logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena kierunkowa DVB-T jaką wybrać

Rafiik89 09 Maj 2018 12:00 8112 19
REKLAMA
  • #1 17211457
    Rafiik89
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witajcie, czy ktoś może powiedzieć czy taka antena kierunkowa DVB-T da radę solidnie odbierać sygnał? https://davbol.pl/anteny-telewizyjne/antena-kierunkowa-q100 muszę pilnie kupić antenę a nie mam kogo się poradzić, nie znam nikogo kto ogarnie sprawy telewizji satelitarnej itd...pierwsze co mi wpadło w oko w necie to ta antena. Jeśli to możliwe poproszę o szybką odpowiedź. Jeśli ta jest kiepska to ewentualnie jaka by była dobra?
  • REKLAMA
  • #3 17211478
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Bardzo dobry wybór, miejsce odbioru to?
  • #4 17211634
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    Rafiik89 napisał:
    czy taka antena kierunkowa DVB-T da radę solidnie odbierać sygnał?
    Rafiik89 napisał:
    nie znam nikogo kto ogarnie sprawy telewizji satelitarnej

Jaką tv chcesz odebrać?
    Rafiik89 napisał:
    PITERRR napisał:
    https://dvbsklep.pl/antena-vhf-uhf-dipol-28-polaryzacja-v-h

Jeżeli jednak naziemną, to jest jeszcze tańsza alternatywa. No, ale dużo zależy od miejsca odbioru.
  • REKLAMA
  • #5 17211682
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Rafiik89 napisał:
    nie znam nikogo kto ogarnie sprawy telewizji satelitarnej itd...

Kolego co chcesz odbierać... TV, satelitę czy jedno i drugie?
    To po pierwsze, po drugie: aby odpowiednio dobrać sprzęt (antenę również) do warunków danej lokalizacji i wymogów całej instalacji konieczne jest podanie dokładnej lokalizacji montażu anteny - adres lub współrzędne, oraz miejsce montażu - dach, ściana, balkon... piętro/kondygnacja oraz, jesli to instalacja rozbudowana, ilości odbiorników TV i orientacyjne długości kabli.
  • #6 17212370
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    To jak już to taką zależnie od polaryzacji VHFAntena kierunkowa DVB-T jaką wybraćAntena kierunkowa DVB-T jaką wybrać Na UHF "długa" a VHF tylko dipol?
  • #7 17212594
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Propozycje mogą być różne, wybór na rynku jest bardzo bogaty. Dalej jednak nic nie wiemy o lokalizacji i rodzaju samej instalacji. W sprzyjających warunkach to i kawałek przysłowiowego "druta" może wystarczyć.
  • #8 17212970
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    TELMOR_PL napisał:
    Propozycje mogą być różne, wybór na rynku jest bardzo bogaty. Dalej jednak nic nie wiemy o lokalizacji i rodzaju samej instalacji. W sprzyjających warunkach to i kawałek przysłowiowego "druta" może wystarczyć.

A ty jak zwykle brniesz, rozpisujesz się aby było na twoje. Napisałem co za sens polecać antenę na UHF długą, na duże odległości a do VHF tylko dipol na małe odległości. Moce są podobne.
  • #9 17213020
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Nie chodzi tu "o moje" tylko o pomoc Autorowi a nic rozsądnego nie wymyślimy, dopóki nie będziemy mieli podstawowych informacji dotyczących instalacji. Możemy co najwyżej dywagować... tylko że nic do przodu.
  • #10 17219582
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    To gdzie jest punkt odbioru?

Dalsze dywagowanie "wyższości" czegokolwiek nad czymkolwiek zakończy się blokadami piszących. To nie Nowogrodzka.

Czekamy na info autora...
  • REKLAMA
  • #11 17219883
    Rafiik89
    Poziom 9  
    Gdańsk, przedmieścia. Antena ma być na dachu domu.
  • #13 17219927
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Gdańsk przedmieścia - obejmuje teren od samego Chwaszczyna, przez Banino, Matarnię, Żukowo, Kolbudy, Kowale po Przejazdowo. To dość mało precyzyjna lokalizacja. Pruszcz Gdański to tez przedmieścia Gdańska. Teren też niekiedy pagórkowaty. Może coś konkretniej - adres lub współrzędne... gdzie będzie zamontowana antena (dach, balkon, ściana), która kondygnacja, ile ma zasilić odbiorników TV, jakieś przeszkody na drodze do nadajnika...
  • #14 17223571
    JaroK87
    Poziom 10  
    Moi rodzice mieszkają w osiedlu Zaroślak, to są przedmieścia Gdańska i antena tego typu jak ta o którą pyta autor https://davbol.pl/anteny-telewizyjne/antena-kierunkowa-q100 jest w porządku. Z sygnałem nie ma problemów. Tak czy inaczej DOKŁADNA lokalizacja by więcej powiedziała, bo "przedmieścia" to zbyt ogólne pojecie.
  • REKLAMA
  • #15 17223647
    irekr
    Nie zapominajmy do Jaśkowej Kopie i EC.....
  • #16 17224050
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Zaroślak to specyficzne miejsce jeśli chodzi o odbiór, w zasadzie z każdego nadajnika.
    Zarówno Chwaszczyno jak i Jaśkowa Kopa (tylko doświetlenie MUX-3) jest zasłonięte przez sporą Biskupią Górkę, znajdującą się "z tyłu" niemalże tuż za budynkami mieszkalnymi i sporo nad nimi góruje. Odbiór z Chwaszczyna i Jaśkowej jest praktycznie niemożliwy, chyba że z odbić. Anteną kierunkową bez odpowiedniego przyrządu raczej trudno trafić w odpowiednią i odbitą wiązkę.
  • #17 17225919
    irekr
    Jakiś czas temu walczyłem na Spadzistej, balkon od strony torów , 5te piętro chyba...
    Długa i pasywna antena , jaka pozostała po odbiorze analogowego Polsatu, postawiona na Jagodnik, kanały 43, 25, i 26. Siła była na około 30% jakość na ok. 90% i stabilnie.
    Wtedy jeszcze nie było MUX8, jest nadawany z Jagodnika na tym samym kanale co z Chwaszczyna, ale w polaryzacji poziomej.
    Pamiętam, że w pogodnie dni Jagodnik pięknie świecił na czerwono na horyzoncie.
  • #18 17226103
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Do Jagodnika ze Spadzistej jest prawie 60 km. Musiała to być niezła "lufa" skoro jako pasywna dała radę przy tych mocach 10/10/10. Ale rzeczywiście widok mógł być piękny jak Chwaszczyna z Wierzycy.
    Położenie ulic na Zaroślaku jest skrajnie niekorzystne do odbioru i albo Jagodnik z solidną anteną albo antena z szerszym kątem widzenia zdolna wychwycić sygnały z odbić. Tyle, że w kierunku wschodnim i północno-wschodnim nie bardzo jest od czego. Brak potencjalnych większych obiektów a teren jest płaski.
    No ale próbować trzeba, najchętniej z odpowiednim narzędziem.
  • #19 17232563
    Rafiik89
    Poziom 9  
    Dokładnie to Żukowo. Będę już dziś zamawiał tą o której pisałem, rozmawiałem z jednym "fachowcem" (mam nadzieję :) ) , i twierdził, że nie będzie problemów, w razie czego mogę odesłać ją. Dzięki za tyle odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru anteny kierunkowej DVB-T, zwłaszcza w kontekście lokalizacji w Gdańsku i przedmieściach. Użytkownicy podkreślają znaczenie dokładnej lokalizacji montażu anteny oraz rodzaju odbieranego sygnału (VHF/UHF). Zasugerowano kilka modeli anten, w tym antenę z Dipola oraz produkty marki Telmor, które mogą być odpowiednie dla warunków odbioru w tej okolicy. Wskazano również na potencjalne problemy z odbiorem sygnału z powodu ukształtowania terenu i przeszkód. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup anteny, mając nadzieję na dobry odbiór sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA