logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja LPG do Primery 1.6 gaźnik z sondą Lambda - komputer czy śruba?

majk 22 Sie 2005 10:26 1086 5
REKLAMA
  • #1 1754085
    majk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zastanawiam się nad założenien LPG do samochodu Primera 1,6 na gaźniku z sondą Lambda. Mam pare pytań dotyczących tego zagadnienia :

1 Czy do tego silnika można założyć komputer do gazu
    2 Która instalka jest lepsza ze śrubą czy z komputerem
    3 Które rozwiązanie zapewnia mniejszy spadek mocy silnika
    4 Które rozwiązanie jest bezpieczniejsze dla silnika ( ew .uszkodzenia )

Prosze o porade
  • REKLAMA
  • #2 1754132
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jaki rocznik tego auta. Jesli masz samochod na gazniku ( chociaz wydaje mi sie ze to jest jednopunktowy wtrysk ) to nie ma mozliwosci zalozenia komputera do gazu bo czym on niby na sterowac. Instalacja gazowa jest bezpieczna dla silnika tylko wtedy gdy znajduje sie on w berdzo dobrym stanie, brak zadnych przedmuchow itp. bo gaz przyspieszy jego agonie.
    Jedna rada na instalacji nie warto oszczedzac bo roznica 200 zl szybko sie zwroci a oszczednosci wtym przypadku rownaja sie prwie zawsze klopotom. I jeszcze zaklad o dobrej renomie zjadz najlepiej tam gdzie znajomi zakladali i nie maja ze swoimi autami problemu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1754933
    majk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Napisze dlaczego pomysł z komputerkiem. Samochód ma sonde lambda w gaźniku jest zawór zamykający dopływ paliwa - czyli teoretycznie można porównać go do wtrysku jednopunktowego jedynym problemem jest brak TPS-u ( chyba niekonieczny ), a korzyści jest dość wiele choćby automatyczny rozruch na benzynie i przełączenie na gaz jeżeli się myle to prosze o sugestje.
  • REKLAMA
  • #4 1755800
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    bardzo się mylisz ,trzeba odciąć dopływ paliwa do gażnika zaworkiem benzynowym -to co zostało w gażniku trzeba wypalić ,a dopiero można przełączyć na gaz bo inaczej w chwili gdy przełączymy bezpośrednio z benzyny na gaz to będzie dławił się(bo będzie go zalewało),We wtrysku jest inaczej dopływ paliwa zabiera się odłączając wtryskiwacze czyli można w jednej chwili zabrać dopływ paliwa i podać gaz, czyli twoje kombinacje mijają się z celem
  • REKLAMA
  • #5 1756913
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jesli zeczywiscie jest na gazniku to przelaczanie mozesz mioec tylko reczne.
  • #6 1933584
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 158
    Mam taką samą primerę jak Ty, czyli 1,6 na elektronicznym gaźniku Hitachi i niedawno założyłem instalację gazową z butlą w kole za cenę 1100zł i ta instalacja wystarcza na prawidłowe działanie tego silnika. Kolega zrobił już 70 tyś takim samym autem i z tą samą instalacją i nie ma żadnych problemów nawet zimą. Ja do dzisiejszego dnia zapalam na gazie bez problemowo, tylko czasami w trasie załączam na troszkę bęzynę żeby gażnik nie zaszedł jakimś dziwnym nalotem- albo dla własnego zaspokojenia sumienia. Nawet elektroniczne ssanie na bimetalu działa mi poprawnie na gazie,- polecam zagazowanie tego auta wszystkim posiadaczom, nic nie szarbie nie strzela i nic się złego nie dzieje.
REKLAMA