logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Marantz ST-521 - Nie odbiera w stereo - potrzebna regulacja.

koniu.18 25 Maj 2018 07:16 5352 9
REKLAMA
  • #1 17239329
    koniu.18
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Zakupiłem schemat i chciał bym teraz wyregulować tuner w trybie stereo ponieważ po jego włączeniu tuner w trybie auto jak i manual nie łapie ani jednej stacji. Słychać tylko szumy. Używam anteny aktywnej SONUS z symetryzatorem. Dodatkowo czy była by możliwość zwiększenia czułości wskaźnika sygnału? Obecnie odbierane stacje sygnalizowane są maksymalnie na poziomie 3/5. Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • ST521L_SM_MARANTZ_EN.pdf (13.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17239404
    koniu.18
    Poziom 14  
    Nie wiem, stosuję wspomnianą antenę z symetryzatorem i np RMF odbiera bez najmniejszego problemu z siłą sygnału 2/5 a czasami 3/5
  • #4 17241447
    koniu.18
    Poziom 14  
    Nadal proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 17249376
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Zacznij od strojenia zera dyskryminatora FM.
  • #6 17249919
    koniu.18
    Poziom 14  
    Nie znam się na tym i nigdy tego nie robiłem więc jeśli to możliwe to proszę o instrukcję krok po kroku.
  • REKLAMA
  • #7 17255989
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Zamieściłeś post w dziale Serwis.Powinieneś użyć działu początkujący w takiej sytuacji.Użyj wyszukiwarki.Jest mnóstwo postów na temat strojenie dyskryminatora FM na zero napięcia w punktach kontrolnych.Jest to również ujęte w SM twojego modelu.
  • #8 17256199
    koniu.18
    Poziom 14  
    Nie każdy zna angielski w takim stopniu by na podstawie angielskojęzycznej instrukcji dokonywać regulacji/napraw i dlatego poprosiłem o pomoc oraz zamieściłem SM bo widziałem po innych postach że takie prośby zwieńczone były dokładną instrukcją krok po kroku dla autora który też informował o braku znajomości i umiejętności takiej regulacji.

A taki dział ponieważ wspomniany temat również znajduje się w nim i uzyskał wiele odpowiedzi.

Tak więc ponawiam prośbę
  • #10 18302783
    koniu.18
    Poziom 14  
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z tunerem Marantz ST-521, który nie odbiera stacji radiowych w trybie stereo, a jedynie szumy. Używa aktywnej anteny SONUS z symetryzatorem. Prosi o pomoc w regulacji tunera oraz zwiększenie czułości wskaźnika sygnału, który obecnie wskazuje maksymalnie 3/5. Odpowiedzi sugerują rozpoczęcie od strojenia zera dyskryminatora FM, jednak użytkownik nie ma doświadczenia w tej dziedzinie i prosi o szczegółowe instrukcje. Wskazano również, że istnieją zasoby w internecie dotyczące tego tematu, w tym instrukcje w języku angielskim.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA