logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST62T65 zamienik procesora na kompatybylny z arduino.

Darek0026 22 Maj 2018 16:45 615 7
  • #1 17234753
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 385
    Chciałbym wymienić procesor jak w temacie obudowa SO28 na taki kompatybilny z arduino który będzue miał podobne wyprowadzenia zasilania itd. Jeżeli nie ma takiego to czym zastąpić?
  • Pomocny post
    #2 17234822
    NoweMillennium
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jak zobaczyłem "pinologię" ST62T65 to nie widzę szans na odpowiednik. Podobne obudowy mają Mega8, 88, 168, 328 ale tylko podobne. Funkcjonalnie, bez wdawania się w szczegóły, wcześniej wymienione będą się nadawać.

Z pytania wnioskuję, że raczej masz słabe pojecie o uC. Co konkretnie chcesz zrobić?
  • #3 17235370
    Darek0026
    Poziom 31  
    Chciałbym wylutować ten ST62 i wlutować zaprogramowaną atmege. Urządzenie ktorym.steruje ten uC jest dosyć proste i można.samemu naklepaćkod. Pojęcie mam początkującego w uC ale pisałem już mase programów.
  • #4 17235496
    NoweMillennium
    Poziom 17  
    Darek0026 napisał:
    Chciałbym wylutować ten ST62 i wlutować zaprogramowaną atmege

Będziesz musiał zrobić przejściówkę.

Darek0026 napisał:
    Pojęcie mam początkującego w uC ale pisałem już mase programów.

Na co były te programy? Winda, Linux? Programy użytkowe, drivery?
  • #5 17235811
    Darek0026
    Poziom 31  
    Były to programy na Windowsa moge podesłać jak chcesz luknąć. Z wykształcenia jestem elektronikiem. Myślę że dał bym rade zaprogramować zamiennik.
  • #6 17235882
    NoweMillennium
    Poziom 17  
    Darek0026 napisał:
    Były to programy na Windowsa

Podn Windę nie odwołujesz się bezpośrednio do układów peryferyjnych. Robisz to za pośrednictwem sterowników. Otwierając COM nie interesuje Cie czy to VCOM na USB, port na PCI itp. Nie konfigurujesz rejestrów układu, np SPI czy I2C. Inaczej było pod DOS.

Darek0026 napisał:
    Myślę że dał bym radę zaprogramować zamiennik.

Kwestia czasu.
    Arduino tak może pomóc jak i zaszkodzić. Małe zasoby AVR (bo z takim uC najczęściej spotyka się Arduino) powodują powstanie konfliktów, np programowy USART i sterowanie serwomechanizmem, bo korzystaja z tego samego timera. Zamian timera, to nie tylko zmiana jednej cyferki, różne timery w AVR są różnie konfigurowane.
    Przykłady dla Arduino działają jak uruchomi się tylko jeden przykład, kilka, bardzo często nie współpracuje ze sobą, bo używany jest delay, sterowanie silnikiem krokowym czy multipleksowaniem wyświetlacza w pętli głównej zamiast w przerwaniach. Wiele funkcji zawiesza przerwania, uniemożliwiając w tym czasie np odbiór z USART.

Co ten program zastępujący ST62T65 ma robić?
  • #7 17236014
    Darek0026
    Poziom 31  
    Jest to sterownik silnika 230V naciskasz przycisk i silnik kreci w jedna strone aż mechanizm nacisnie przycisk N.C i go rozewrze. To samo w drugą strone. Do tego jest przełącznik DIP który umożliwia zmiane ustawień pracy itd odczytanie stanów odbywa sie przez układ 4021. Dodatkowo ma to urządzenie wejścia zabezpieczające i sterowanie predkością silnika jest możliwe przez sterowanie triakiem bez detekcji zera.
  • #8 17236164
    NoweMillennium
    Poziom 17  
    Faktycznie prosty program. Praktycznie tylko operacje na GPIO.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zamiennika procesora ST62T65 w obudowie SO28, który byłby kompatybilny z Arduino i miał podobne wyprowadzenia. Odpowiedzi wskazują, że nie ma bezpośredniego odpowiednika, ale sugerowane są mikrokontrolery z rodziny AVR, takie jak ATmega8, ATmega88, ATmega168, ATmega328. Użytkownik planuje wylutować ST62 i wlutować zaprogramowaną ATmegę, aby sterować prostym urządzeniem do kontroli silnika 230V. Wskazano na potrzebę stworzenia przejściówki oraz na potencjalne problemy z zasobami AVR, które mogą prowadzić do konfliktów w programie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA