logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niespodziewany wzrost zużycia prądu do 380kW - czy urządzenie może być przyczyną?

kitek2011 13 Sty 2021 21:01 2127 25
  • #1 19181521
    kitek2011
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Mam takie pytanie. Zużywam miesięcznie około 60 kW. W miesiącu grudniu wyszło że zużyłam około 380 kW. Zużywam jak i używałam 3* czajnik na prąd, pralka raz w tygodniu, lodówka codziennie, 2 x światło w pokoju żyrandol, 1 lampka w nocy, TV, 2 komputery. Nic więcej. Sprawdziłam czy ktoś się nie podpiął do licznika i nic nie wyszło. Czy to możliwe żeby tyle zużyć? Po zgłoszeniu sytuacji do innogy, mają przyjść i sprawdzić. Czy może jakieś urządzenie tyle prądu pobiera?
  • Pomocny post
    #2 19181630
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    Jakby co, to jednostką energii jest kWh.
    W symbolu h oznacza godzinę, czyli czas. Więc musisz wiedzieć w jakim odstępie czasowym był dokonany odczyt licznika.
    I czy był to odczyt rzeczywisty, czy tzw. szacunkowy. Ileś naliczeń szacunkowych zwykle skutkuje sporą niezgodnością, w jedną albo drugą stronę.
  • Pomocny post
    #3 19181639
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 461
    Dodatkowo rozumiem 320 kWh na miesiąc.
    Musiałoby jakieś dodatkowe urządzenie 400-500 W non stop przez cały miesiąc być włączone.
  • #4 19181832
    kitek2011
    Poziom 9  
    Nie są to prognozy. Mam rachunki co mc. Do tej pory płaciłam okolo 60-80 zł. Teraz mam rachunek na 260 zł. Nic się nie zmieniło. Nic nie włączałam dodatkowo. Licznik mam w bloku. Jedynie co mi przechodzi przez myśl to może jakieś uszkodzenie albo licznika lub musi być jakiś sprzęt, który pobiera energię (może też uszkodzenie). Dziwne jest to, że do tej pory wszystko miałam tak samo jak i mam. Nic nie dołączyłam, używam tak jak było. Nie mam pojęcia co to może być. Rozmawiałam że znajomym mówi, żeby ewentualnie sprawdzić miernikiem ale to już poczekam do wizyty kontrolera licznika (następna środa). Facet na infolinii też był zdziwiony i stąd zlecił kontrolę (przejrzał moje rachunki z 2 lat). Fa dostałam 3 dni temu na tę kwotę. Jest to opłata od konca listopada do grudnia.
  • Pomocny post
    #5 19181911
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Bardzo małe miałaś te rachunki, tak patrzę na ofertę innogy dla G11 i sama opłata handlowa to prawie 30zł /miesiąc a np przyzwoitej klasy energooszczędności lodówka za ok 10zł miesięcznie prądu zużyje, a gdzie reszta sprzętu który wymieniłaś.
  • #6 19182150
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 461
    Niespodziewany wzrost zużycia prądu do 380kW - czy urządzenie może być przyczyną?
    Proponuję zaopatrzyć się lub pożyczyć od kogo prosty miernik energii za 40-60 zł, który pozwoli sprawdzić, czy np. uszkodzona lodówka nie wpływa na zwiększone zużycie (trzeba ją zasilać przez miernik przez minimum 1-2 dni, a może drukarka laserowa (o ile ją masz) nie wchodzi w tryb uśpienia (to może być jakieś 200-300W), zasilacze komputerów. Wcześniej proponuje wyłączyć wszystkie urządzenia z gniazdek i zobaczyć w jakim tempie miga dioda licznika licznik energii. Obok tej diody powinien być opis ile błysków przypada na 1 kWh.
  • Pomocny post
    #7 19182168
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Może pomylili liczniki. Sprawdź czy stan licznika z faktury zgadza się ze stanem faktycznym.
  • #8 19182489
    kitek2011
    Poziom 9  
    Liczników nie pomylili. Sprawdziłam.
    Co do zużycia w google piszą że przeciętna rodzina zużywa mcznie do 80 kWh. To skąd nagle tyle.
    Jeszcze mi przeszło przez myśl, że po poprzednim właścicielu mamy piekarnik elektryczny który już jest dość zużyty. Może to to, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi. Dzięki za porady. Szukam pomysłów, bo nie sądzę, że skoro do tej pory było tak samo to nagle nastąpił mega wzrost. Rozumiem gdyby to było zwiększenie 2 krotne ale nie 3/4 krotne. Drukarki nie mam. W sumie to mało prądu zużywamy. Tak jak pisałam, lampka, żyrandole, itd. Nie mamy żadnego nowego urządzenia.
    Jutro idę kupić miernik, sprawdzę też jeszcze raz czy po wyłączeniu korków obraca się tarcza.
  • #9 19182570
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ciepła woda nie jest przypadkiem grzana prądem?
  • #10 19182599
    kitek2011
    Poziom 9  
    Kosmos nie, ciepla woda idzie z kotłowni.

Lodówka, tv, mikrofala, lampki mamy maks 5 letnie. Komputery też. Nie zostawiamy też zasilaczy na noc. Do prądu w nocy tylko jest podpięty tv, dekoder, lodówka, pralka, kuchenka, czajnik, lampka.
  • Pomocny post
    #11 19182615
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    kitek2011 napisał:
    Liczników nie pomylili. Sprawdziłam.
    Co do zużycia w google piszą że przeciętna rodzina zużywa mcznie do 80 kWh. To skąd nagle tyle.
    Jeszcze mi przeszło przez myśl, że po poprzednim właścicielu mamy piekarnik elektryczny który już jest dość zużyty. Może to to, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi. Dzięki za porady. Szukam pomysłów, bo nie sądzę, że skoro do tej pory było tak samo to nagle nastąpił mega wzrost. Rozumiem gdyby to było zwiększenie 2 krotne ale nie 3/4 krotne. Drukarki nie mam. W sumie to mało prądu zużywamy. Tak jak pisałam, lampka, żyrandole, itd. Nie mamy żadnego nowego urządzenia.
    Jutro idę kupić miernik, sprawdzę też jeszcze raz czy po wyłączeniu korków obraca się tarcza.

80kwh/miesiąc gospodartwo jednosobowe ale nie rodzina z google
    "Przeciętne jednoosobowe gospodarstwo domowe zużywa od 900 kWh rocznie (tzw. niskie zużycie, które wynika ze stosowania energooszczędnych sprzętów oraz oszczędnego stylu życia) do ok. 1400 kWh. Każda kolejna osoba w tym samym domu potrzebuje przynajmniej 500 kWh dodatkowo",
    nie zaczelaś wiecej przebywac w domu jakaś praca zdalna czy coś? Z drugiej strony może miałaś umowę z gwarancją ceny która właśnie się skończyła?
  • #12 19182673
    kitek2011
    Poziom 9  
    Na zdalnym jestem od marca 2020. Wg faktury cena ta sama.
  • Pomocny post
    #13 19182684
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Licznik elektroniczny? Jaki model? One mają nawet nieraz dostępną na wyświetlaczu moc chwilową, i prąd chwilowy. Wystarczy poklikać kilka razy przyciskiem.
    Zobacz ile konsumuje to wszystko w stanie czuwania, ewentualnie w ciągu dnia podczas używania różnych sprzętów.
    Zrób sobie odczyt stanu liczydła powiedzmy co dwa dni. W miarę dokładny z miejscem po przecinku. Zobaczysz jakie masz krótkoterminowo średnie zużycie.
  • #14 19182759
    kitek2011
    Poziom 9  
    Spisałam licznik dwa dni temu i nic nie nabiło. Ale już mam ponad 270kw (za styczeń). Licznik jest typowy, skrzynka w bloku. Co chwila migają różne wartości ale patrzyłam na stan licznika na fa i stąd sprawdziłam.

Miernik znalazłam w Castoramie Warszawa na Okęciu także zamówiłam przez neta i dopiero w sobotę odbiorę. 🤔
  • #15 19182761
    cuuube
    Poziom 29  
    Ocena: 267
    kitek2011 napisał:
    Zużywam miesięcznie około 60 kw

kitek2011 napisał:
    Do tej pory płaciłam okolo 60-80 zł

To się nie spina... bo kWh z opłatami wychodzi po 1,2 zł prawie, a normalnie w G11 wychodzi około 60 groszy, bynajmniej tak było u mnie 3 lata temu 😁

Wrzuć zdjęcie rachunku, zamaż wrażliwe dane.

Dodano po 5 [minuty]:

Licznik pokazuje kod "1.7.0 Moc P+, wartość chwilowa" ?
  • Pomocny post
    #16 19183010
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    kitek2011 napisał:
    Spisałam licznik dwa dni temu i nic nie nabiło.
    Niemożliwe. Chyba że od 2 dni masz ciemno w meszkaniu.
    kitek2011 napisał:
    Ale już mam ponad 270kw (za styczeń)
    Jeśli to kWh, to na szybko policzenie... 270kWh/14dni/24h=0,8kW moc średnio.
    800 watowego obciążenia nie da się nie zauważyć.
    kitek2011 napisał:
    Licznik jest typowy
    Nie ma czegoś takiego. Producent/model. Albo zdjęcie mu zrób. To coś można będzie konkretniej doradzić.
  • #17 19184763
    kitek2011
    Poziom 9  
    Od tych kilku dni licznik stoi.

Wczoraj zrobiłam tak, że włączyłam kupę urządzeń czyli tv, piekarnik, światło itd. (na około 10 godzin - oprócz wiadomo piekarnika) i dziś nic stoi.

Zobaczę co w środę powiedzą fachowcy. W sumie jakby sobie stał i nie liczył to spoko 😆gorzej że najpierw mi naliczył prawie 4 razy więcej, teraz 3.

Sprawdzałam jeszcze te tarcze mini ale w tym moim oknie w tej skrzynce to mało co widać, bo jest zabrudzone (chyba kontrolel nie czyści) a po drugie jest wysoko (mam licznik na samej górze w skrzynce na wysokości jakiegoś 1,85 m) i ciężko mi dojrzeć. Do zrobienia zdjęcia to musiałabym wynosić krzesło.

Jak w środę skończą wizytę to odpiszę i wtedy wrzucę fa, bo teraz to mi się 🤢na widok strony innogy chociaż wiadomo, że to nie ich wina. Denerwuje mnie to, że jestem uczciwa osoba i muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem dla innogy, bo oczywiście fa muszę opłacić z tą cena.
  • #18 19184904
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Dodam tylko od siebie, że tygodniowo zużywam 30÷40 kWh. Nie używam czajnika elektrycznego. Żyjemy (w e dwoje) jak najoszczędniej. Ostatnio (na gwiazdkę) dostaliśmy na prezent zmywarkę. Ciekawi mnie, o ile wzrośnie zużycie energii elektrycznej. Licznik od kilku lat odczytuję raz w tygodniu i zapisuję sobie. Nie mogę zatem dostać nagle dużego rachunku (za zużycie), chyba że za inne stałe opłaty.
    Warto zatem spisywać licznik i na bieżąco dochodzić co można poprawić, aby zmniejszyć zużycie. Przykładowo my wymieniliśmy starą 20 letnią zamrażarkę na nowocześniejszą.
  • #19 19184943
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    zybex napisał:
    tygodniowo zużywam 30÷40 kWh. Nie używam czajnika elektrycznego. Żyjemy (w e dwoje) jak najoszczędniej

Nas jest sześcioro (4 dzieci). Żona w domu, piecze chleb co dwa dni, gotuje obiady itp. Kuchenka w pełni elektryczna (piekarnik + płyta ceramiczna)+czajnik elektryczny i duża lodówka. Do tego oczywiście pranie, zmywarka minimum dwa razy dziennie. Ja pracuję zdalnie od marca (laptop 8+ godzin) do tego dwóch synów po 8 godzin miało zdalną naukę (dwa laptopy) i moje średnie zużycie to poniżej 70kWh tygodniowo. Więc masz jakiś obraz. A, może warto zaznaczyć - nie oglądamy TV. Zdarzy się obejrzeć jakiś film na TV, ale to maksymalnie kilka godzin na tydzień.

Dodano po 8 [minuty]:

kitek2011 napisał:
    2 komputery

A te dwa komputery to laptopy czy stacjonarne. I jaka konfiguracja? Jeśli mają jakieś topowe procesory i karty graficzne i było np. dużo grane w ostatnim czasie, to potrafią "wciągnąć" sporo prądu.
  • #20 19184970
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Warto szukać oszczędności, np. bojler włączam na godzinę przed kąpielą i potem wyłączam. Zyskuję w ten sposób oszczędność około 1kWh. Do tego jednak sam doszedłem poprzez codzienny odczyt licznika (w okresie prób). Każdy powinien sam to sprawdzić, bo mi "doradcy" mówili, że lepiej aby bojler chodził na okrągło. To jeden z przykładów. Drugi to wymiana wszystkich zwykłych żarówek na led-owe (poza tymi na zewnątrz domu i w nieogrzewanym garażu).
  • #21 19185021
    kosmos99
    Poziom 38  
    zybex napisał:
    np. bojler włączam na godzinę przed kąpielą i potem wyłączam.

Nie popadajmy w paranoję z tymi oszczędnościami ;-)

zybex napisał:
    Zyskuję w ten sposób oszczędność około 1kWh.

Całe 60gr. A woda ciepła tylko przed kąpielą. Zmywanie w zimnej?

zybex napisał:
    Drugi to wymiana wszystkich zwykłych żarówek na led-owe (poza tymi na zewnątrz domu i w nieogrzewanym garażu).

To porównaj koszt ich zakupu z oszczędnością energii. Oczywiście trwałość LEDów napisaną na opakowaniu można między bajki włożyć. Wiem z praktyki.

Do tego w rachunkach za prąd coraz więcej jest opłat stałych, na które nie mamy za bardzo wpływu. W ogóle nie korzystając z prądu jest kilkanście PLN na miesiąc.
  • #22 19185051
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    kosmos99 napisał:
    Do tego w rachunkach za prąd coraz więcej jest opłat stałych, na które nie mamy za bardzo wpływu. W ogóle nie korzystając z prądu jest kilkanście PLN na miesiąc.

Właśnie. Jeszcze opłata mocowa weszła od stycznia. Mnie nie dotyka na szczęście dotyka częściowo bo mam panele, więc rachunki to i tak głównie te kilkanaście zł pozostałych opłat stałych.
  • #23 19185064
    kosmos99
    Poziom 38  
    speedy9 napisał:
    Mnie nie dotyka na szczęście bo mam panele

Nie ma znaczenia czy jesteś prosumentem, opłata jest od zużycia.
  • #25 19185103
    cuuube
    Poziom 29  
    Ocena: 267
    speedy9 napisał:
    Masz rację, opłatę mocową będą mi naliczać od prądu pobranego z sieci, czyli jeśli panele będą mi pokrywały aktualne zużycie to taka opłata nie zostanie naliczona.

Czyli co ? Zimą nie pobierasz zza licznika ? Ich to raczej nie interesuje, że to Twój magazyn... Pobierasz, płacisz.
  • #26 19185114
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Pobieram, rozpędziłem się pisząc post. Poprawiłem post, żeby nie było wprowadzania w błąd. Ciekawe kiedy wprowadzą dotacje do magazynów energii, Bo w tej chwili akumulator kosztuje jakieś 4k€ co sprawia, że inwestycja niespecjalnie ma sens.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza nagły wzrost zużycia energii elektrycznej z około 60 kWh miesięcznie do 380 kWh w grudniu, mimo braku zmian w używanych urządzeniach. Wskazuje na czajnik elektryczny, pralkę, lodówkę, oświetlenie, telewizor i komputery jako główne źródła zużycia. Po sprawdzeniu licznika i braku nieautoryzowanego podłączenia, użytkownik planuje kontrolę przez przedstawicieli innogy. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie licznika, awaria urządzeń (np. lodówki) oraz znaczenie monitorowania zużycia energii. Użytkownicy sugerują użycie miernika energii do identyfikacji problematycznych urządzeń oraz sprawdzenie stanu licznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA