logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARDUINO NANO V3.0 - Błędy przy wgrywaniu kodu z OpenGreenEnergy

Furman1234 13 Lut 2020 21:37 1656 20
REKLAMA
  • #1 18469513
    Furman1234
    Poziom 14  
    Ocena: 113
    Witam. Jestem posiadaczem takiej płytki arduino https://abc-rc.pl/product-pol-6294-NANO-V3-0-...8P-CH340-Klon-kompatybilny-z-Arduino-1-8.html
    Chciałem wgrać program lecz niestety nie udaje mi się ponieważ cały czas mam jakieś błędy w kodzie. Przesyłam zrzuty ekranu jak również i link do kodu.
    https://www.opengreenenergy.com/post/arduino-battery-capacity-tester-v2-0

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18469554
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Brakuje Ci tej biblioteki https://github.com/JChristensen/JC_Button

Pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18469589
    Furman1234
    Poziom 14  
    A mógłbyś troszeczkę jaśniej?

Dodano po 10 [minuty]:

C:\Users\Asia\AppData\Local\Temp\ccM6jRAs.ltrans0.ltrans.o: In function `main':

C:\Users\Asia\3D Objects\OOOO\arduino-1.8.12\hardware\arduino\avr\cores\arduino/main.cpp:43: undefined reference to `setup'

C:\Users\Asia\3D Objects\OOOO\arduino-1.8.12\hardware\arduino\avr\cores\arduino/main.cpp:46: undefined reference to `loop'

collect2.exe: error: ld returned 1 exit status

exit status 1
    Błąd kompilacji dla płytki Arduino Nano.
    Niestety takie coś mi wyskoczyło

Dodano po 32 [minuty]:

Udało się wgrać. Tylko nie wiem dlaczego wystąpił błąd.
    Szkic używa 19370 bajtów (63%) pamięci programu. Maksimum to 30720 bajtów.
    Zmienne globalne używają 499 bajtów (24%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1549 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
    Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd
  • Pomocny post
    #5 18469730
    adasikp
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Dopiero się skompilowało nie wgrało trzeba jeszcze ustawić płytkę i bootloader i w win to chyba powinien być sterownik jakiś .
  • #6 18469731
    Furman1234
    Poziom 14  
    podczas wgrywania wsytąpił bład
    avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x85

Dodano po 40 [minuty]:

Ustawiłem tak jak masz na zrzucie lecz wyskakuje błąd. Naciskając przycisk reset na płytce w ogóle nie reaguje.

Dodano po 7 [godziny] 30 [minuty]:

Co robię nie tak?

Dodano po 28 [minuty]:

Jakieś pomysły? :)
  • Pomocny post
    #7 18470344
    adasikp
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Furman1234 napisał:
    Witam. Jestem posiadaczem takiej płytki arduino
    Czyli z tego sklepu ? to wybór jak na zrzucie jeśli stary bootloader to old jeszcze sterownik
    Sterownik do układu USB - http://www.driverscape.com/download/usb-serial-ch341 i trzeba ptaszka przy port a może sam wie który .
    Wszystko tam pisze tylko niżej ( wszystko co ważne zazwyczaj jest na samym dole i niekiedy drobnymi literami, taki mamy klimat )
    Nie używam windowsa więc nie mogę nic napisać o sterowniku i instalacji ale w internecie piszą że to bardzo proste na tym systemie więc alleluja i do przodu.
  • #8 18470641
    Furman1234
    Poziom 14  
    Dokonałem aktualizacji.. I niestety błąd pojawia się..

Dodano po 17 [minuty]:

Zaktualizowałem sterowniki do portu lecz nie mogę wgrać nic na płytkę.. Gdzie robię błąd?

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

Czy ja dobrze robię plik przesyłam przez kabel mini USB czy potrzebuje jakiegoś programatora?

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Zmieniłem kabel USB.. Na innym kablu niestety nie chodzi w ogóle i pokazuje komunikat że urządzenie może nie działać prawidłowo.
  • #10 18473271
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Dalej zamiast więcej czytać więcej piszesz. Masz NANO, pewnie masz stary bootloader, w poprzednim poście masz zrzut ekranu, jeśli jest stary bootloader to wybierz w opcjach stary bootloader - OLD. Jak masz bootloader program wgrywa się wybierając z menu odpowiednią płytkę i odpowiedni port COM, np. COM1. Jak nie ma bootloadera, albo jest stary to trzeba użyć programatora i wgrać aktualny - "wypalić", lub po prostu wgrywać szkice programatorem - opcja z menu "Wgraj używając programatora". Wtedy uważaj jaki programator masz wybrany, dopiero przy tej opcji jest to brane pod uwagę (i przy wgrywaniu bootloadera oczywiście).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18474205
    Furman1234
    Poziom 14  
    Kaczka jeśli bym wiedział o tym to na pewno bym o tym nie pisał. Uwierz mi że przeczytałem nie jedno forum które porusza ten temat i po to tutaj są osoby które są w mniejszym lub w większym stopniu zaawansowane. Piszę z prośbami o pomoc i nie tylko na forum elektrody poszukuje rozwiązania problemu. Możliwe że spaliłem płytki? Chodzi o to że mam również płytkę arduino uno. Wgrałem program do niej. Podłączyłem zasilanie do swojej płytki którą zrobiłem i buzzer tylko się odezwał, dioda '' L'' świeci cały czas na płytce arduino uno i teraz też już nie ma możliwości wgrania. Płytka wygląda tak. ARDUINO NANO V3.0 - Błędy przy wgrywaniu kodu z OpenGreenEnergy
  • Pomocny post
    #12 18475807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 18476493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18477676
    Furman1234
    Poziom 14  
    Próbowałem dokonać wszystkich możliwych sposób jakie są dostępne w arduino IDE. Każda wybrana opcja kończyła się takim samym komunikatem. Prawdopodobnie odeślę płytkę na gwarancję. Widząc to w rzeczywistości osoby które się na tym znają powiedzą mi coś więcej czy płytka została uszkodzona fizycznie czy też coś jest nie tak z wsadem. Jeśli będę wiedział coś więcej na ten temat postaram się o tym napisać. Nie będę już ponawiał prób własnoręcznie 3 dni kombinowania, odinstalowywania IDE, podłączania innego zasilania. Fachowcy zobaczą, ocenia a jeśli naprawią to napisze o tym co takiego się przytrafiło mojej płytce arduino nano jak i arduino uno bo i uno przestało działać.
  • REKLAMA
  • #16 18478347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18478356
    Furman1234
    Poziom 14  
    emarcus podłączyłem to przewodem takim https://abc-rc.pl/product-pol-12395-Zasilacz-9V-z-wtyku-USB-5V-na-9V-DC-5-5-2-1mm.html.
    Odsyłam do tematu który założyłem i w którym to przedstawiłem schemat płytki.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3661586.html
    Wysyłam płytki do serwisu w celu sprawdzenia , zobaczę co mi powiedzą.
  • Pomocny post
    #18 18478882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18478961
    Furman1234
    Poziom 14  
    Czyli najlepiej by było zasilać tą płytkę tylko i wyłącznie zasilaniem 5v? Albo tylko i wyłącznie zasilaniem z kabla USB?
    Ten projekt który stworzyłem może być tylko i wyłącznie zasilany napięciem maksymalnie 5V?
    Człowiek uczy się na błędach.. I jest to dla mnie cenna lekcja.. W projekcie jest wyraźnie napisane napięcie 5V.
    Elektronik jak saper, pomyli się tylko raz..
    Czyli taki zasilacz spokojnie wystarczy do zasilenia arduino?
    https://abc-rc.pl/product-pol-11894-Zasilacz-...oswietlenia-LED-modulow-GSM-routerow-itd.html
  • #20 18479731
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18479780
    Furman1234
    Poziom 14  
    Myślę że płytkę wytrawiona pozostawię taką jaka jest lecz wymienię w niej arduino nano na nową jak i wyświetlacz bo pewnie też go spaliło. Zasilę układ napięciem 5V i powinno wszystko być dobrze. Sam przepisywałem schemat, wyraźnie na nim pisałem zasilanie 5V, buzzer 5V ale już czasu nie cofnę. Czyli podsumowując z nowym arduino jak go zakupie. Wgram program do niego poprzez przewód USB, odłączę, włożę go w piny a następnie do płytki wytrawionej podłącze zasilanie 5V z zasilacza i zobaczymy czy ruszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z wgrywaniem kodu na płytkę Arduino Nano V3.0, co objawiało się błędami kompilacji oraz komunikatami o braku synchronizacji. W odpowiedziach zasugerowano brakujące biblioteki, konieczność ustawienia odpowiedniego bootloadera oraz sterowników USB. Po kilku próbach użytkownik zaktualizował sterowniki, zmienił kabel USB, ale nadal występowały błędy. W końcu zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzenia bootloadera lub samego procesora. Użytkownik zdecydował się na wysłanie płytki na gwarancję, a także rozważał zasilanie płytki wyłącznie napięciem 5V, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA