logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e61 2.0d n47 - Brak mocy. Świeci się ,,check engine"

Sebastiaian89 26 Maj 2018 13:17 36420 7
REKLAMA
  • #1 17241549
    Sebastiaian89
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z moim autkiem. Zapala się wcześniej wspomniany check engine i auto traci moc. przejedzie się parę kilometrów tak ok 10 i błąd znika jak zniknie to auto ma z powrotem moc puści się nogę z gazu tzn jak dojeżdżam do skrzyżowania to z powrotem się zapala i auto nie ma mocy. na głównym ekranie wyświetla reduced power jak powtórzy się ten błąd z 3 razy to zapala się nad zegarami ikonka checka . dałem auto do mechanika i stwierdził że sterownik turbin siedzi lub geometria turbiny. Wiec odesłał turbinę wraz z sterownikiem do regeneracji. po zamontowaniu zregenerowanej turbin tzn ,,zrobieniu geometrii i niby sterownika turbiny" auto odzyskało żywotność , po niespełna 3tyg problem powrócił. Znów udałem się do mechanika a on że to coś innego bo ten co regeneruje turbin powiedział ze aż tak nie padają w tych modelach turba i sterowniki.
    Tak więc czy ktoś miał taki problem i jak go rozwiązał , lub może ktos wie jak za to się zabrać bez ponoszenia zbędnych kosztów.???
    proszę pomóżcie fajne autko i nie chciałbym go sprzedawać z chyba tak błahego powodu.
    Z góry wielkie dzięki za inf dotyczące mojego problemu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17242068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17242701
    Sebastiaian89
    Poziom 2  
    kody to :
    - 497D
    - 4933
    tylko takie 2 kody widnieją
  • #4 17242789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17253081
    Sebastiaian89
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedź sprawdzę tą możliwość i mam nadzieję że będzie to akurat.
  • REKLAMA
  • #6 17263730
    matisj
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Kolego coś się wyjaśniło w twoim temacie ? Mam to samo co ty.
  • #7 17268776
    matisj
    Poziom 11  
    prosty_01 napisał:
    Czyli autko wyposażone w dpf.
    Masz czym sprawdzić wartości czujników jakie widzi sterownik??? Np. inpa albo coś co ma wgląd w parametry systemu podczas pracy silnika.
    Pierwszy błąd dotyczy wiarygodności czujnika ciśnienia spalin wstecznego, czyli tego przypiętego z prawej strony do układu wydechowego z jednym wężykiem.
    Drugi błąd dotyczy przepływu spalin przez EGR. Pewnie DPF się przytkał przez problemy z czujnikiem ciśnienia spalin(przy nieprawidłowych odczytach, sterownik może nie uruchamiać regeneracji) i zbyt dużo spalin wlatuje przez EGR i przepływomierz masowy powietrza wykrywa tę nieprawidłowość.
    Miałem podobny przypadek w e91 z tym samym silnikiem. Problemy z dpf-em generowały inne błędy m.in. EGR. Czyszczenie filtra i wymiana czujnika ciśnienia spalin i autko hula do tej pory.
    Do tego mechanika już bym na twoim miejscu nie jeździł.

Witam ,

Miałem dzisiaj chwilę czasu i posprawdzałem parametry o których pisałeś:

Zwrotne ciśnienie wydechowe:

Na zgaszonym silniku 9,98 waha się do 11,99 mbar

Bieg jałowy 16,98 waha się do 19 mbar mbar

2500 obr/min 35,98 mbar

Temperatura przed filtrem cząstek stałych:

Dziwna wartość sie pojawia - 40,05 *c

Temperatura przed katalizatorem 160 *c

Powyższe parametry spawdzałem w ISTA

W Inpa natomiast :

Ciśnienie doładowania jest przekroczona skala i wykrzyknik oraz masa powietrza z przepływki również jest przekroczona skala i wykrzyknik, sprawdzane na wolnych obrotach po dodaniu gazu to samo.

Po wymianie EGR nie wraca jak narazie błąd 4933, wraca niestety 497D. Przed wymianą byłu oba.
  • #8 17344646
    matisj
    Poziom 11  
    Witam, wymieniłem czujnik ciśnienia zwrotnego spalin i okazało się że filtr nie był mocno zapchany.
    Ciśnieni zwrotne na wolnych obrotach nowy czujnik pokazywał około 7 mbar.
    Jeżdzę już około miesiąca i narazie jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik BMW e61 2.0d n47 zgłasza problem z utratą mocy i zapalającą się kontrolką "check engine". Po diagnostyce mechanik zasugerował, że przyczyną może być uszkodzony sterownik turbosprężarki lub geometria turbiny. Po regeneracji turbiny problem na krótko ustąpił, jednak po trzech tygodniach objawy powróciły. Użytkownicy forum wskazują na możliwe błędy związane z czujnikiem ciśnienia spalin oraz EGR, sugerując, że problem może być związany z zatykaną filtracją DPF. Wymiana czujnika ciśnienia spalin przyniosła poprawę, a użytkownik zauważył, że filtr nie był mocno zapchany. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie kodów błędów oraz wartości czujników w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA