Witam Panowie! Posiadam laguna 3 2.0 dci 150km. Autko śmiga fajnie nie kopci, ma moc Ale bardzo dużo pali po mieście, mianowicie 14 litrów. Czy ktoś miał kiedyś taki przypadek?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammario7911 napisał:A co ma do tego automatyczna skrzynia biegów.
zelmiak napisał:A co ile km był wymieniany filtr paliwa? Czy to są tak małe opilki, że nie wylapie filtr?
krzysz73tof napisał:Wg producenta po trasie powinno być ok. 4.0 a w mieście ok. 6,5
krzysz73tof napisał:Żona jeździ na co dzień Renault fluence 1.5 dci 90 km i osiągnięcie zużycia deklarowanego przez producenta jest zupełnie realne.
krzysz73tof napisał:Dzień dobry. Od kilku miesięcy posiadam Lagunę 3 2.0 dci 150 KM, r. prof. 2012 phase 2, nadwozie coupe. Zużycie paliwa przekracza podawane przez producenta a mianowicie po mieście, przy bardzo delikatnej jeździe nie da się zejść poniżej 8 litrów. Wiem, że ktoś tu pisał o 14-stu po mieście - jest to do zrobienia. Na trasie niby niewiele bo pomiędzy 5,5 - 6,0 - też jadąc bardzo oszczędnie. Wg producenta po trasie powinno być ok. 4.0 a w mieście ok. 6,5. Dlaczego o tym piszę ?
Żona jeździ na co dzień Renault fluence 1.5 dci 90 km i osiągnięcie zużycia deklarowanego przez producenta jest zupełnie realne. W jakich warunkach producent testuje pojazdy uzyskując takie wyniki ? Poprzednie moje auto to Vw Touran 1.9 tdi 105 KM z programem na 140 KM, cięższy i wyższy od Laguny a po mieście palił mniej, również na programie 105 KM. Fabryczne zużycie paliwa dało się osiągnąć w realu. Czy z moją laguną jest wszystko w porządku ? Latem planuję udać się do jakichś speców od diagnozy, bo pomimo, że 8 litrów to nie 14 ale wg mnie to i tak za dużo.
krzysz73tof napisał:A wracając do mojej Laguny coupe (zapis z 6 maja 2020 r.) - nadal nią jeżdżę, jestem b. zadowolony. Po kilku latach eksploatacji mogę powiedzieć, że "dotarliśmy się" i zrozumieliśmy nawzajem.
Po mieście pali co prawda niewiele mniej ale wynika to z tego, że jeżdżę często (niestety !) na krótkich trasach czyli zimnym silniku i wtedy nie ma co oczekiwać, żeby silniczek spalił 6, litra - bo chyba tyle podaje katalog/instrukcja obsługi. Cudów nie ma. Korki, coraz większy ruch, po mieście więcej się stoi niż jedzie. Sam wolę jechać okrężną drogą aby tylko uniknąć korków i choć pokonuję większy dystans, to spali pewnie tyle samo. Oczywiście delikatnie traktuję pedał gazu. Rozgrzany silnik - mniejsze zużycie paliwa i silnika. Trasa - superek, trzeba "przedmuchać" silnik i dpf. Zużycie paliwka rewelacyjne. W zależności od prędkości i stylu jazdy od 5 literków wzwyż. Udało mi się kilka razy "zejść" poniżej 5-ciu ale to była "dziadkowa" jazda.