logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus R556L - Niebieski ekran i automatyczna naprawa przy starcie systemu Windows

krowickiwojtek 26 Maj 2018 09:31 906 5
REKLAMA
  • #1 17241202
    krowickiwojtek
    Poziom 2  
    Asus R556L. Dlaczego po włączeniu laptopa po około 2 min pokazuje mi się, że komputer napotkał jakieś problemy? Po 2 włączeniu wyświetla mi się "Przygotowywanie do automatycznej naprawy", a następnie "Diagnozowanie komputera", po czym wskakuje niebieskie okno z kilkoma opcjami. Co mam robić?

[dt1] Poprawiłem pisownię, proszę o nią zadbać w kolejnych postach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17241581
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Pewnie standardowe opcje Windows 10 lub Windows 8 (w tym przypadku bez znaczenia, mechanizm podobny).
    Na pytanie dlaczego - ciężko odpowiedzieć. Jest kilka możliwości do wyboru:
    - uszkodzenie sprzętowe - na przykład uszkodzenie dysku twardego spowodowało problem z aktualizacją.
    - przerwanie aktualizacji (wymuszenie wyłączenia komputera lub zanik prądu+rozładowanie baterii w trakcie wykonywania aktualizacji)
    - ewentualnie kolejna wpadka Microsoftu - mam wrażenie, że w tych "najnowszych, najlepszych" systemach Microsoftu poprawki są wypuszczane nico na oślep, a producent z komputerów ludzi robi sobie poligon testowy - przynajmniej po ilości awarii związanej z aktualizacjami taki wniosek się nasuwa.

Co można zrobić - spróbować, o ile gdzieś w zaawansowanych opcjach wyświetlanego menu znajduje się taka opcja, przywrócić komputer do poprzedniego stanu (wycofać aktualizację albo przywrócić poprzednią kompilację). Jeśli te opcje są niedostępne pozostaje wybór czystej instalacji Windows. Jeśli na dysku były ważne dane - warto uważnie czytać opisy wybieranych funkcji. Przy braku pewności warto skontaktować się z zaprzyjaźnionym informatykiem.
  • REKLAMA
  • #4 17245369
    krowickiwojtek
    Poziom 2  
    Dziękuje za pismo ale problem już rozwiązany
  • REKLAMA
  • #6 17245675
    krowickiwojtek
    Poziom 2  
    Był to poprostu bład systemu wgrałem go od nowa z usb na kturym mialem kopie i wszystko działa. Jeszcze raz bardzo dziękuję za zanteresowaniem się . ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Wgrałem na nowo kopię systemu
REKLAMA