logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire E1-510 - Nie wykrywa bootowalnego pendrive

xCandy 19 Maj 2018 11:40 1503 7
REKLAMA
  • #1 17228798
    xCandy
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam, nie dawno zepsuł ni się dysk w laptopie. Nie mogłem odpalić MHDD czy cokolwiek innego co było zbootowane na pendrivie. Bootowalnej płyty tak samo mi nie wykrywa. Mam już nowy dysk i na pendrivie zbootowanego Windowsa 7 Ultimate. Ale mój BIOS nadal nie wykrywa tego pendrive.

BIOS INSYDEH20 Setup Utility.
  • REKLAMA
  • #2 17228836
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2824
    Czy pen jesy czytany w innych komputerach?
    Jaką ma wielkość i system plików?
    Czym nagrywałeś obrazy np. MHDD na pena?
    Sprawdź ustawienia w biosie Acera.
  • REKLAMA
  • #3 17228840
    andseg
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Witam.
    Z moich doświadczeń wynika że są takie pendrivy, które się do tego nie nadają. Przynajmniej ja nie potrafiłem ich do tego zmusić. A inne - bez probemu...
    Pewniejsze jest wypalenie płyty do tego celu.
  • #4 17228859
    jack63
    Poziom 43  
    andseg napisał:
    moich doświadczeń wynika że są takie pendrivy, które się do tego nie nadają. Przynajmniej ja nie potrafiłem ich do tego zmusić.

Jednak nie analizowałeś dlaczego?
    Ja akurat nie miałem nigdy z tym większego problemu.
    Płyta z reguły jest pewniejsza, ale napędy optyczne często padają lub.... w ogóle ich nie ma.
    Z reguły "wypalam" iso na karcie/penie Rufusem, choć raz trafił mi się linux, który trzeba było wypalić innym programem.
    Bardzo ważny jest sprawny nośnik. (pen/karta). Nie jakiś fake i poznanie możliwości biosu komputera na którym chcemy odpalić system z nośnika innego niż dysk.
  • #5 17229854
    xCandy
    Poziom 16  
    To nic z tych rzeczy. Również korzystam z programu Rufus. A co do płyty to pisałem już, że mi nie wykrywa tak samo. Pendrive działa normalnie na innych komputerach nawet cały Windows 7 się zainstalował bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 17229908
    jack63
    Poziom 43  
    xCandy napisał:
    To nic z tych rzeczy.

Jakich rzeczy?
    To, że na innym komputerze pen się sprswdził nie musi oznaczać że na tym jest ok. Pen pewnie jest ok, ale nie odpowiedziałeś na moje pytania....
    Mam jeszcze jedno. Jaka jest data biosu?
  • REKLAMA
  • #7 17229968
    xCandy
    Poziom 16  
    Pendriva wykrywa, bo włączyłem Select uefi file cos tam i mam każdy folder z pendriva, ale nie wykrywa mi go w uezadzeniach rozruchowych.

Pendrive ma 16gb, NTFS lecz może być FAT32.

Data jest poprawna.
  • #8 17230000
    jack63
    Poziom 43  
    xCandy napisał:
    Pendrive ma 16gb, NTFS lecz może być FAT32.

Nie wiem jak to rozumieć, ale uefi, ani tym bardziej bios, nie potrafi obsłużyć systemu plików bardziej skomplikowanego niż FAT32.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z laptopem Acer Aspire E1-510, który nie wykrywa bootowalnego pendrive'a ani płyty. Po wymianie dysku twardego i przygotowaniu pendrive'a z systemem Windows 7 Ultimate, BIOS (INSYDEH20) nadal nie rozpoznaje nośnika. Użytkownik potwierdza, że pendrive działa na innych komputerach. W dyskusji poruszono kwestie związane z formatem systemu plików (NTFS vs FAT32) oraz możliwościami BIOS-u w obsłudze nośników. Zasugerowano również, że niektóre pendrivy mogą być niekompatybilne, a wypalenie płyty może być bardziej niezawodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA