logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dibeisi q1240 - Jaki model głośników niskotonowych jest zamontowany?

marcelinio6666 21 Kwi 2018 14:57 1464 3
REKLAMA
  • #1 17180233
    marcelinio6666
    Poziom 4  
    Ocena: 75
    Cześć, mam pytanie do posiadaczy tych kolumn, czy mógłby ktoś proszę mi powiedzieć, jaki model głośników niskotonowych jest w nich zamontowany?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17238700
    kacperos9371
    Poziom 14  
    Ocena: 144
    Witam.
    Siedzą tam głośniczki jak na foto.
    Parametry nie opisane.
    Ale nie spodziewał bym się cudów po tej firmie.
    Dibeisi q1240 - Jaki model głośników niskotonowych jest zamontowany?Dibeisi q1240 - Jaki model głośników niskotonowych jest zamontowany?
  • REKLAMA
  • #3 20290414
    tytus71tytus
    Poziom 1  
    Kupując kolumny estradowe Dibeisi Q1240 zgodnie z opisem otrzymujemy kolumnę zbudowaną z dwóch głośników nisko tonowych o mocy 140W każdy połączonych szeregowo oraz cztery głośniczki wysokotonowe o mocy 20W każdy połączone równolegle dodatkowo nie będąc w opisie otrzymamy głośnik wysokotonowy o mocy 30W połączony do zwrotnicy w obwód głośnika średnio tonowego. W moim przypadku pierwsze podłączenie do wzmacniacza i uruchomienie a głośnik wysokotonowy podłączony do zwrotnicy średnio tonowej został uszkodzony więc postanowiłem za niewielkie pieniądze (około 130 PLN) przerobić moje kolumny w obwód średnio tonowy zmieniłem kondensator (była za mała pojemność) oraz zabudowałem po przeróbce stolarskiej dwa głośniki średnio tonowe DBS-C5015 o mocy 75W każdy połączone równolegle .Ponieważ głośniki nisko tonowe wytwarzają ciśnienie niekorzystnie wpływające na pozostałe głośniki oddzieliłem komorę głośników nisko tonowych od pozostałych pianką akustyczną. Co do dźwięku wydobywającego się z moich kolumn całkiem przyjemny dostały ładnej średnicy i są w stanie nagłośnić pokaźną sale uzupełnieniem mojego zestawu są dwa duże Woofery. Jeśli ktoś nie posiada dużego budżetu na zakup kolumn głośnikowych jest to dobre rozwiązanie tym bardziej po moich przeróbkach co i wam polecam. Przesyłam zdjęcia z moich przeróbek. Pozdrawiam miłośników muzyki TYTUS.
  • #4 20291886
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 360
    tytus71tytus napisał:
    Jeśli ktoś nie posiada dużego budżetu na zakup kolumn głośnikowych jest to dobre rozwiązanie tym bardziej po moich przeróbkach

Oj nie wiem, używane estradówki też potrafią nie być drogie, jedyne co może "nieco ratować" te kolumny to ewentualne niższe zejście ze względu na średnice przetworników niskotonowych i ciężar ich membran, ale efektywność na poziomie deklarowanych (a rzeczywista?) 92db/W/m(?) to w najlepszym dla nich wypadku poziom tylko większych kolumn domowych.
    To koło estrady niestety nawet nie stoi.
REKLAMA