logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urmet 18l1 + miwi 525/2d + 2x urmet 1133/1 - brak dźwięku w domu, co robić?

Yach00 04 Cze 2018 19:31 993 8
REKLAMA
  • #1 17258264
    Yach00
    Poziom 7  
    Witam. Mam nadzieje na wstępie ze nikt mnie nie zbeszta bo przeryłem chyba całego Google i elektrodę i nie moge znaleźć nic co by mi rozjaśniło sprawę . A wiec mam zestaw zasilacz Urmet 18l1 + panel zew. Miwi 525/2d + 2 unifony urmet atlantico 1133/1 . Temat wyglada tak; jest to nowy zestaw kiedyś kupiony nigdy nie skończony tj. Przeciągnięty kabel do furtki i kasetka założona( zdjęta przeczyszczona pomierzona wszystko sprawne, kabel przedzwoniony - Ok) Wziąłem się za dokończenie tematu, zasilacz i unifony rozpakowane z pudełka ( raczej wszystko sprawne ) No i zacząłem składanie wg schematu . Na pierwszy rzut oka - 9 żył potrzebne , ja mam splotke internetowa 8 żył puszczona , No wiec uznałem ze styk mk czyli minus mikrofonu można zmostkowac w panelu miwi zew. Ze stykiem 0 żeby jedną żyłę pominąć ,reszta wpięta jak należy . W tym momencie działało mi wywołanie na obie słuchawki , zwalnianie rygla z guzika na unifonach oraz przy kasetce słyszałem rozmówcę z domu, natomiast mnie w domu już słychać nie było . Nawet w przypadku mostkowania 2+9 i 1+9 w unifonach, próbowałem tez przecinać zworke na 6+10. Kasetka na stół , wszystko przeczyszczone , spięte „ na krótko” i problem nadal ten sam. Uznałem ze być może masa do mikrofonu kasetki musi isc osobno tak wiec żyłę od rygla do styku 9 w unifonie w unifonie wpiąłem w styk mk w miwi usuwając ten mój mostek w miwi pomiędzy 0 i mk i założyłem mostek pomiędzy 1-9 w unifonie . I teraz uwaga bo przez omyłkę nie podpiąłem tej żyły w zasilaczu pod zero tylko tj. Nadal idzie bezpośrednio do unifonow i mikrofon z kasetki magicznie działa . Ale teraz nie mam pojęcia skad miałbym porwać masę do rygla żeby nie zwierała cały czas . Wiem ze tematów oburzacie było już chyba milion ale nie potrafiłem skleić sensownie ich z moim problemem . Może mnie ktoś uświadomić co robie zle? Bo podejrzewam ze nie o ilość żył w kablu chodzi bo na to jest na pewno sprytny sposób tylko jaki?
    Załączniki:
    • Urmet 18l1 + miwi 525/2d + 2x urmet 1133/1 - brak dźwięku w domu, co robić? A83FD2F0-2D0B-412F-B723-E870F657F498.jpeg (324.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17258713
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    Masz kasetę z 2 przyciskami i oddzielnie wywoływanymi unifonami?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17258899
    Yach00
    Poziom 7  
    Tak jest to kasetka urmet miwi 525/2d osobne wywołanie unifonów
  • REKLAMA
  • #4 17259803
    Ircys
    Specjalista Domofony
    No to liczymy żyły:
    1. wywołanie 1 (G1)
    2. wywołanie 2 (G2)
    3. generator (G/T)
    4. masa (MK, GŁ, T)
    5. mikrofon (441)
    6. głośnik (GŁ)
    7. ~ podświetlenie + elektrozaczep
    8. elektrozaczep

więc w czym masz problem?

Pozdrawiam
  • #5 17261510
    Yach00
    Poziom 7  
    Problem mam w tym, ze w momencie kiedy mam wszystko spięte wg schematu to nie działa mi mikrofon w kasetce miwi. Ale jak opisałem w pierwszym poście kiedy przez przypadek spialem go omijając tj. Zasilacz bezpośrednio do unifonu działał on, wiec nie wiem już sam co w tym zestawie może być nie tak, spialem z powrotem wszystko jak się należy i w tym momencie nie działa mi już nic, wiec nie wiem czy zasilacz dostał sztycha przez to moje kombinowanie, czy może od początku coś z nim było nie tak .
  • #6 17261703
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Twoje opisy są dla mnie nieczytelne.
    Schemat jest prosty jak budowa cepa, więc nie wiem po co kombinujesz ze zworami, jakimiś dziwnymi sposobami podłączenia.
    Nie umiem Ci zdalnie pomóc.

Pozdrawiam
  • #7 17277204
    Yach00
    Poziom 7  
    Problemem okazał się potencjometr unifonu, wlutowałem od razu nowe dwa 10k i śmiga .
  • REKLAMA
  • #8 17277255
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Yach00 napisał:
    Problemem okazał się potencjometr unifonu, wlutowałem od razu nowe dwa 10k i śmiga .

OK, tylko, że w tych unifonach nie ma potencjometrów

Pozdrawiam
  • #9 17277818
    Yach00
    Poziom 7  
    Oczywiscie chodziło mi o potencjometry na płytce zasilacza. Z obu stron dzwiek jest okej ale nie moge wyeliminować lekkiego buczenia i w kasetce i w słuchawce. Próbowałem oczywiscie potencjometremi wyregulować ale czy jest unifon na max głośność czy na minimum to brzęczy jednakowo. Jakieś porady gdzie moge szukać przyczyny ? Czy może te urmety tak poprostu brzęczą ? Płytkę zasilacza mialem na wierzchu i nic prócz tych potencjometrów nie wyglądało podejrzanie, zasilacz mikrofonu w kasetce tez to raczej nie jest bo słyszę bardzo dobrze rozmówcę z furtki a przez zasilacz chyba byłby to bardzo cichy głos lub brak w słuchawce jeśli dobrze kombinuje. Aa i dodam jeszcze , ze jak wypiąłem mp w zasilaczu to brzęczenie ustało, próbowałem już podmienić żyły ale bez skutku .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zestawem składającym się z zasilacza Urmet 18l1, panelu zewnętrznego Miwi 525/2d oraz dwóch unifonów Urmet 1133/1, gdzie nie działa dźwięk w domu. Po podłączeniu wszystkiego zgodnie ze schematem, mikrofon w kasetce Miwi nie działał, mimo że wcześniej działał po omijaniu zasilacza. Po dalszym badaniu okazało się, że problemem był potencjometr na płytce zasilacza, który został wymieniony. Mimo to, użytkownik nadal doświadczał lekkiego buczenia w kasetce i słuchawce, które nie ustępowało po regulacji głośności. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym podmiany żył, ale buczenie ustąpiło tylko po odłączeniu mikrofonu w zasilaczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA