logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG SuperMulti DVD+/- RW GSA-H55L zawiesza się i nie czyta płyt po restarcie

Mintay 09 Lut 2008 21:20 3948 6
REKLAMA
  • #1 4788233
    Mintay
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Posiadam nagrywarkę LG SuperMulti DVD+/- RW GSA-H55L i podczas instalacji programu komputer się zawiesił. Po restarcie nagrywarka już nie odczytuje płyt. Sprawdzałem w biosie oraz podczas rozruchu płyty XP wszystko należycie działa. W systemie odinstalowałem napęd oraz podstawowy kanał IDE i pomocniczy kanał IDE. Niestety zabiegi te nie pomogły. Nadal nie odczytuje żadnych płyt. Macie jakieś pomysły jak to naprawić?
    P.S. Komputer jest nowy i wszystko działało do tego felernego restartu, więc nie podejrzewam, że to wina złego podłączenia ani uszkodzenia lasera.

Temat poprawiłem. Regulamin forum pkt. 11 oraz 11.1.
    Mery84
  • REKLAMA
  • #2 4788362
    gentki
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    nie wiem jak długo masz nagrywarke ale ja tak miałem . kupiłem nową nagrywarkę i po roku przestała czytać wybrane płyty. nie wszystkie czytała, oddałem na gwarancji i wymieniono mi na nową i powiedziano że wyszła seria nagrywarek z taką wadą. Może na taka właśnie trafiłeś, ja i mój kumpel tak trafilismy i nam wymieniono
  • REKLAMA
  • #3 4788366
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Podczas instalacji jakiego Programu ?
    czy urzadzenie bylo juz wczesniej zamontowane i funkcjonowalo ? czy to wlasnie podczas instalacji urzadzenia ? czy zworki MASTER/SLAWE sa wlasciwie przydzielone. Przywracanie systemu do wczesniejszego punktu ? Sprawdz np.Nero Infotool np. zakladka: Disc, Drive, Configuration
  • #4 4788689
    Mintay
    Poziom 10  
    Nagrywarkę i komputer mam raptem 2 dni. Przez ten okres działało dobrze, bez żadnych usterek. Nie jest to wina tego co instalowałem, bo to konkretnie było demo gry z CDA. Ze zworkami to nie wiem gdyż nie ja montowałem komputer. Żadnych programów typu Nero nie mam zainstalowanych. Ale jak już pisałem: w biosie i podczas rozruchu płyty z systemem widzi napęd dobrze.
  • REKLAMA
  • #5 4788740
    Pieron
    Poziom 31  
    pobierz i uruchom na zakladce Disc
    wcesniej wluz jakies Cd do LG jesli wyswietli ci dane tzn ze czyta.
    http://priv.twoje-sudety.pl/~kongo3/InfoTool.exe

Skąd wiesz że "Nie jest to wina tego co instalowałem" skoro się zawiesiło to musiała być jakaś przyczyna.

A jesli to nowy to pewnie masz grarancje i nie masz co kombinowac tylko oddaj do sprawdzenia.
  • #6 4788919
    Mintay
    Poziom 10  
    "Nie jest to wina tego co instalowałem" bo podczas instalacji oglądałem filmik na YouTube.
    Skorzystałem z InfoToola i pojawiły się dane, że rzekomo jest płyta włożona.
    Zainstalowałem jeszcze najnowsze fireware LG ale to też nic nie dało. :(
  • REKLAMA
  • #7 4789015
    Pieron
    Poziom 31  
    Zeby dalej coś ruszyć z miejsca musiałbyś wyjąć normalnie LG i sprawdzić na innym komputerze. ( daje 80% że będzie funkcjonować ) Sądzę że przyczyna jest na twoim kompie i ma to jakiś związek z tą zawiechą. Zrób jeszcze przywracanie systemu jeśli jest wogóle utworzony jakiś punkt.
    Najlepiej oddaj go, napewno nie masz ważnych danych po dwóch dniach użytkowania, przeinstalują ci system i będzie dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka LG SuperMulti DVD+/- RW GSA-H55L przestała odczytywać płyty po awaryjnym restarcie komputera podczas instalacji oprogramowania (demo gry). W BIOS-ie oraz podczas rozruchu z płyty systemowej napęd jest wykrywany poprawnie, jednak w systemie operacyjnym nie działa prawidłowo mimo reinstalacji sterowników i kanałów IDE. Próby diagnozy obejmowały użycie narzędzia Nero InfoTool, które wykazało obecność płyty, oraz aktualizację firmware napędu, co nie przyniosło efektu. Sugerowano sprawdzenie poprawności ustawień zworki MASTER/SLAVE oraz test napędu na innym komputerze, aby wykluczyć uszkodzenie sprzętowe. Wskazano również możliwość wystąpienia wadliwej serii napędów LG, co potwierdzono w podobnych przypadkach. Zalecane jest skorzystanie z gwarancji lub przywrócenie systemu do wcześniejszego punktu, gdyż problem najprawdopodobniej leży po stronie systemu lub konfiguracji komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA