logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słabe połączenie WiFi na Lenovo Y510p, problem z zasięgiem w pokoju

wsn123 18 Lis 2014 19:00 1341 10
  • #1 14143738
    wsn123
    Poziom 9  
    witam panowie,może i panie. Zakupiłem nowy laptop firmy lenovo y510p , używam go w pokoju osobnym od routera , około 7 metrów - teraz mój problem- mam bardzo slabe polaczenie z siecią, 2/3 kreski maksymalnie - lecz po godzinie 22 jest juz normalnie, bez lagów, na komputerze problemu nie ma (jest blisko routera) - dodam, że mój poprzedni laptop był w tym samym położeniu co nowy laptop - a lagów nie było , nie bylo problemów z graniem. co to moze być ? czy to wina routera (watpie,bo przecież stary laptop też by lagował, tak?) czy wina karty sieciowej? a może wina sterowników ? Jak to naprawić, co polecacie? (jeśli zakup routera, to jaki) dodam że mam internet w netii,6mb/s , dzis do nich dzwonilem mowilem problem, ale to raczej nic od nich, bo rzeczywiście jest 6mb/s transfer...
  • #2 14143795
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Ktoś korzysta jeszcze z sieci?
  • #3 14144939
    wsn123
    Poziom 9  
    no ogólnie jest komputer i laptop, czasem na kompiue siedzi brat, ja na lapku, są 3 telefony jescze w domu które łaapią wifi- dodam, ze nawet dzisiaj na kompie miałem lekkie lagi grając w gre, co jest troche nie do pomyślenia, bo nigdy tak nie było.
  • #4 14145180
    ascorp
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jaka gra, jakie lagi ? Sprawdź w lapku w ustawieniach karty sieciowej opcje typu oszczędzanie energii, czy moc transmisji,oraz w ustawieniach zarządzania energią laptopa czy też nie jest włączona jakaś opcja oszczędzania energii.
  • #5 14146270
    wsn123
    Poziom 9  
    nie ma opcji, gra league of legends, lagi, no po prostu ping spowodowany wlasnie słabym zasiegiem.. zresztą, czy to ma znaczenie, problem to słaby zasięg ...
  • #6 14146389
    ascorp
    Poziom 17  
    A jak postawisz lapka kolo routera to lagi znikaja ? Jakas opcja mocy ttansmisji musi byc, ewentualnie zmien kanal wifi.
  • #7 14146477
    wsn123
    Poziom 9  
    jak zmienic kanał na wifi ? znaczy wiesz co, nie stawialem lapka koło routera, bo tam nie ma w sumie gdzie grać , ale wydaje mi sie ze podobnie by było, posatwiłem teraz router jak najblizej pokoju, otworzyłem dwoje drzwi, ale i tak troche lagi, ale juz lepszy troche sygnał, nie wiem co to moze byc.. moc transmisji na lapku ustalona jest na max
  • #8 14146488
    ascorp
    Poziom 17  
    Ustawienia wifi routera i kanał nadawania, tylko nic wiecdj niezmieniaj...
  • #9 14146491
    wsn123
    Poziom 9  
    no tylko jak wejsc w ustrawienia wifi routera>? trzeba go połaczyc kablem do laptopa/kompa tak ?
  • #10 14146644
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Nie ,nie musisz kablem może być po WiFi. W przeglądarce wpisujesz IP routera (nie wiem jaki masz router) np. 192.168.1.1 i tam w ustawieniach masz możliwość zmian kanału . Najpierw sprawdź inSSDer jak zapchane masz WiFi.
  • #11 14149108
    wsn123
    Poziom 9  
    mam tam okej, ma ktoś jakies rady?..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z słabym połączeniem WiFi na laptopie Lenovo Y510p, który znajduje się w odległości około 7 metrów od routera. Połączenie jest niestabilne, z maksymalnym sygnałem 2/3 kreski, a problemy z lagami występują głównie w godzinach szczytu. Użytkownik zauważa, że wcześniejszy laptop w tym samym miejscu nie miał takich problemów. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie ustawień karty sieciowej, zmiana kanału WiFi oraz ustawienia routera. Użytkownik pyta o sposób zmiany kanału i dostęp do ustawień routera, co może pomóc w poprawie sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA