Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Renault Laguna 2 2003r 1.9 DCi - Zwarcie świec żarowych..

25 Maj 2018 19:45 1284 28
  • Poziom 3  
    Problem polega na ciągłym napięciu ok 12V na świecach żarowych . Moduł świec podmieniony na używany i dalej to samo.. Instalacja sprawdzana nigdzie nie ma zwarcia. Auto podłączyłem pod komputer błąd:
    *Obwód modułu sterującego wstępnego podgrzewania świec żarowych zwarcie lub obwód przerwany*

    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

    Napicie jest również na świecach gdy karta jest wyciagnieta a auto stoi bezczynnie
  • Poziom 40  
    Na module świec piny 8 i 9 idą do sterownika silnika, musisz sprawdzić gdzie są uszkodzone i powodują kłopoty.
  • Poziom 3  
    no właśnie o to chodzi że są ok i nigdzie się nie stykają.
  • Poziom 40  
    Strzelone ECU w takim razie.
  • Poziom 3  
    Przewód zielony i brazowy tj : 8 i 9 nie mają styczności ze sobą..
  • Poziom 38  
    Odetnij sterowanie z ECU i się dowiesz gdzie szukać.
  • Poziom 3  
    Jakie przewody odciąć ?
  • Poziom 38  
    wicikowski97 napisał:
    Jakie przewody odciąć ?

    Te od sterowania modułem świec.
  • Poziom 3  
    Wiec ktore jakis schemat ?
  • Poziom 38  
    wicikowski97 napisał:
    Wiec ktore jakis schemat ?

    W drugm poscie masz odpowiedż.
  • Poziom 3  
    Tak i obcialem je przy sterowniku ECU a moduł dalej daje napiecie na swiece.
  • Poziom 38  
    Więc domyśl się co masz uszkodzone.
  • Poziom 3  
    Moduł podmieniłem na inny uzywany i dalej to samo?
  • Poziom 38  
    wicikowski97 napisał:
    Moduł podmieniłem na inny uzywany i dalej to samo?

    Sprawdź czy masz napięcie na tych dwóch przewodach co odciołeś.
  • Poziom 3  
    Napięcia brak.
  • Poziom 42  
    wicikowski97 napisał:
    Napicie jest również na świecach gdy karta jest wyciagnieta a auto stoi bezczynnie

    Ja jeszcze zapytam czy były sprawdzane świece....czy wszystkie cztery są spalone czy może któraś dobra?
  • Poziom 3  
    Co ma jedno z drugim wspolnego? Mierze prad na odlaczonych swiecach zarowych a na 4 spinki idzie 12v
  • Poziom 38  
    wicikowski97 napisał:
    Napięcia brak.

    Mierzyłeś to na tych odciętych końcówkach przy ECU?
    Jeśli tak to teraz zmierz jeszcze na pinie 9 i 8 przy sterowniku świec i daj znać.
  • Poziom 3  
    Na odcietych i na 8 i 9 napiecoa brak a na swiecach zarowych jest 12v jak włoże moduł jak jest odlaczony to jest ok
  • Poziom 42  
    Ten moduł to nie przekaźnik..... podłącz np żarówkę 21W na zacisk świecy i zobacz czy świeci....
  • Poziom 3  
    Moduł/przekaźnik jest opisany jednakowo więc to jedno,i,to samo urządzenie pod dwiema nazwami.
  • Poziom 42  
    Miałem na myśli jego działanie a nie nazwę.....dyskutujesz a nie odpowiadasz na pytania....
  • Poziom 3  
    Miernik pokazuje 12 wiec wiadome że świeci.
  • Poziom 42  
    Myślę że nie masz pojęcia co robisz i nie słuchasz podpowiedzi...the end...
  • Poziom 3  
    Żarówka świeci miernik pokazuje 12V po podlaczeniu modułu . co mam Ci jeszcze napisac ?
  • Poziom 38  
    Wymień moduł bo też jest uwalony.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Sprawdź stan świec..... odłącz każdą i sprawdź...tylko nie miernikiem....i napisz czy wszystkie uszkodzone lub może któraś dobra...
  • Poziom 3  
    Podmienilem na drugi jakby uszkodzony i napiecie zeszlo do 11V takze poczekam az dojdzie inny i zobaczymy
  • Poziom 3  
    Uszkodzone ECU