logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić samopoziomowanie reflektorów pod xenon z regulacją wysokości?

thunder 09 Lis 2007 00:16 8094 4
REKLAMA
  • #1 4461098
    thunder
    Poziom 11  
    nie wiedziałem gdzie napisać więc jak łamię regulamin to proszę moda o przeniesienie w odpowiedni dział.

Jak najprościej i najłatwiej zrobić samopoziomowanie reflektorów pod xenon?
    W samochodzie mam regulację wysokości świateł i myślałem że pokrętło do tego zmienić na jakiś układ sterowania (procesor + czujnik przyśpieszenia)
  • REKLAMA
  • #2 4461177
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    W samochodach z oryginalnym poziomowaniem układ który kontroluje nachylenie pojazdu jest na tylnych wahaczach... O co chodzi CI z tym czujnikiem przyspieszenia...?
  • REKLAMA
  • #3 4461749
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1009
    dokladnie tak jak mowi pawel74. Sa to w sumie potencjometry.

Hella z tego co wiem robi takie uklady na ultradzwiekach. Jednak czujnik przyspieszenia o niewielkim zakresie np. do 2g tez mozna by uzyc... Nawet 2 osiowy... Jak go ladnie ulozysz na rownym powinienes go sobie wykalibrowac do 1g lub -1g i bedziesz mial jakies tam odchylanie :)
    Nie ustawiaj go tylko osia w kierunku jazdy bo sobie zrobisz pomiar przyspieszenia :)

Tak np. w Nissanach Skyline rozwiazane jest tez sterowanie przenoszeniem napedu tyl/przod....

Odnosnie podpieca sie pod obecne sterowanie to nie wiem na ile bedzie to dokladne. Wszystko zalezy od auta... u mnie by taki motyw trudno bylo zrealizowac bo silniczki regulacji maja ustalone tylka kilka pozycji (wbudowane w srodku styczniki)....

Ale jak masz plynna regulacje z potencjometra to powinno sie udac... PWM z procka i jazda...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 4512023
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1083
    W moim audi jest czujnik na przednim wahaczu i komp w bagażniku z czujnikiem położenia.
    Ale najprostsze rozwiązanie widziałem w starych Fiatach Tipo, było tam rozwiązanie hydrauliczne które działało na nacisk osi tylnej była tam zwykła pompa hydrauliczna i 2 siłowniki przy reflektorach.
  • #5 4604334
    sasqacz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam! a jesli mam w swoim audi xenony ale nie mam samopoziomowania to czy fabryczna regulacja swiatel kolo kierownicy bedzie sterowac xenonem?
REKLAMA