logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E36 M44B19 - Jak poprawnie podłączyć sondę lambda bez wtyczek?

Andrzej198484 04 Gru 2015 17:56 1914 8
  • #1 15210590
    Andrzej198484
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,ze względu że nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie w wyszukiwarce więc zakładam nowy temat.otóż że mam problemy z autem.obroty moc itp.a auto nie łączy się z żadnym komputerem diagnostycznym więc postanowiłem zajrzeć do sondy i okazało się że nie działa podgrzewanie i źle podłączona jest (powodem jest brak wtyczek)po sprawdzeniu miernikiem okazało się że nie ma masy,dałem masę na brązowy kabel i sonda dalej nie grzala więc zalatwilem sobie sondę ale też bez wtyczki,podlaczylem i grzeje tylko nie wiem czy pozostałe przewody dałem tak jak powinny być w tej chwili mam tak
    Biały -brązowy
    Biały-niebieski
    Czarny-czarny-niebieski od lpg
    Szary-żółty
    I czy po włączeniu zapłonu powinno jakieś napięcie być na czarnym i żółtym i niebieskim od lpg?
  • #2 15210711
    złowrogi_boncur
    Poziom 27  
    Ocena: 420
    Jeśli jesteś pewien że grzałkę żeś dobrze podłączył czyli dwa białe to kolejne dwa kable masz albo podłączone źle lub dobrze, na czarnym powinien być plus mierzony miernikiem do masy także na czarnym kablu sprawdzasz sonde czy działa prawidłowo.
  • #3 15210744
    Andrzej198484
    Poziom 7  
    grzałka jest ok bo grzeje.chciałem się upewnic by nie leżeć pod autem i przerabiać,musze kupić baterię do miernika bo padła i fałszowała
  • #4 15213242
    Andrzej198484
    Poziom 7  
    Po sprawdzeniu miernikiem okazuje się że sonda na złom stoi w miejscu 0.73v na czarnym przewodzie,tylko mnie zastanawia że i na żółtym przewodzie jest napięcie 0.30v .ina niebieskim od lpg 0.40v a chyba na nich nie powinno być napięcia?
  • #5 15213445
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    napiecie sondy jest skutkiem skaldu mieszanki, powinno oscylowac od 0 do 1 v
    grzanie sondy ster silnika zalacza po zagrzaniu silnika
    zasilanie do testera jest? jak jest to podłaczyc k lub can besposrednio przy ster silnika
    Moderowany przez domex32:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową, zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości, które trudno jest przeczytać i zrozumieć co druga strona miała tak naprawdę na myśli.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Ostrzeżenie.

• #6 15213472
    Andrzej198484
    Poziom 7  
    Grzanie sondy jest,o jakie zasilanie do trzysta kolego ci chodzi?i nie rozomiem jak podłaczyc k lub can besposrednio przy ster silnika?
  • #7 15213487
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    zawiez auto do elektryka bedzie prosciej

Dodano po 1 [minuty]:

i taniej
  • #8 15213685
    Andrzej198484
    Poziom 7  
    Post z innego forum
    masz cztery przewody powiadasz , więc dwie grałki i jeden sygnałowy a drugi masowy>białe przewody to grzałka powinny być dwa , szary przewód to masa a czarny sygnał.Bierzesz normalny miernik ustawiasz na V sprwdzasz napiecie na akumulatorze czy dobrze ustawiłeś ustaw sobie dwa miejsca po przecinku abyś miał np.na akumulatorze 12, 45 V, wpinasz sie przewodem + miernika w przewód czarny a - przewodem miernika łapiesz masę na budzie. Samochód musi być włączony o patrzysz jak zachowuje się napiecie powinno oscylować pomiędzy 0 a 10 V jesli oscyluje między 0 a 8 to jest to też dopuszcvzalne jesli stoii w jednym miejscu to sonda do kitu. Sondy częstoi padają w autach z instalacją gazową. Jaby na czarnym nie było sygnału sprawdz masę lub wepnij sie w szary. powodzenia
    .
    Z tego wynika że szry to masa polaczony z żółtym jak ja na nnim mam napięcie 0.30v
    I nie chodziło mi jak sprawdzić to co piszesz tylko czy takie napięcia powinny być na poszczególnych przewodach
  • #9 15214093
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Jeśli sprawdzamy sondę to miernikiem wychyłowym/analogowym, oscyloskopem lub testerem diagnostycznym, nie miernikiem z odpustu. Sondę diagnozujemy podłączoną do auta.
    Andrzej198484 napisał:
    napiecie powinno oscylować pomiędzy 0 a 10 V jesli oscyluje między 0 a 8 to jest to też dopuszcvzalne jesli stoii w jednym miejscu to sonda do kitu.

Tych wypocin nie skomentuję.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z sondą lambda w BMW E36 M44B19, która nie działa prawidłowo z powodu braku wtyczek. Po podłączeniu nowej sondy, użytkownik nie jest pewien poprawności podłączenia przewodów. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące pomiarów napięcia na przewodach, zasilania grzałki oraz diagnostyki sondy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów oraz użycie odpowiednich narzędzi do diagnozy, takich jak miernik analogowy lub oscyloskop. Wskazano również, że sonda powinna oscylować w zakresie 0-1 V, a problemy mogą wynikać z instalacji gazowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA