logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z połączeniem WiFi na laptopie y510p, zmiana karty sieciowej?

kajor420 27 Maj 2018 23:10 2106 3
REKLAMA
  • #1 17244406
    kajor420
    Poziom 2  
    Witam -laptop lenovo y510p
    odkąd zmieniłem miejsce zamieszkania gdzie internet w mieszkaniu mam z sygnału WiFi, ciągle mam problem ze stabilnym połączeniem, WiFi bardzo często rozłącza/zmienia na ograniczone, i trzeba je wyłączać/włączać aby zadziałalo, często to nie pomaga i dopiero po ponownym uruchomieniu laptopa internet działa, szukałem informacji na ten temat i znalazlem kilka tematow w internecie, gdzie uzytkownicy narzekali na jakosc wifi na tym laptopie, lecz nie znalazlem rozwiazania problemu, tylko informacje, że może to być wina karty sieciowej,
    Sprawdzałem ustawienia routera i wszystko jest okej, dla porównania mój wspólokator mający starego asusa nie ma takich problemów z internetem, mi bardzo często przerywa a w tym samym momencie jemu śmiga.
    sterowniki do karty mam aktualne.

Co byście mi doradzili? Kupno nowej karty sieciowej?
    Czy kupowanie karty sieciowej zewnętrznej ma sens? czy lepiej już kupić wewnętrzną, No i jaką kartę najlepiej kupić?
    pozdro +++
  • REKLAMA
  • #2 17244420
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Zainstaluj inssider 2.x na laptopie i zmierz poziom sygnału WIFI
    pokaż wyniki.

Pokaż ustawienia WIFI w routerze.
    Spróbuj zmienić szerokość kanału na 20mhz oraz wybór nr kanału na auto.
  • REKLAMA
  • #3 17244970
    kajor420
    Poziom 2  

ustawień wifi na routerze nie ma sensu pokazywać, sprawdzałem i wszystko jest ok, postepowałem zgodnie z instrukcją technika z firmy która świadczy mi uslugi internetowe,
    zmienialem szerokosc kanalu z 20mhz na auto i nie pomogło.
    chciałbym się dowiedzieć, czy kupno zewnetrzenej karty wifi cos da, czy będzie działać normalnie?

Dodano po 3 [minuty]:

ustawień wifi na routerze nie ma sensu pokazywać, sprawdzałem i wszystko jest ok, postepowałem zgodnie z instrukcją technika z firmy która świadczy mi uslugi internetowe,
    zmienialem szerokosc kanalu z 20mhz na auto i nie pomogło.
    chciałbym się dowiedzieć, czy kupno zewnetrzenej karty wifi cos da, czy będzie działać normalnie?
  • #4 17245199
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5469
    kajor420 napisał:
    czy kupno zewnetrzenej karty wifi cos da, czy będzie działać normalnie?

Sieci wifi pewnie z 30 jak nie więcej, w sieci wifi w pasmie 2,4GHz jest 13 kanałów - jakiego efektu oczekujesz w takim śmietniku?
    Tu żadna karta wifi w pasmie 2,4 GHz nie pomoże!
    Może pasmo 5 GHz jest mniej zaśmiecone - ale to i router musi to pasmo obsługiwać i karty sieciowe w sprzętach.
    Nikt nie da gwarancji, że przejście na 5 GHz cokolwiek zmieni (a trzeba pamiętać, że w zabudowie 5 GHz działa jeszcze gorzej niż 2,4 GHz).
REKLAMA