logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat System disc failure przy bootowaniu Windows Me na starym PC

simon_82k 22 Sie 2005 21:14 1973 20
REKLAMA
  • #1 1755804
    simon_82k
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam poważny prtoblem. Ostatnio jestem posiadaczem starego komputera któerego nie jestem właścicielem i nie wiem co może być nie tak.
    Zainstalowałem na innym komputerze windowsa Me żeby od razu odpalił z tego starocia.
    Kiedy włączam kompa wszystko jest ok botuje dyski tak jak ustawiłem w biosie tylko mi nie odpala z twardego dysku windowsa. Przed uruchomieniem pojawia się komunikat " System disc failure"
    Co może być nie tak??
    Czy to może być uszkodzona płyta główna??
    Twardy dysk jest napewno sprawny ponieważ sprawdzałem na innym komputerze, cd-rom także co do stacji dyskietek nie jestem pewny (ale czy stacja może mieć jakieś znaczenie?)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1755824
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Niepoprawny dysk systemowy. Podaj konfigurację tego starocia.

Co chcesz przez to powiedzieć ? Cytat: Zainstalowałem na innym komputerze windowsa Me żeby od razu odpalił z tego starocia.
  • #3 1755855
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Oczywiście całe Forum zna na pamięć kolegi płytę główną od tego "starocia" oraz dysk twardy (typ i producenta).
  • Pomocny post
    #4 1755903
    przemas84
    Poziom 16  
    No zeczywiscie bardzo zagadkowy post. Koniecznie musisz podac konfiguracje kompa. A z nieprawidlowym dyskiem to cos mi sie wydaje ze masz cos z sekwencja startowa namieszane w biosie. Albo ustaw typ dostepu do dysku na LBA - z niektorymi dyskami tak trzeba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1755914
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Witam!
    Co by nie dobijać Kolegi... Jeśli w kompie, na którym instalowałeś Me był drugi dysk, to cała instalacja psu w d... Możesz sprawdzić, czy na dysku do "starocia" jest ustawiona aktywna partycja. Posłuż się FDISKiem systemowym - prosty i skuteczny. Jeśli jest aktywna i to nie pomoże w uruchomieniu, może być uszkodzony master boot record (MBR). Aby go naprawić uruchom instalatora WinXP, najlepiej na tym kompie co reanimacji, uruchom konsolę odzyskiwania (bodajrze "R" aby ją wybrać na drugim lub trzecim ekranie instalatora), wpisz polecenie FIXMBR. Powinno pomóc. Jeśli nie, to w dowolnym programie (FDISK lub ikspekowy diskpart) usuń założone partycje, załóż je od nowa i instaluj system na tym, na czym ma działać. Jeśli dysk i reszta gratów jest sprawne, to nie ma bata aby system się nie uruchomił.
    Ostatnio miałem problem z instalacją WinXP - winny okazał się MBR. A nieuruchamianie starszych systemów to na bank brak aktywnej partycji.

Życzę powodzenia i pozdrawiam!!

PIOTR
  • #6 1755926
    simon_82k
    Poziom 12  
    przepraszam za dezinformacje:
    Procesor; Intel Pentium 233Hz
    Dysk Twardy: Fujitsu 10Gb
    Płyty głównej nie jestem pewien ale jest prawie identyczna z Asusem Intel Cubx- L

Pozatym Czasami wyskakuje błąd " Invalid system disc"
    A jeszcze innym razem czasami jak go uruchomie
    słysze pisk nieustający " piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......" oraz pojawia się komunikat
    " *** CPU Cooling Fan Malfunction***
    Veryfing DMI Pool Data....
    Invalid system dick
    Replace The Disc, And Then press any key "

i to tyle z tego co zdołałem zaobserwować.
    System zainstalowałem na twardym dysku na drugim komputerze o bardzo podobnej konfiguracji sprzętowej
  • Pomocny post
    #7 1755950
    K!lleR
    Poziom 39  
    Masz problem z dyskiem, wymień dysk i wciśnij jakikolwiek klawisz. Kłopot może być z LBA ustaw go na PIO i użyj jako Primary w BIOS'ie
  • Pomocny post
    #8 1755969
    przemas84
    Poziom 16  
    Jezeli w tym drugim kompie dysk startowal to MBR odpada. Pozostaje to co pisalem wczesniej. tylko ze teraz dolozyles troche innych dziwnych zeczy, moze to niema zwiazku z dyskiem a moze ma. Najlepiej wszystko sprawdzic.
    Blad z wiatrakliem - najlepiej sprawdz, moze wiatrak jest zabrudzony, albo juz nie dziala.
    DMI Pool Data - przewaznie pojawia sie przy zmianie sprzetowej kompa.
    A z tym dyskiem to sprawdz czy zworki sa odpowiednio ustawione, sprawdz tasme, sproboj podlaczyc dysk na innej tasmie i najlepiej samotnie. Sprawdz to wszytsko i napisz czy cos sie zmienilo.
  • #9 1756146
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    A wszedłeś w ogóle do BIOS-u i ustawiłeś cokolwiek sensownie ?
    Skąd ten komp ma wiedzieć skąd ma czytać system , w jakim trybie obsługiwać dysk, ustawienia pamięci itd, itd ????
    Pozdr.

Moderowany przez jankolo:

Proszę czytać posty. Autor wątku napisał: botuje dyski tak jak ustawiłem w biosie

• REKLAMA
  • #10 1756548
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Będąc w jednym sklepie byłem świadkiem jak klijent reklamował HDD kupiony parę godzin wcześniej bo mówił że komputer po włożeniu tego HDD
    dawał komunikat (wymień dysk) i on do tych wskazówek się dostosował tylko
    dziwił się dlaczego tak szybko.
  • Pomocny post
    #11 1756553
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ta fujitsu dysk 10,2G Miałem takich dwa miały jakiś błąd z elektroniką. Czasami wogule siadały czasami tak jak jeden z moich robiły takie klocki z bootoiwaniem. Najlepsze rozwiązanie inny dysk na system a tego dysku używaj jako dużej dyskietki (do przenoszenia filmów lub innych empetrójek :) ). Możesz go spróbować zzerować programem fjeraze ze strony fujitsu. Naprawdę ten dysk potrafi sporo krwii napsuć. Na innym kompie wystartuje na innym nie. Po prostu nie zawsze da się na nim system stawiać. Wpisz do pola szukaj symbol swojego dysku to się wiele o nim jeszcze ciekawostek dowiesz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1757203
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 42
    simon_82k napisał:

" *** CPU Cooling Fan Malfunction***

A na to nie zwróciłeś uwagi???
    Sprawdź, czy kręci ci się wentyl na procku, a jeśli się kręci, to czy dostatecznie szybko. Jeśli jest taka możliwość sprawdź w BIOSie obroty wentyla. Może komp się sypie, bo proc się przegrzewa!!!
  • #13 1757342
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Czy dysk na którym zainstalowałeś WinMe jest większy od tego, który był w komputerze? Czy podłączasz go zamiast tego, który był czy razem z nim?
  • #14 1757874
    simon_82k
    Poziom 12  
    Dziękuje wszystkim!! :) :) :)
    Działa!!!!
    Przestawiłem dostęp do dysku na LBA i tylko o to chodziło
    Windows Milenium odpalił z tego dysku

Jeszcze pozostał ten problem z procesorem. Wiatraczek chodzi przez cały czas. Czasami jak go włączam wyskakuje ten błąd procesora o którym pisałem wcześniej. Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę o informacje.
    Wentylatorek na procesorze jest sprawny

Jeszcze raz dziękuje!! :) :) :)
  • Pomocny post
    #15 1758086
    K!lleR
    Poziom 39  
    CPU Cooling Fan Malfunction. "Wentylator CPU działa nieprawidłowo". Wymontuj go, wyczyść ( może być częściowo zatarty ) lecz do odratowania lub wymień na nowy.

Tak jak napisał kolega Dyzio wiatrak może nie kręcić się wystarczająco szybko.
  • #16 1760903
    simon_82k
    Poziom 12  
    Jeszcze raz w sprawie tego wentylatora
    Rzeczywiście zacząłem mu sie bardziej przyglądać i dziwnie chodzi. Czasami jakoś wolno jakby nie miał siły.
    W końcu komputer przestał mi się uruchamiać. Słysze tylko ten podwójny pisk i nic dalej
    Więc odłączyłem wszystko, zostawiłem tylko płytke główną i procesor z wentylatorkiem
    Uruchomiłem i słysze jeden dłuższy pisk później trzy szybsze
    Nie za bardzo znam się na takich naprawach. Ale czy z powodu, wentylatorka komp może nie startować??
    Wykręciłem wentylatorek wyczyściłem, ale to nic nie pomaga. Wszystko zostaje bez zmian
    Czy mógł paść procesor?? Co mogę dalej z tym zrobić??
  • Pomocny post
    #17 1760998
    K!lleR
    Poziom 39  
    simon_82k napisał:
    Więc odłączyłem wszystko, zostawiłem tylko płytke główną i procesor z wentylatorkiem

Aby komputer odpalił musi być jeszcze RAM oraz karta graficzna wpięta. Inaczej będzie piszczał ponieważ BIOS nie widzi ich na płycie.
  • #18 1761151
    simon_82k
    Poziom 12  
    Więc jeżeli podłącze karte graficzną z pamięcią to słysze podwójny pisk i nic więcej - nie uruchamia się.
    Jak sprawdzić prawidłowe działanie wentylatorka i procesora??
  • Pomocny post
    #19 1761246
    K!lleR
    Poziom 39  
    AwardBIOS
    sygnał długi, potem dwa krótkie - błąd karty graficznej

AmiBIOS
    2 piski - RAM (parzystość)

Pożycz sprawną pamięć od kolego lub dobrego znajomego tak samo z kartą. O ile dasz radę
  • #20 1761620
    simon_82k
    Poziom 12  
    Dzięki
    Okazało się że graficzna i ram jest OK. To raczej musi być uszkodzenie portu do grafiki na płycie głównej
    Podpinałem trzy różne grafiki i wszystko było tak samo
    Aż w końcu podpiołem jeszcze raz pierwszą kartę i poszło wszystko tak jakby nic ( dziwne!!! )

Dzięki K!ller za pomoc i wszystkim pozostałym

Moderowany przez jankolo:

Problem rozwiązany. Temat zamykam

• Pomocny post
    #21 1761655
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli kilka kart sprawdziłeś i nie działały a po ponownym wciśnięciu pierszej karty zadziałało to wadliwa jest płyta, może popracować jakiś czas i się posypie. Nie wiem jaką masz kartę graficzną PCI czy APG. Jeśli na PCI to ją przełóż w inny wolny slot PCI, jeśli na AGP to albo uszkodzony slot albo magistrala.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył komunikatu "System disc failure" podczas bootowania Windows Me na starym komputerze z procesorem Intel Pentium 233 MHz i dyskiem twardym Fujitsu 10 GB. System został zainstalowany na innym komputerze o podobnej konfiguracji, jednak na docelowym sprzęcie nie uruchamiał się. Przyczyną okazały się nieprawidłowe ustawienia BIOS-u, w szczególności tryb dostępu do dysku twardego, który po zmianie na LBA umożliwił poprawne uruchomienie systemu. Dodatkowo pojawiał się błąd "CPU Cooling Fan Malfunction" sygnalizujący problemy z wentylatorem procesora, który czasami działał wolno lub nieprawidłowo, co mogło prowadzić do przegrzewania CPU i niestabilności systemu. Po wyczyszczeniu wentylatora i sprawdzeniu podzespołów (RAM, karta graficzna) problem z uruchomieniem komputera utrzymywał się, a sygnały dźwiękowe BIOS-u wskazywały na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub slotu AGP/PCI. Ostatecznie po ponownym umieszczeniu karty graficznej komputer uruchomił się poprawnie, jednak zalecane było dalsze monitorowanie stanu wentylatora i ewentualna wymiana uszkodzonych elementów chłodzenia procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA