Witam. Citroen C5 X7 2008 2.0pb wentylator przestał chodzić na klimie i po osiągnięciu krytycznej temperatury. Wymieniłem na nowy i dalej nic, przekaźnik sprawdzony bezpiecznik tez. Ma ktoś pomysł co jeszcze może być przyczyną
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtunio99 napisał:Z twojego opisu wynika że tak a przy okazji przekręć śmigiełka wentylatora w inną pozycję i wtedy podłącz być może że w innej pozycji ruszy wtedy się przekonasz .podałem prąd bezpośrednio z aku na grube styki silnika wentylatora i nie kręcił, ale delikatnie styki iskrzyły. Czy wentylator do wymiany
tunio99 napisał:piszesz Zrobiłem test DIAGBOXEM i nie pokazał żadnego błędu. Test wentylatora nie dał sądzę więc że czujniki masz sprawne a moje podejrzenie padło by na przekażnik wysłałem ci opis sterowania tej klimy reszta należy do ciebie ,Przy silniku jest jakiś moduł (chyba)
tunio99 napisał:Mój wentylator nie wygląda całkiem tak, jak na zdjęciu. Załączam fotkę mojego
tunio99 napisał:, Itest pod DIAGBOX-em małej prędkości nie działa, test dużej prędkości działa
tunio99 napisał:Ten link co podałeś oglądnąłem być może się mylę ale on ci nie podpasuje kurcze ja jednak bym zajrzał do do tego czerwonego dekielka jak pisałem Co tam jest ? ten silnik ci nie ruszy na krótko .Po odpięciu czujnika temperatury płynu chłodniczego wentylator nie działa
tunio99 napisał:Przejrzałem DiagBoxa i nie znalazłem testu stopniowego wzrostu prędkości obrotowej wentylatora.
tunio99 napisał:Ponawiam pytanie: czy wentylator ze zdjęcia w poście użytkownika ALIBABA1 nada się do mojego samochodu? Jeśli nie, to dlaczego? Pytam informacyjnie.
tunio99 napisał:Na wszelki wypadek podaję pełny VIN - VF7RWRHF8AL502949
tunio99 napisał:Ze schematu wynika, że do zespołu sterującego wentylatorem (przekaźnik, moduł) dochodzą dwie wtyczki: jedna na dwa piny, a druga na cztery piny. Tymczasem na zdjęciach z ALLE jest wtyczka dwupinowa i trzypinowa. Nie do końca łapię, o co tu chodzi.
tunio99 napisał:Ze schematu wynika, że do zespołu sterującego wentylatorem (przekaźnik, moduł) dochodzą dwie wtyczki: jedna na dwa piny, a druga na cztery piny. Tymczasem na zdjęciach z ALLE jest wtyczka dwupinowa i trzypinowa. Nie do końca łapię, o co tu chodzi.
tunio99 napisał:Na ostatnim schemacie jest różnica w kierunkach strzałek dochodzących do dwóch skrajnych pinów od prawej. Oznaczenia tych kabelków też są nieco inne. Czy to znaczy, że nie można podłączyć modułów przekaźnika i wentylatora z obydwu wersji zamiennie?
tunio99 napisał:Dostałem wentylator z wiązką przekaźnika, ale wtyczka jest trzypinowa, sprzedawca zapewnił mnie,
że można podłączyć "nowy" wentylator do "starej" instalacji i wiązki z czteropinową wtyczką i że
będzie to działać prawidłowo. Tak zrobiłem i D Z I A Ł A!