Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Haier silnik - Podłączenie silnika pralki

mckodex 22 May 2018 20:35 2811 13
Wago
    mckodex
    Level 9  
    Witam

Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby zrobić użytek ze starego silnika z pralki, zastosowanie to ostrzałka do noży. Problem w tym że nie bardzo czytam schematy, i nie wiem gdzie wpiąć się z fazą i zerem żeby nie narobić biedy. Proszę Panów fachowców o pomoc, niżej dołączyłem schemat z góry bardzo dziękuję za pomoc
  • Wago
  • Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - to jest silnik komutatorowy szeregowy ( wysokoobrotowy 13000 obr/min )
    Można połączyć tak 2+3 mostkujemy , zasilanie pod 6 oraz 7 albo odwrotnie .
    Pin 4 oraz 5 prądniczka tachometryczny .

Dodano po 38 [sekundy]:

Haier silnik - Podłączenie silnika pralki
    mckodex
    Level 9  
    Dziekuje za szybką odpowiedz. Czyli tak 2-3 mostkuje, 4-5 nie ruszam, a pod 6-7 wpinam konwesator i wychodzę wtyczką do gniazdka, dobrze to myślę ?
    Pozdrawiam
  • Wago
  • Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Jeszcze raz ;
    2 oraz 3 mostkujemy ( łączymy razem )
    6 oraz 7 zasilanie ( przewód z wtyczką ) bez żadnego kondensatora .
    4 oraz 5 zostawiamy .
    mckodex
    Level 9  
    Dziekuje bardzo za pomoc silnik działa pięknie, a jeszcze lepiej ostrzy noże 😉 mam jeszcze jedno pytanie czy można zamontować potencjometr do regulowania obrotów. Jeżeli tak to gdzie go trzeba wpiąć.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    kot mirmur
    Level 33  
    Zwykły regulator obrotów 230VAC, oparty na triaku. Znajdziesz na ALLEGRO, cena ok. 30zł. Włączasz go szeregowo do zasilania silnika. Ale uważaj, przy takich obrotach zwykła tarcza szlifierska może wybuchnąć. Musisz zastosować wysokoobrotową.
    Mireksad
    Level 9  
    Witam,nie chcę zaczynać nowego wątku bo mam podobny problem lecz silnik ma trzy wyprowadzenia ze stojana. Pytanie jak wtedy podłączyć zasilanie? Haier silnik - Podłączenie silnika pralki
    kot mirmur
    Level 33  
    Tak, jak w poście#2- pin numer 1 pomijasz.
    Mireksad
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za pomoc, silnik działa ale jest problem z iskrzeniem na szczotkach - o tym w nowym poście.
    kot mirmur
    Level 33  
    Iskrzenie na szczotkach tych silników jest raczej normalne- chyba że łuk się ciągnie po komutatorze.
    kot mirmur
    Level 33  
    Nie rozpędzaj się kolego Mirosław- niech więcej napisze o tym iskrzeniu. Może tylko szczotki się kończą. A jak ma nitowany silnik, a jak nie ma tokarki pod ręką?
    kot mirmur
    Level 33  
    To już jest mocno radykalne podejście do do tematu, przy mocno zniszczonym komutatorze-aczkolwiek, profesjonalne. Czasami wystarczy zrobić szlif odpowiednio dociętym kawałkiem pumexu, szczególnie po wymianie szczotek.