logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto pisać pracę magisterską po angielsku? Badanie materiału narzędziowego

BillyK 07 Cze 2018 18:36 1527 10
REKLAMA
  • #1 17263687
    BillyK
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim :)

Jako że w ciągu dwóch tygodni muszę sformułować treść tematu mojej pracy magisterskiej i ustalić formalności, chciałbym Was zapytać czy ma większy sens pisanie pracy magisterskiej w języku angielskim?

Dotyczyć ona będzie badania nowego spiekanego materiału narzędziowego i porównania wyników symulacji jego wytwarzania za pomocą programu MES z rzeczywistością (wpływ gradientu temperatur na powierzchni na twardość i takie tam). Będzie ona jako tako rozwinięciem tego co robiłem w badaniach na inżynierce.
    Z językiem angielskim idzie mi całkiem dobrze i nie mam większych problemów podczas czytania anglojęzycznych publikacji na ten temat a i nie miałem żadnych problemów a angielskim na uczelni.

Chodzi mi głównie o to czy będzie do jakimś znaczącym atutem podczas szukania pracy pod koniec i po studiach.
    Dzięki za odpowiedzi :wink:
  • REKLAMA
  • #2 17263758
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
    Najpierw sprawdź, czy promotorzy znają dobrze angielski.
    Jak potrzeba, można zrobić tłumaczenie na angielski.
  • #3 17263775
    BillyK
    Poziom 2  
    Większość dorobku naukowego promotora jest w j.angielskim, z resztą też pytałem o taką możliwość i jak najbardziej jest.

Pomysł się wziął z tego że stanowiłoby to potwierdzenie umiejętności posługiwania się tym językiem.
    Tylko czy warto poświęcać dodatkowe godziny na tłumaczenie? Ktoś może pisał, ew. wie jaką to ma wartość w rzeczywistości w CV?
  • REKLAMA
  • #4 17263957
    Berend
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Ale po co Ci to, do CV wpiszesz sobie w rubryce umiejetności - pisanie pracy magisterskiej po angielsku?

Jeśli znasz dobrze jezyk to super, jeśli będzie wymagany w pracy, to rekruterzy sprawdzą Twój angielski na rozmowie.

Tutaj się tylko za bardzo zakrecisz.
  • REKLAMA
  • #5 17268613
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    BillyK napisał:

Tylko czy warto poświęcać dodatkowe godziny na tłumaczenie? Ktoś może pisał, ew. wie jaką to ma wartość w rzeczywistości w CV?
    Po kiego grzyba tłumaczyć?
    Pisanie pracy magisterskiej ma sens, tylko w dwu wypadkach.
    1. Idziesz na doktorat za granicą, gdzie przyszły promotor będzie chciał przeczytać czym się zajmowałeś.
    2. Wyniki opublikujesz. Wtedy robisz dwie roboty za jednym razem.
  • REKLAMA
  • #6 17268696
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    BillyK napisał:
    Pomysł się wziął z tego że stanowiłoby to potwierdzenie umiejętności posługiwania się tym językiem.
    Tylko czy warto poświęcać dodatkowe godziny na tłumaczenie?
    Dobra znajomość języka oznacza, że jesteś w stanie napisać tę pracę po angielsku zamiast ją tłumaczyć.
    Jeżeli chcesz pisać ją w języku polskim a następnie tłumaczyć to moim zadaniem, wystarczy dołączyć do niej streszczenie w języku angielskim.
  • #7 17269807
    BillyK
    Poziom 2  
    Streszczenie po angielsku jest obowiązkowe bez względu na podstawowy język pracy.
    Cały pomysł, że wgl dałbym radę wziął się u mnie ze spotkania z anglojęzycznym specjalistą w tej dziedzinie. Rozmawiałem z nim dużą swobodą na ten temat w bardzo technicznym języku dlatego wgl o tym pomyślałem.

Stąd też właśnie się zastanawiam czy nie byłoby to kiedyś być może plusem podczas starań u poważniejszego pracodawcy.
  • #8 17269973
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Najpierw należałoby zapytać promotora o opinię i ewentualną zgodę.
    Twoja praca magisterska musiałaby podejmować naprawdę ważny problem, aby ktoś w ogóle zechciał ją czytać, a co dopiero po angielsku.
  • #9 17270047
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    BillyK napisał:
    Streszczenie po angielsku jest obowiązkowe bez względu na podstawowy język pracy.
    Za moich czasów nie było.
  • #10 18357866
    multidimentional
    Poziom 2  
    Jak najbardziej warto. Nie ważne jaka praca naukowa i czy wyniki będą publikowane. Ważne by poszerzać wiedzieć i móc zaskoczyć cudzoziemca poziomem polskiej edukacji. Poza tym tak dla samego siebie też warto.
  • #11 18358385
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    multidimentional napisał:
    Ważne by poszerzać wiedzieć i móc zaskoczyć cudzoziemca poziomem polskiej edukacji. Poza tym tak dla samego siebie też warto.
    Czy jakikolwiek pracodawca czytał pracę magisterską swojego pracownika? To może być czytane tylko i wyłącznie przy zatrudnianiu na uczelni czy instytucie badawczym. W innym wypadku nikt tego nie czyta.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię pisania pracy magisterskiej w języku angielskim, zwłaszcza w kontekście badań nad nowym spiekanym materiałem narzędziowym. Uczestnicy podkreślają, że pisanie w angielskim może być atutem, szczególnie jeśli planuje się karierę akademicką lub publikację wyników. Wskazano, że dobra znajomość języka pozwala na samodzielne pisanie pracy, a streszczenie w angielskim jest obowiązkowe. Zauważono również, że w praktyce prace magisterskie rzadko są czytane przez pracodawców, chyba że w kontekście akademickim. Ostatecznie, decyzja o pisaniu w angielskim powinna być skonsultowana z promotorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA