowiednich kolorach kabli może pasować do BMW E36, ale wymaga starannego montażu i uwzględnienia specyfiki sondy BMW, w tym masy na obudowie i napięcia sygnału. Problemy z sondą często współwystępują z innymi usterkami układu sterowania silnikiem i instalacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA