logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW JETTA A6 1.2 TSI 2013 - Brak reakcji turbosprężarki na wyższych biegach

Krzysip 21 Maj 2018 11:31 1188 3
REKLAMA
  • #1 17232444
    Krzysip
    Poziom 8  
    Witam,
    auto ma przejechane 68 tyś. km wyprodukowane w 2013r. Problem polega na tym, że na wyższych biegach tzn 3-6 po przekroczeniu około 2200 obr/min w momencie kiedy powinno włączyć się turbo, auto jakby przełącza się na bieg jałowy (dodawanie gazu daje taki sam efekt jak gazowanie na luzie - gwałtowny wzrost prędkości obrotowej i brak przyrostu szybkości). Co ciekawe nie zawsze się tak dzieje, czasami może rozwijać prędkości obrotowe wyższe niż 2200 jednak bez udziału turbosprężarki. Tak jak wspomniałem wcześniej na pierwszym i drugim biegu nie ma tego problemu.

Jeśli narzuca wam się jakiś pomysł co może być tego przyczyną bądź w jaki sposób mogę ten problem zdiagnozować to będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam !

PS Nie zapala się żadna kontrolka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17232548
    osart123
    Poziom 9  
    Witam, polecam podłączyć komputer (vcds,odis) sprawdzić błędy na pewno coś będzie. Ewentualnie wykonać nastawy podstawowe nastawnika turbiny. Często on wychodzi poza zakres co powoduje tryb awaryjny i brak mocy.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 17232628
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    Krzysip napisał:
    gwałtowny wzrost prędkości obrotowej i brak przyrostu szybkości
    Sprzęgło sie skończyło.
  • #4 17233192
    Krzysip
    Poziom 8  
    Mógłbyś rozwinąć myśl ? Niestety jeszcze jestem laikiem i wszystko przyjdzie z czasem mam nadzieje. Jak to się ma do tego, ze tylko powyżej 2go biegu tak się dzieje.
    Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam :)
REKLAMA