logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 3 2.0dci 150km - Dużo pali

Masek128 18 Maj 2018 11:50 24657 26
REKLAMA
  • #1 17227124
    Masek128
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam Panowie! Posiadam laguna 3 2.0 dci 150km. Autko śmiga fajnie nie kopci, ma moc Ale bardzo dużo pali po mieście, mianowicie 14 litrów. Czy ktoś miał kiedyś taki przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 17227244
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4228
    Uszkodzone wtryskiwacze lub przepływomierz lub zapchany EGR i DPF.
  • #3 17227441
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Wróżek tu brak, więc KLIP prawdę Ci powie. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 17230068
    Masek128
    Poziom 7  
    Dzisiaj w trasie do Łodzi prędkość 140-150 km/h spalanie 8 litrów! Myślę że to całkiem dobra spalanie. Ale te 14 po mieście to masakra. Wtrysk nie sądzę bo by kopcił. Ale tak A jak mówi kolega mapet klip prawdę najprędzej powie
  • REKLAMA
  • #5 17233333
    Masek128
    Poziom 7  
    Dzisiaj panowie zauważyłem ze czuć paliwo z oleju, więc to może byc przyczyna dużego spalania. W środę jestem umówiony na podpięcie auta i jak będę wiedział o co chodzi dam znać
  • REKLAMA
  • #6 17233657
    decybel91
    Poziom 43  
    Paliwo w oleju - niedopalony DPF>
  • #7 17234039
    Masek128
    Poziom 7  
    Kolego decybel ale miałes tez taki przypadek?Znajomi mi mówią że mogą też siedzieć wtryski
  • #8 17234898
    decybel91
    Poziom 43  
    Uszkodzone wtryski powodowałyby kopcenie lub twarda praca podczas gwałtownego przyspieszania.
  • #9 17235436
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6429
    Tak czy inaczej nie jezdzij tym bo możesz skończyć z dziurą w tłoku.
  • #10 17235974
    Masek128
    Poziom 7  
    Wczoraj podpięcie pod klipa i dpf zawalony. Zrobiona procedura regeneracji , dzisiaj wymiana oleju i obserwacja czy ropa nie leje dalej . Ale napewno był dpf zawalony. I egr do czyszczenia.
  • #12 17559533
    mario7911
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam. A co ma do tego automatyczna skrzynia biegów. ? Mam taką samą sytuację!
  • #13 17559729
    Poziom 43  
    mario7911 napisał:
    A co ma do tego automatyczna skrzynia biegów.

A to że automaty po mieście palą jak smoki.
  • #14 17559804
    mario7911
    Poziom 9  
    Tz ile? Moja nie chce mi odpalić pomyślałem ze to wtryski. Moja średnio w mieście pokazuje 9-10 litra /100
  • #15 17622439
    zelmiak
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    I jak się temat zakończył? Bo mi też dużo pali wystarczyło wypalenie?
  • #16 17622530
    mario7911
    Poziom 9  
    Pompa paliwowa zaczęła mi opiłkować i wszystko poszło na wtryski regeneracja pompy 1100 nowe wtryski 2700 i mycie układu paliwowego 4500 :-(
  • #17 17623040
    zelmiak
    Poziom 8  
    Nie strasz mnie. A co ile km był wymieniany filtr paliwa? Czy to są tak małe opilki, że nie wylapie filtr? Słyszałem o takiej sytuacji w a4 b8
  • #18 17623049
    mario7911
    Poziom 9  
    To są mikro opilki facet mi pokazywał moją pompę ale prawdopodobnie to jest tak już w tych autach moja miała 230 tys
  • #19 17623072
    zelmiak
    Poziom 8  
    Aha dobrze wiedzieć. Dziękuję za informacje. Pozdrawiam
  • #20 17623120
    Poziom 43  
    zelmiak napisał:
    A co ile km był wymieniany filtr paliwa? Czy to są tak małe opilki, że nie wylapie filtr?

Przecież to pompa wc a nie ta w baku więc filtr nic do tego nie ma.
  • #21 18672909
    krzysz73tof
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Od kilku miesięcy posiadam Lagunę 3 2.0 dci 150 KM, r. prof. 2012 phase 2, nadwozie coupe. Zużycie paliwa przekracza podawane przez producenta a mianowicie po mieście, przy bardzo delikatnej jeździe nie da się zejść poniżej 8 litrów. Wiem, że ktoś tu pisał o 14-stu po mieście - jest to do zrobienia. Na trasie niby niewiele bo pomiędzy 5,5 - 6,0 - też jadąc bardzo oszczędnie. Wg producenta po trasie powinno być ok. 4.0 a w mieście ok. 6,5. Dlaczego o tym piszę ?
    Żona jeździ na co dzień Renault fluence 1.5 dci 90 km i osiągnięcie zużycia deklarowanego przez producenta jest zupełnie realne. W jakich warunkach producent testuje pojazdy uzyskując takie wyniki ? Poprzednie moje auto to Vw Touran 1.9 tdi 105 KM z programem na 140 KM, cięższy i wyższy od Laguny a po mieście palił mniej, również na programie 105 KM. Fabryczne zużycie paliwa dało się osiągnąć w realu. Czy z moją laguną jest wszystko w porządku ? Latem planuję udać się do jakichś speców od diagnozy, bo pomimo, że 8 litrów to nie 14 ale wg mnie to i tak za dużo.
  • #22 18673165
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Poszukaj w okolicy dobrego fachowca z programem diagnostycznym CLIP. Na pewno pozwoli to ujawnić i wyeliminować ew. niedomagania silnika.
    Choć apetyt silnika twojej Laguny, nie jest aż tak duży i może też wynikać z jego przebiegu.

W zasadzie powinieneś założyć własny wątek.

Pozdrawiam.
  • #23 18676934
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    Wg mojego widzimisię niewiele da podłączanie pod CLIP . Jeśli silnik nie kopci na czarno i nie żąda częstych wypalań DPF czy wymian oleju to spalanie jest prawidłowe.
    krzysz73tof napisał:
    Wg producenta po trasie powinno być ok. 4.0 a w mieście ok. 6,5

W takie bajki nikt nie wierzy . :D
    Spalanie jest m.in odzwierciedleniem tego jakie opory musi pokonać pojazd aby się poruszać .
    Do tych oporów należą m.in. rozmiar i szerokość oraz rodzaj opon. Stan zawieszenia i układu hamulcowego , prędkości z jakimi porusza się pojazd , montaż dodatkowej "zabudowy" , zużycie energii " na pokładzie" itp. Najczęściej głównym czynnikiem powodującym zwiększone zużycie paliwa jest również " kierownik"
    krzysz73tof napisał:
    Żona jeździ na co dzień Renault fluence 1.5 dci 90 km i osiągnięcie zużycia deklarowanego przez producenta jest zupełnie realne.

Proponuję eksperyment . Zamienic się z żoną samochodami na miesiąc. :D
    W ciągu swojej pracy zawodowej odbyłem ileś set jazd testowych z klientami skarżącymi się na wysokie zużycie paliwa . Nigdy nie zdarzyło się abym się nie zmieścił w średnim deklarowanym spalaniu in + max. 0.5 litra . :D
    Co lepsze wiedząc o tych wszystkich zasadach mój samochód pali średnio o 50% więcej niż deklaruje producent :D
  • #24 20430680
    Doppelganger
    Poziom 1  
    krzysz73tof napisał:
    Dzień dobry. Od kilku miesięcy posiadam Lagunę 3 2.0 dci 150 KM, r. prof. 2012 phase 2, nadwozie coupe. Zużycie paliwa przekracza podawane przez producenta a mianowicie po mieście, przy bardzo delikatnej jeździe nie da się zejść poniżej 8 litrów. Wiem, że ktoś tu pisał o 14-stu po mieście - jest to do zrobienia. Na trasie niby niewiele bo pomiędzy 5,5 - 6,0 - też jadąc bardzo oszczędnie. Wg producenta po trasie powinno być ok. 4.0 a w mieście ok. 6,5. Dlaczego o tym piszę ?
    Żona jeździ na co dzień Renault fluence 1.5 dci 90 km i osiągnięcie zużycia deklarowanego przez producenta jest zupełnie realne. W jakich warunkach producent testuje pojazdy uzyskując takie wyniki ? Poprzednie moje auto to Vw Touran 1.9 tdi 105 KM z programem na 140 KM, cięższy i wyższy od Laguny a po mieście palił mniej, również na programie 105 KM. Fabryczne zużycie paliwa dało się osiągnąć w realu. Czy z moją laguną jest wszystko w porządku ? Latem planuję udać się do jakichś speców od diagnozy, bo pomimo, że 8 litrów to nie 14 ale wg mnie to i tak za dużo.

8 l to za dużo. usi być coś nie tak. 8 l to pociągnie na autostradzie przy 160 km/h. Mam dwie laguny, 150Km manual i 175 KM GT. I jest problem z ta GT: licznik pokazuje że spala 5 litrów a naprawdę ciągnie 8. Musze sprawdzić co jest. Może ktoś się z tym spotkał.

Dodano po 12 [minuty]:

Nie palą jak smoki. Może 3 litry benzyna to tak. Mam taki i jak wjedzie do miasta to rzeczywiście, trasa było 8 a w miescie chwile i 11,5, ale 2.0 hdi - nic takiego.
    Natomiast mam problem z zaniżonym spalaniem - i to b duzo - w laguna GT 175 automat. Pokazuje spalanie np 6,3 a schodzi realnie 10. Dzis sprawdziłem na pełnym baku, delikatnie zrobiłem 100km, wskazanie 5,1, do baku wchodzi 8. Ale sprawdziłem i na trasie wczoraj, bo zrobiłem może 510 km a zalałem... 46 litrów paliwa. Normalna jazda przy któjek powinno byc max 6,5 litra porównując do 150 konnego manuala. Ale wskazówka baku juz nie kłamie, widac jak schodzi paliwo, jest pół a później licznik dystansu pokazuje że niby 700 km do zrobienia, ale później sie dopasowuje im mniej jest w baku. Spalanie podane nie zgadza się z realnym spalaniem.
  • #25 20431197
    krzysz73tof
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Miałem kiedyś w Touranie 1.9 Tdi taki przypadek : świeżo po kupieniu auta zużycie paliwa komputer pokazywał na ok. 5 l/100 km a po tankowaniu z moich obliczeń ( przejechane kilometry i ilość zatankowanych litrów) wychodziło 7,5...
    Wizyta u dobrego speca samochodowego i okazało się, że źle ustawiony był zapłon, co powodowało, że komputer błędnie obliczał - zaniżał zużycie paliwa. Po ustawieniu zapłonu komputer zaczął pokazywać więcej a realne zużycie paliwa nieco zmalało. Realnie teoretyczne a rzeczywiste zużycie paliwa różniło się między sobą może o kilka dziesiątych litra...

Dodano po 11 [minuty]:

A wracając do mojej Laguny coupe (zapis z 6 maja 2020 r.) - nadal nią jeżdżę, jestem b. zadowolony. Po kilku latach eksploatacji mogę powiedzieć, że "dotarliśmy się" i zrozumieliśmy nawzajem.
    Po mieście pali co prawda niewiele mniej ale wynika to z tego, że jeżdżę często (niestety !) na krótkich trasach czyli zimnym silniku i wtedy nie ma co oczekiwać, żeby silniczek spalił 6, litra - bo chyba tyle podaje katalog/instrukcja obsługi. Cudów nie ma. Korki, coraz większy ruch, po mieście więcej się stoi niż jedzie. Sam wolę jechać okrężną drogą aby tylko uniknąć korków i choć pokonuję większy dystans, to spali pewnie tyle samo. Oczywiście delikatnie traktuję pedał gazu. Rozgrzany silnik - mniejsze zużycie paliwa i silnika. Trasa - superek, trzeba "przedmuchać" silnik i dpf. Zużycie paliwka rewelacyjne. W zależności od prędkości i stylu jazdy od 5 literków wzwyż. Udało mi się kilka razy "zejść" poniżej 5-ciu ale to była "dziadkowa" jazda.
  • #26 20474762
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    krzysz73tof napisał:
    A wracając do mojej Laguny coupe (zapis z 6 maja 2020 r.) - nadal nią jeżdżę, jestem b. zadowolony. Po kilku latach eksploatacji mogę powiedzieć, że "dotarliśmy się" i zrozumieliśmy nawzajem.
    Po mieście pali co prawda niewiele mniej ale wynika to z tego, że jeżdżę często (niestety !) na krótkich trasach czyli zimnym silniku i wtedy nie ma co oczekiwać, żeby silniczek spalił 6, litra - bo chyba tyle podaje katalog/instrukcja obsługi. Cudów nie ma. Korki, coraz większy ruch, po mieście więcej się stoi niż jedzie. Sam wolę jechać okrężną drogą aby tylko uniknąć korków i choć pokonuję większy dystans, to spali pewnie tyle samo. Oczywiście delikatnie traktuję pedał gazu. Rozgrzany silnik - mniejsze zużycie paliwa i silnika. Trasa - superek, trzeba "przedmuchać" silnik i dpf. Zużycie paliwka rewelacyjne. W zależności od prędkości i stylu jazdy od 5 literków wzwyż. Udało mi się kilka razy "zejść" poniżej 5-ciu ale to była "dziadkowa" jazda.

Głos rozsądku 👍 .
    Czasem potrzeba czasu żeby samemu dojść do pewnych konkluzji 👍
  • #27 20710951
    waldekmarkoski
    Poziom 1  

Prawidłowo eksploatowana Laguna 3 Grandtour powinna spalać odpowiednio: 100 km/h - 4.1 l/100 km, przy 120 km/h - 5 litrów, 130 km/h - 6.5 l, 140 km/h - 7 do 7.5 l.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający Renault Laguna 3 2.0 dCi 150 KM zgłasza problem z wysokim zużyciem paliwa w mieście, wynoszącym 14 litrów. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone wtryskiwacze, przepływomierz, zapchany EGR i DPF. Po podłączeniu do diagnostyki CLIP stwierdzono, że DPF był zawalony, co mogło wpływać na spalanie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że spalanie w trasie jest znacznie niższe, a problemy mogą wynikać z niewłaściwej eksploatacji, stanu technicznego pojazdu oraz ustawień silnika. Wskazano również na różnice w zużyciu paliwa w zależności od stylu jazdy i warunków eksploatacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA