logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens TK52F09 – nie reaguje na przyciski, młynek mieli non-stop

A002 12 Maj 2018 00:17 12240 9
REKLAMA
  • #1 17216167
    A002
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    Witam,
    Ekspres Siemens TK52F09 Supresso Compact (są też identyczne Bosche). Po włączeniu urządzenia przyciskiem młynek od razu mieli i nie przestaje. Ekspres nie reaguje na pozostałe przyciski, ale bojler się grzeje (najpierw kontrolka czerwona potem zielona oznaczająca gotowość do pracy i gorący bojler). Dając obciążenie na młynek dalej mieli bez końca. Włączając ekspres z odpiętym młynkiem także nie można nic zrobić. Na płycie brak widocznych upaleń. Ekspres zaparzaczem w ogóle nie rusza ale po podłączeniu na krótko silnik działa. Proszę o porady jak naprawić kręcący się młynek?? Widziałem parę innych postów z podobnym problemem, ale bez rozwiązań.

Na płycie zaznaczyłem przewody od młynka i pierwsze elementy z którymi łączy się ścieżkami (kondensatory foliowe). Co mam sprawdzać? Czy komuś kiedyś udało się to naprawić? Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Siemens TK52F09 – nie reaguje na przyciski, młynek mieli non-stop P1190538.JPG (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens TK52F09 – nie reaguje na przyciski, młynek mieli non-stop P1190541.JPG (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17216696
    A002
    Poziom 9  
    Ok znalazłem Triaka odpowiedzialnego za młynek. Po przecięciu nóżki 2 chodzi cały czas następnie odciąlem nóżkę 3 dalej chodzi cały czas dopiero na koniec po odcięciu nóżki 1 stanął. Dobrze rozumuje że triak ma przebicie i jest do wymiany ?? Obstawiam że nóżka 2 i 3 to sterowanie a nóżka 1 i śruba to zasilanie.
    Załączniki:
    • Siemens TK52F09 – nie reaguje na przyciski, młynek mieli non-stop 20180512_125030.jpg (4.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 17216754
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie triaka. Sprawdź dla pewności go miernikiem. Podmien na nowy.
  • REKLAMA
  • #4 17222537
    A002
    Poziom 9  
    Kłopotów ciąg dalszy po wymianie triaka młynek się uspokoił i ekspres działa ale młynek jest zbyt spokojny :) tzn przy włączeniu ekspresu pstryczkiem młynek drgnie przez ułamek sekundy jakby podczas ładowania kondensatora i potem już się w ogóle nie odzywa ekspres przechodzi cykl parzenia ale kawa nie jest mielona... Jakieś pomysły ??
  • #5 17235034
    A002
    Poziom 9  
    Mam jeszcze trochę cierpliwości wlutowałem stary triak - młynek chodzi non stop. Wlutowałem nowy triak młynek nie odzywa się w ogóle nawet podczas robienia kawy wtedy kiedy powinien.
  • REKLAMA
  • #6 17235349
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Musisz się liczyć z tym, że oprócz triaka uszkodzeniu uległy jakieś elementy nim sterujące. Możliwe nawet że port kontrolera sterującego ekspresem. Wtedy zapewne już tylko wymiana modułu.
  • #7 17235621
    A002
    Poziom 9  
    Tak mi się właśnie wydaje że wysiadło coś jeszcze, cóż ekspres już wystawiony na części bo wymiana płyty głównej jest nieopłacalna.
  • REKLAMA
  • #8 18822288
    madej1
    Poziom 1  
    Ocena: 13
    A002 napisał:
    Mam jeszcze trochę cierpliwości wlutowałem stary triak - młynek chodzi non stop. Wlutowałem nowy triak młynek nie odzywa się w ogóle nawet podczas robienia kawy wtedy kiedy powinien.

Czy udało się usunąć problem - Siemens EQ6 PLUS s300 też mieli cały czas....
    Prośba o pomoc
  • #10 21204632
    paul63566
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Młynek ciągle mieli i za pierwszym razem, tak jak by ktoś złamał plastikową linijkę l. Czy ktoś wie czy mógło by się złamać? Lub przeskoczyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Siemens TK52F09, który po włączeniu nie reaguje na przyciski, a młynek mieli non-stop. Po zdiagnozowaniu, zidentyfikowano uszkodzony triak, który po wymianie poprawił działanie młynka, jednak pojawił się nowy problem - młynek nie mieli podczas parzenia kawy. Użytkownik podejrzewa, że mogły ulec uszkodzeniu inne elementy sterujące, co może wymagać wymiany całej płyty głównej. W dyskusji pojawiają się również pytania o podobne problemy z innymi modelami ekspresów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA