logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5510B421- czterokrotne mruganie lampki "GOTOWA&

Krzysztof Tworek 22 Sie 2005 16:09 8095 24
REKLAMA
  • #1 1754941
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    W mojej pralce Amica typ PA5510B421 występuje 4 krotne miganie lampki "gotowa", co ma oznaczać nadmiar wody w bębnie.
    Czasami (nie zawsze) pralka nie kończy prania mającego zakończyć się odpompowaniem wody, płukaniem i nastepnie wirowaniem (wtedy właśnie miga ta lampka).
    Będę wdzięczny za wskazówki, jak usunąć ta usterkę.
    Pozdrawiam KT
  • REKLAMA
  • #2 1755014
    jojo2000
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Zobacz czy pod koniec prania, jak ma wylewać, cały czas nie spryskuje z góry a po chwili staje. Jeżeli tak to sprawdzić zawór przesterowania czy przełącza się na wylewanie. Jeśli jest cały czas ciepły to znaczy, że padła elektronika a jak zimny to może nie cofa się do końca.
    Druga możliwość, że pada Ci pompa. Ale na początku sprawdź zawór.
  • REKLAMA
  • #3 1755122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1763644
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Witam!
    Dzięki za odzew. Okazało się, że wina leży po stronie zaworu przesterowania. Elektronika prawidłowo zdejmuje napięcie, lecz siłownik nie cofa się bądź robi to bardzo wolno i dlatego problemy występują nie przy każdym praniu. Zawór wymieniałem miesiąc temu na nowy. Hurtownia w której go kupiłem obiecała przysłać mi nowy.
  • #5 2242535
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Witam!
    Niestety znów mam 4 mrugnięcia lampki "Gotowa".
    Lampka zapala się w trakcie płukania (po praniu).
    Po praniu zasadniczym, pralka pobiera wodę i wykonuje ruchy płuczące ładunek. Po zakończonym płukaniu w momencie włączenia pompy, zaczyna migać lampka "Gotowa" 4 razy. Co ciekawe, pompa odpompowuje jednak wodę do końca, jednak pranie zostaje przerwane.
    Aby je dokończyć (czyli wypłukac ładunek w płynie do płukania) włączam program nr 7 (uszlachetnianie) i program wykonuje się do końca bez problemu.
    Wymienilem presostat i nic to nie pomogło (oczywiście wcześniej sprawdziłem drożność przewodu presostatu).
    Zawór przesterowania działa prawidłowo.
    Podejrzewam, że może to być "padająca" pompa, jednak nie jestem pewien.
    Jedyną rzeczą, do ktorej można się "przyczepić" jest (momentami) hałaśliwa jej praca.
    Co koledzy sądzą o tym przypadku?
    KT
  • #6 2242934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2242970
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    I skoro pompa Ci hałasuje to przy pomocy torxa T 10 odkręć ją i sprawdź czy część z turbinką nie odłazi od części z cewką, jeśli tak to na złom, nowa od 25 do 50 zł. Może nie pomoże ale zaoszczędzi na "gdybaniu" i "byćmożeniu", pozdrawiam
  • #8 2243041
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    postrzepiony napisał:
    i sprawdź czy część z turbinką nie odłazi od części z cewką

Oj, postrzępony, coś Ci sie du.czy, a jak już torx w tej pompie , to 15.
  • #9 2243252
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Tzn. d...y mi sie z pompą czy z torxem ? Bo jak z pompą to nie bardzo a jak z torxem to być może, ale dziesiątka też da radę. Oczywiście odkręcić silniczek od "korpusu" do którego podłączone są węże, a nie całą pompę od obudowy. Pozdrawiam.
  • #10 2243307
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    jeżeli nie ma ciała obcego w pompie to pompa jest zużyta te pompy powinno się wymieniać po 5 latach jak wytrzymają tyle jeżeli to nie pomoże to proponuję posłuchać kolegi skryna
  • #11 2255256
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Witam Szanownych Kolegów!
    Dziękuję za odzew. Pompę wymieniłem na nową i dalej to samo.
    Poświęciłem się i obserwowałem pralkę przez cały czas do momentu awarii.
    Włączyłem program nr 2.
    Pralka miała wykonać:
    1. Pranie ładunku,
    2. Wypompowac brudną wodę,
    3. Pobrać nową wodę i wypłukać ładunek.
    W trakcie wykonywania punktu 3 nastepuje awaria.
    Pralka pobiera wodę wykonując ruchy bębnem, woda osiąga poziom przelewu, pokazuje bład nr 4-przepełnienie, woda zostaje odpompowana, program zostaje przerwany.
    Wymienilem presostat na nowy. Dokładnie sprawdziłem drożność jego przewodu. Wykonałem test 5%. Wprowadziłem pralke w tryb serwisowy.
    Wykonałem testy z pozycji 1, 2, 3. Awaria wyglada dokładnie jak test nr 2 (brak tylko ruchów bębna).
    Co ciekawe na programach nr 15 i 7 działa prawidłowo (programy najczęściej używane przez moją żonę to 15, 7 i 2).
    Proszę o radę.
    Pozdrawiam KT
  • REKLAMA
  • #12 2255323
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 2255341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2255367
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    proponuję posprawdzać dokładnie elektronikę - zimne luty bo to wygląda na niedociagnięcia elektroniki, pod warunkiem że 100% posprawdzałeś układ hydrostatu
  • REKLAMA
  • #15 2255677
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Jeszcze raz dziękuję za szybki odzew.
    Kolega Skryn z pewnością ma rację sądząc, że należy zmienić elektronikę na uboższą i wywalić ten Aqua Spray.
    Jest jednak pewien problem. Jak wiadomo pralki użytkują głównie kobiety, które są z reguły wrażliwe na jakość prania ...
    Wyrzucenie Aqua Spray'u znacznie pogarsza jego efekty.
    Jak wiadomo związek partnerski z kobietą polega na wykonywaniu jej poleceń w sposób jak najmniej kompromitujący, więc ...
    Ale, poważnie.
    Koledze Bleble odpowiadam, że w tej pralce brak jest opcji 1/2 ładunku.
    Kolega Bogdan5 wyartykułował moje skryte obawy, że jest to "coś" z elektroniką, chociaż niejako w sposób naturalny nasuwa się wniosek, że jest to wada presostatu, to fakt prawidłowego jego działania na innych programach wydaje się wykluczać tę opcję (dodatkowo wymienilłem go na nowy).
    Nawiasem mówiąc programator wymieniałem w lipcu 2005 i jest jeszcze na gwarancji. Problemem pozostaje jak jednoznacznie stwierdzić, że jest to jego usterka? Prosząc o pomoc miałem nadzieję, że może któryś z kolegów zetknął się z podobnym przypadkiem (po co wyważać otwarte drzwi ...)
    W jednym z postów kolega PS 663BIO napisał, że do płukania te pralki pobierają "nieco" wiecej wody. Pytanie brzmi:
    Który zespół kontroluje ilość wody pobranej do płukania w tej pralce?
    Dziekuję za sugestie licząc na życzliwą pomoc ze stony kolegów.
    KT
  • #16 2256791
    bogdan5
    Poziom 17  
    ilość wody do płuukania kontroluje presostat no i elektronika

pytanie do zawansowanych , co zabezpiecza zabezpieczenie przeciążeniowe presostatu ? jest w nim jakiś termik?
  • #17 2256816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2257630
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Czołem !
    Postąpiłem tak, jak doradza kolega Bleble.
    Zmniejszyłem dopływ wody o 2/3 (przykręcilem mocno zawór od wody).
    Niestety dalej to samo.
    Jedno jest pewne.
    Pralka na programach 1 i 2 (te sprawdzilem) pobiera zbyt dużo wody do płukania (po praniu), osiaga poziom przelewu, przerywa program i odpompowuje wodę.
    Uruchomiony po tym fakcie program 7 (uszlachetnianie) wykonuje się do końca prawidłowo.
    Z tabeli programów prania dla tej pralki wiadomo, że w programie 7 występuje taki sam typ płukania jak w programie 1, co więcej, w programie 7 występuje funkcja płukanie extra ze zwiększonym poziomem wody.
    Ciśnienie wody w instalacji wynosi od 3,5 do 4,5 atmosfery.
    Wszystko wskazuje chyba na programator
    Dzięki za wsparcie. KT
  • #19 2257842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 2258550
    bogdan5
    Poziom 17  
    Kolego Krzysztofie jeśli będziesz wymieniał tą elektronikę to sterowanie zaworu przesterowania zrób przez przekażnik to uchroni cię przed dość kosztowną następnaą awarią tego cudownego sprzętu:)
  • #21 2260410
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    A konektory podłączone do zaworu przesterowania "ubierz" w izolację, bo zdarza się, że przy "wyrobionych" amortyzatorach silnik w momencie wirowania potrafi zrobić zwarcie. :o
  • #22 2260957
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Kochani !
    To już przerabiałem w ubiegłym roku (na forum są moje posty dotyczące tego problemu).
    Zawór przesterowania jest sprawny i zabezpieczony w sposób jaki doradzacie.
    Obwód zasilania zaworu jest zabezpieczony (jak wcześniej mi doradzano)
    dwoma bezpiecznikami < 0,5 A.
    Pralka jest pouszczelniana (zero wody w środku obudowy).
    Programy, które wykonują się prawidłowo, wykorzystują praktycznie wszystkie funkcje pralki, które to funkcje nie chcą działać na innych programach (chodzi tu o płukanie i płukanie extra).
    Sterowanie zaworem przesterowania działa prawidłowo na wszystkich programach.
    Pralka daje się wprowadzić w tryb serwisowy i pomyślnie przechodzi wszystkie testy.
    Wykonanie testu 5% nie likwiduje usterki.
    Sprobuję wymontować i przejrzeć programator.
    Może gdzieś faktycznie jest zimny lut ...

Pozdrowienia ! :-)) KT
  • #23 2261983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 2609628
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Witam!
    Przeprosiłem się ze starym uszkodzonym programatorem (zepsuł się przy wczesniejszej awarii zaworu przesterowania).
    Wymieniłem triak sterujący zaworem oraz dwa rezystory (korzystajac z instrukcji naprawy umieszczonej na elektroda.pl).
    Za zamiennik MAC 97 zapłaciłem 40 gr + VAT ... i wszystko działa znakomicie.
    Pozostaje pytanie. Co zrobić z wymontowanym programatorem (na gwarancji) ?
    Jak udowodnić sprzedawcy, że jest wadliwy?
    A może narobić wstydu firmie Amica i spróbować opracować metodę jego przeprogramowania, ot tak dla sportu ...
    Płycie przyjrzałem się bardzo dokładnie.
    Żadnego zimnego lutu nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam i jeszce raz dziękuję za wszystkie porady.
    KT

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Historii ciąg dalszy ...
    Zareklamowałem feralny programator odsyłając go do sprzedawcy.
    Po miesiącu zapytałem co z nim ?
    Odpowiedziano mi, że programator był jednym z partii "wieszających" się.
    Podobno można go odblokować wprowadzając pralkę w tryb serwisowy (co wielokrotnie czyniłem).
    Poinformowano mnie, że otrzymam NOWY (nie ten który odesłałem) programator wraz z instrukcją jak go wyleczyć z tego typu przypadłości ...
    Czekam niecierpliwie...
    KT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam!
    Dzisiaj otrzymałem programator po reklamacji.
    Przysłano mi nowe urządzenie (na reklamowanym poczyniłem sekretne znaki).
    W załączeniu otrzymałem opis testu 5%.
    To wszystko.
    Przyczyna usterki pozostaje dalej słodką tajemnicą firmy Amica.
    Pozdrawiam KT.

Moderowany przez skryn:

Scaliłem trzy posty.

• #25 2609998
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PA5510B421 sygnalizuje czterokrotne miganie lampki "Gotowa", co oznacza przepełnienie wodą w bębnie. Problem pojawia się głównie podczas płukania, gdy pralka pobiera zbyt dużo wody, osiąga poziom przelewu i przerywa program, mimo że pompa odpompowuje wodę do końca. Wymieniono zawór przesterowania, presostat oraz pompę, jednak usterka nadal występuje. Podejrzewa się wadliwą elektronikę sterującą, zwłaszcza programator, który może mieć zimne luty lub uszkodzony triak sterujący zaworem przesterowania. Zmniejszenie dopływu wody nie rozwiązało problemu. Programy 7 i 15 działają prawidłowo, co wskazuje na różnice w sterowaniu poziomem wody i funkcjami płukania. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana elektroniki na prostszą wersję (np. A411), a także zabezpieczenie obwodu zaworu przesterowania przekaźnikiem. Po naprawie triaka i rezystorów w programatorze pralka działa poprawnie. Problem może wynikać z wadliwej partii programatorów, co potwierdziła reklamacja.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA