Furman1234 napisał: Kaczka jeśli bym wiedział o tym to na pewno bym o tym nie pisał. Uwierz mi że przeczytałem nie jedno forum które porusza ten temat i po to tutaj są osoby które są w mniejszym lub w większym stopniu zaawansowane. Piszę z prośbami o pomoc i nie tylko na forum elektrody poszukuje rozwiązania problemu. Możliwe że spaliłem płytki? Chodzi o to że mam również płytkę arduino uno. Wgrałem program do niej. Podłączyłem zasilanie do swojej płytki którą zrobiłem i buzzer tylko się odezwał, dioda '' L'' świeci cały czas na płytce arduino uno i teraz też już nie ma możliwości wgrania. Płytka wygląda tak.
kolego Furman, piszesz tak haotycznie, że nie bardzo można zrozumiec całą treśc i poskładac to w jakąś całośc.
Zaczym doczytam do końca, to zapominam o czym była mowa na początku.
Jaką rolę w tym projekcie odgrywa Arduino Uno (?) jeżeli cały czas jest referowana płytka Nano.
W pierwszym poście podałeś link do dostawcy płytki (abc-rc.pl).
Czy przeczytałes zaznaczoną wyraźnie ‘UWAGĘ’ na ich stronie odnośnie opcji bootloadera? Z jaką opcją było twoje zamówienie? Czy chociaż wiesz co otrzymałeś?
Jedno jest wiadome że wszyskie płytki od tego dystrybutora posiadają wgrany któryś z dwu opcji bootloader.
W zasadzie jest to bez większego znaczenia, bo w Arduino IDE istnieje opcja wyboru dopasowania sie do posiadanego sprzętu. Jedna lub dwie próby, powinny dac dostateczne rozeznanie w tej materii na tyle aby poprawnie ustawic/wybrac parametry komunikacji.
Przedstawiony w poście #9 fotogram wskazywałby na poprawny wybór portu przez co pierwszy stopień komunikacji z płytką został nawiązany, port został otwarty, lecz drugi stopień (komunikacja z samym processorem) mimo 10-krotnych prób nie został zrealizowany.
Przyczyną, najprawdopodobniej jest różnica ustawienia paramertów tej komunikacji.
Od strony komputera: Arduino IDE ustawia parametry zgodnie z wybraną płytką w:
Tools (Narzedzia)> Board(Płytka)
Szczegóły ustawionych parametrów znajdziesz w pliku: ‘boards.txt’ .Możesz go zlokaliozowac tu:
C:\Program Files (x86)>Arduino>hardware>>Arduino> avr; - plik ten możesz otworzyc w notatniku, odszukac sekcję dotycząca twojej wybranej płytki i dowiesz się jaka jest jej standardowa konfiguracja. Nie zmieniaj tu nic!!!.
Każda płytka z listy w ‘Narzędzia’ ma tu swoją sekcję . Sekcje te są oddzielone od siebie szeregiem/linią znków ‘#########’.
Jeżeli ta konfiguracja nie jest zgodna z faktycznie podłączoną płytką to otrzymasz w wyniku obrazek z postu #9.
Jeżeli dla przykładu wybrałeś: Nano z nowszym bootloaderem (optiboot) to komunikacja jest narzucona na 115200, gdy tymczasem może byc zainstalowany w nano starszy bootloader pracujący z prędkością o połowe niższą: 57600; wobec czego te dwa elementy nie sa w stanie nawiązac komunikacji mimo 10-ciu prób.
W takiej sytuacji należałoby wybrac płytkę z opcją starszego bootloadera i proces wpisania oprogramowania zostanie poprawnie dokonany (naturalnie trochę wolniej, co nie jest aż tak drastycznym mankamentem dyskwalifikującym dobrą płytkę). Jeżeli taki proces nie odpowiada twoim wymogom to zawsze istnieje możliwośc podmiany tego starszego bootloadera na nowszy (OPTI), przez co w efekcie z płytki NANO zrobisz teoretycznie UNO. W końcowym efekcie taką ‘zmodernizowaną’ płytkę wybierasz w Arduino IDE jako ‘Arduino/Genuino Uno‘.
Sam proces wpisania/podmiany bootloadera trwa 2– 3 sec. mając uprzednio przygotowane podłączenie. Dlatego vendor (dystrybutor płytki) robi to bezpłatnie i na opcjonalne życzenie nabywcy. Możesz to oczywiście zrobic sam wiedząc co robisz....
Jeżeli w międzyczasie podłączałes do nano/uno, programator (na przykład USBasp) przez port ICSP i wprowadziłeś jakieś zmiany w konfiguracji płytki, to jest sznsa te zmiany skorygowac, co nie wyklucza mozliwości uszkodzenia płytki z wielu powodów.
Oczekując pomocy (chyba odnośnie uno(?)) winieneś załączyc wpisany program i w miarę dokladny schemat tej płytki ‘własnej roboty’.
Samo podanie skutku programu i foto płytki jest na analogicznym poziomie jak na przykład: Dzwonisz do lekarza i mówisz że jesteś chory. Lekarz na to: ‘chcę cie widziec’. To mu w odpowiedzi wyślesz zdjęcie?
e marcus