logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie wyregulować reflektory w samochodzie osobowym – domowa metoda

ania i natalka 22 Sie 2005 17:26 5098 4
REKLAMA
  • #1 1755112
    ania i natalka
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    jak sposobem domowym wyregulować reflektory w smoochodzie osobowym ?
  • REKLAMA
  • #2 1755187
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Jeśli chodzi o wysokość, to:
    Korektor ustawić w pozycji "0"
    Ustawić się 5m przed ścianą na równej i poziomej nawierzchni
    Zmierzyć odległość od środka reflektora (dokładnie) do nawierzchni.
    Po odjęciu 5cm przenieść wymiar na ścianę
    Na tej wysokości powinno być odcięcie światło/cień (poniżej przeniesionego wymiaru ściana powinna być oświetlona.

Inna sprawa to ustawienie reflektorów w poziomie.
    Auto tak samo przed ścianą
    Przenieść podłużną oś pojazdu na ścianę.
    Zmierzyć rozstaw reflektorów (od ich środka, widoczny jest punkt)
    Taki sam rozstaw powinien być widoczny na ścianie ale promienie powinny być równo oddalone w prawo i lewo od przeniesionej na ścianę pionowej linni osi pojazdu (na ścianie rozstaw mierzony od wierzchołków załamania promieni obu reflektorów)
  • REKLAMA
  • #3 1755723
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Na reflekorach lub przy nich napisane jest np.: 1.2% lub 1.3% - jest to procent obniżenia strumienia światła w dół na każde 10 m, licząc od środka reflektora. Oznacza to po przeliczeniu na prosty język 12 cm lub 13cm na 10 m. Wtedy nawet na przeglądzie diagnosta się nie przyczepi, a napewno kierowcy nie będą mrugać.
  • REKLAMA
  • #4 1756915
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    W domowych warunkach bierzwesz kluczyki od samochodu zapalsz i jedziesz na stacje diagnostyki bo normalnie nic za to nie kasuja.
    Pozdrawiam.
  • #5 1757788
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Slawek J napisał:
    W domowych warunkach bierzwesz kluczyki od samochodu zapalsz i jedziesz na stacje diagnostyki bo normalnie nic za to nie kasuja.
    Pozdrawiam.

Co do takiego rozwiązania to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem z tym wyjątkiem, że jak ja pojechałem na stację diagnostyczną, to gość popatrzył, włożył śrubokręt, pokręcił a i tak sam musiałem sobie w aucie ustawiać światła. Od tej pory nie było już konieczności ustawiania.

Wszystko zależy od rzetelności "ustawiacza".
REKLAMA