logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Precyzyjna piła do cięcia głównie aluminium ukośnica czy taśmowa?

matii_speed 05 Cze 2018 00:40 6003 8
REKLAMA
  • #1 17258870
    matii_speed
    Poziom 16  
    Ocena: 73
    Jaką piłę kupić do precyzyjnego cięcia aluminium głównie 90 i 45 stopi? jedni mówią o ukośnicach a inni taśmowych piłach? jakie jest wasze doświadczenie? jakie modele polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 17261357
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Jak precyzyjne i jakie to aluminium. To są profile, blecha, cienkie, grube?
    Bo można laserem lub wodą ciąć precyzyjnie.
  • REKLAMA
  • #3 17261428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17261477
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Ja drobne detale czy to alu czy stał i inne tnę taśmówką Dedry z ciastoramy ;), z tym że taśmy zamawiam w Macro w Suchym Lesie. Nie miałem nigdy problemu z cięciem, zawsze szło prosto, może to kwestia regulacji piły, bo troszkę mi na nią czasu zeszło. Większe elementy aluminiowe tnę na ukosówce z posówem Metabo, hehe też z ciastoramy. Jeśli w zdluz to pilarką Boscha na baterie 36v i tarcza do aluminium, prowadnica i heja... jak po maśle.
    Ważne by kupić dobre tarcze do alu. I jak widać każde cięcie wymaga innych narzędzi.
  • REKLAMA
  • #5 17261999
    matii_speed
    Poziom 16  
    głównie profile aluminiowe, co do dokładności to powiem tak, ramka np 2x2m z profilu powiedzmy 50mmx50mm ma wyjść prosto:) ma trzymać kąt.

Dodano po 42 [sekundy]:

szczeliny mają być równe.
  • REKLAMA
  • #6 17262024
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17262064
    matii_speed
    Poziom 16  
    Generalnie można ciąć prawie wszystkim, wszystko zależy od tarczy - ostrza.. zawsze tnę na ukośnicy i zauważyłem że np przy delikatnym ścięciu krawędzi ukośnica się rozjeżdża - wygina i kąt ucieka. planuje kupić coś nowego i nie wiem w jakim kierunku iść..
  • #8 17286394
    marek 1871
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Jeśli mogę jeszcze dorzucić swoje 2 grosze to skłaniałbym się raczej ku ukośnicy, choć przyznaję bez bicia, że z taśmówkami nigdy nie pracowaliśmy. Zamówiłem ponad rok temu do firmy i do dziś nie miałem skarg z budowy, więc zgodnie z zasadą jeśli działa to działa, polecam ukośnicę.
  • #9 17300821
    matii_speed
    Poziom 16  
    Jeśli mogę spytać co z aluminium tniesz na budowie?!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru piły do precyzyjnego cięcia aluminium, głównie w kątach 90 i 45 stopni. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z piłami ukośnymi i taśmowymi. Wskazano, że piły taśmowe mogą mieć problemy z utrzymaniem linii cięcia, podczas gdy piły ukośne, takie jak Metabo, oferują lepszą precyzję, ale mogą się wyginać przy delikatnych cięciach. Użytkownicy podkreślali znaczenie odpowiednich tarcz do cięcia aluminium oraz regulacji narzędzi. Wspomniano również o cięciu laserowym i wodnym jako alternatywnych metodach. W końcu, większość uczestników skłaniała się ku piłom ukośnym jako bardziej efektywnym rozwiązaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA