logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niespodziewany wzrost zużycia prądu do 10 kWh/dobę - co może być przyczyną?

hrabi0 10 Maj 2018 07:57 4443 14
  • #1 17212848
    hrabi0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.

Dostałem rachunek za prąd i okazało się, że "uciekło" mi gdzieś ok. 300 kWh.

Policzyłem średnie zużycie dobowe z poprzedniej faktury, wychodzi niecałe 4kWh/dobę.
    Z bieżącej faktury wychodzi ponad 10 kWh/dobę
    Pobiegłem sprawdzić stan licznika - przez ostatnie 2 tygodnie (od odczytu) "spaliłem" nieco ponad 50kWh (średnio 3,75 / dobę), więc usterka licznika (chyba?) odpada...

Licznik starego typu (analogowy) w przedwojennej kamienicy, instalacja w mieszkaniu rzekomo wymieniana ok 10 lat temu.
    Brak prognoz, odczyty fizyczne w +/- 2 miesięcznych odstępach (ostatnia faktura za 2,5 miesiąca)

Gdzie mogę doszukiwać się przyczyny?
  • #2 17212872
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    hrabi0 napisał:
    Brak prognoz, odczyty fizyczne w +/- 2 miesięcznych odstępach (ostatnia faktura za 2,5 miesiąca
    Może właśnie tu, chociaż, jak sam sprawdzałeś to wyszło mniej - czyli ok 50 kWh.
  • #3 17212881
    hrabi0
    Poziom 11  
    Dlatego policzyłem zużycie dobowe, żeby zniwelować fluktuacje w okresie czasu między odczytami.

Pytam głównie o jakieś fizyczne możliwości ucieczki takiej ilości energii, bo z innych przyczyn do głowy przychodzi mi tylko inkasent wysysający poprzednie odczyty z palca, jednak i tutaj policzone zużycie za ostatnie dwa tygodnie zdaje się przeczyć tej tezie.
  • Pomocny post
    #4 17212884
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    hrabi0 napisał:
    Licznik starego typu (analogowy) w przedwojennej kamienicy, instalacja w mieszkaniu rzekomo wymieniana ok 10 lat temu.
    Sprawdź licznik samodzielnie.
    Cytat:
    Gdzie mogę doszukiwać się przyczyny?
    Może ktoś korzystać z prądu - na twój rachunek.
    Sprawdzać pobór prądu przed licznikiem przy wyłączonej instalacji.
    (kup amperomierz cęgowy~100zł)
    Kilka razy dzienne sprawdzać stan licznika.
  • #5 17212898
    hrabi0
    Poziom 11  
    CYRUS2 napisał:

Sprawdzać pobór prądu przed licznikiem przy wyłączonej instalacji.
    (kup amperomierz cęgowy~100zł).

"Przed licznikiem" oznacza między licznikiem, a elektrownią, czy między licznikiem, a mieszkaniem?

CYRUS2 napisał:
    Kilka razy dzienne sprawdzać stan licznika.

Tak, to niestety będzie teraz stały punkt dnia...

No i nie mam pojęcia, jak samodzielnie sprawdzić licznik.
    Czas chyba poszukać elektryka wśród znajomych.
  • Pomocny post
    #6 17212933
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    Akurat sprawdzenie poprawności działania licznika metodami podręcznymi jest najprostsze chyba - jak masz jakiś odbiornik o mocy dużej i ustalonej typu grzejnik 1000 watów - po odłączeniu wszystkich innych odbiorników /pamiętaj o oświetleniu, lodówce itp/ - puść go na 15 minut czy pół godziny i zobacz wskazanie licznika - np 15 minut pracy odbiornika 1000 watów to powinno być 0,25 kilowatogodziny zużycie ?

Można też żarówkami żarowymi albo czym tam co ci wpadnie do głowy?
  • #7 17212948
    hrabi0
    Poziom 11  
    Tutaj raczej nic nie dolega.
    Wczoraj wieczorem w ciągu godziny zeszło 0.3 kWh
    W mieszkaniu żarówka 40W, dwa laptopy, osuszacz 210W, wiatrak 15W, lodówka włączyła się też chyba na chwilę.

Tak na marginesie to moja skrzynka bezpiecznikowa dość wyraźnie buczy (nie ma tego dźwięku w sąsiednich skrzynkach), może tutaj coś nie gra...
  • #8 17212974
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    Ooo - jest jakiś nietypowy odbiornik "osuszacz" - czy on przedtem też był ?
    Bo przy swej mocy 210 watów to przez miesiąc ciągłej pracy pożre z 150 kilowatogodzin prądu...
  • Pomocny post
    #9 17212984
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    hrabi0 napisał:
    Czas chyba poszukać elektryka wśród znajomych.

To zdaje się będzie najrozsądniejsze rozwiązanie.
    Upływności mogą pojawić się nawet na wilgotnych ścianach przy uszkodzonej izolacji przewodów elektrycznych czy przy wyeksploatowanych warystorowych ogranicznikach przepięć.
    Powodów może być wiele ! A zwłaszcza przy występowaniu starych instalacji elektrycznych.
    Podaje kolega zbyt mało danych, które i tak pewnie będą niewystarczające. Nie ma to jak wizja lokalna elektryka z przyrządami pomiarowymi.
  • #10 17212992
    hrabi0
    Poziom 11  
    Osuszacz to była nasza pierwsza myśl, ale pojawił się dopiero tydzień przed odczytem. (poza tym włączamy go co 2-gi dzień, na kilka godzin) więc to nie to.

Z innych zmian w tym felernym okresie rozliczeniowym to nowa lodówka (stara była już tak wyeksploatowana, że chodziła przez większość czasu, więc tutaj powinien być zysk).
    Ten 15W wiatrak został wymieniony 2-3 tygodnie temu (stary przestał działać i taki niedziałający był cały czas wpięty do sieci pewnie przez cały ten felerny okres, czy możliwe jest, by pobierał taki prąd?)

Mało tego - miesiąc przed rozpoczęciem się tego okresu z dużym zużyciem przestaliśmy dogrzewać mieszkanie piecykiem elektrycznym (została znaleziona i usunięta pewna fatalna pomyłka w CO...)
  • #11 17213030
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    hrabi0 napisał:
    .....jakie są możliwe powody?

Kolego, panika jest złym doradcą. Odbiorniki mogą być sprawne. Nie tylko one mogą powodować nadmierne naliczanie zużycia energii elektrycznej.
    Wyłączyć wszystkie odbiorniki energii elektrycznej z gniazd oraz podłączonych na stałe i sprawdzić działanie licznika kWh. I dowie się kolega czy aby nie jest to wina instalacji elektrycznej.
    A potem kolejno sprawdzać wszystkie obowody i odbiorniki.
    Tylko to sprawniej i szybciej wykona elektryk z przyrządem pomiarowym do sprawdzania stanu izolacji elektrycznej.
  • Pomocny post
    #12 17213152
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    hrabi0 napisał:
    "Przed licznikiem" oznacza między licznikiem, a elektrownią, czy między licznikiem, a mieszkaniem?
    Nie ma zanczenia.
    Za licznikiem nie ma dostępu do żyły, bo przewód jest w całości.
    Prad w przewodzie jest "zero".
    Prąd należy zmierzyć na "żyle" nie na przewodzie.
    hrabi0 napisał:
    No i nie mam pojęcia, jak samodzielnie sprawdzić licznik.
    Grzejnik o znanej mocy włączyć na na godzinę - dwie.
    Sprawdzić ilość pobranych kWh.
  • #13 17213170
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    CYRUS2 napisał:
    Za licznikiem nie ma dostępu do żyły, bo przewód jest w całości.
    Albo nie jest w całości. A przyczyn ku temu jest wiele.
  • Pomocny post
    #14 17213241
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 849
    hrabi0 napisał:
    Wczoraj wieczorem w ciągu godziny zeszło 0.3 kWh
    W mieszkaniu żarówka 40W, dwa laptopy, osuszacz 210W, wiatrak 15W, lodówka włączyła się też chyba na chwilę.

Wygląda na to, że licznik jest sprawny.
    Pozostaje Ci monitorować zużycie i codziennie robić odczyty.
    Proponuję robić zdjęcia liczydła
    Czy jest możliwe, że ktoś obcy może korzystać z Twojego prądu (np. sąsiad przez ścianę).
    Możliwe też, że w liczydle przeskoczyły cyfry. Niestety taka usterka jest nie do udowodnienia, no chyba, że ją złapiesz "za rękę".
  • #15 17213382
    hrabi0
    Poziom 11  
    kj1 napisał:
    Możliwe też, że w liczydle przeskoczyły cyfry. Niestety taka usterka jest nie do udowodnienia, no chyba, że ją złapiesz "za rękę".

Spróbowałem przeanalizować cyfry w odczytach pod tym kątem i jeśli tak miałoby być, to któraś cyfra od dziesiątek (poza zerem) musiałaby dodatkowo obracać kółkiem od setek kWh. Taka teza pasowałaby nawet matematycznie do tego, ile więcej kWh znalazło się w odczycie. Póki co jedynka na kółku od dziesiątek i czekam na rozwój sytuacji. Będzie zabawa... mam tydzień do terminu płatności faktury.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył nagły wzrost zużycia energii elektrycznej z 4 kWh/dobę do ponad 10 kWh/dobę, co skutkowało dużym rachunkiem za prąd. Po sprawdzeniu stanu licznika, który jest analogowy i stary, oraz po obliczeniach, usterka licznika została wykluczona. Dyskusja skupiła się na możliwych przyczynach, takich jak nieprawidłowe działanie odbiorników, w tym nowego osuszacza i lodówki, a także na potencjalnych problemach z instalacją elektryczną. Użytkownik rozważał również możliwość, że ktoś inny mógł korzystać z jego prądu. Rekomendacje obejmowały monitorowanie zużycia, sprawdzenie działania licznika oraz konsultację z elektrykiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA