logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 X7 2.0pb 2008 - Wentylator chłodnicy nie działa po wymianie

daaaniel92 09 Cze 2018 13:15 5052 25
REKLAMA
  • #1 17266408
    daaaniel92
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Citroen C5 X7 2008 2.0pb wentylator przestał chodzić na klimie i po osiągnięciu krytycznej temperatury. Wymieniłem na nowy i dalej nic, przekaźnik sprawdzony bezpiecznik tez. Ma ktoś pomysł co jeszcze może być przyczyną
  • REKLAMA
  • #2 17266839
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Podpinasz po komputer i wymuszasz pracę wentylatora. Zresztą po błędach też znajdziesz bubę.
  • #3 17269187
    daaaniel92
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Komputera nie posiadam niestety. Ale odpialem czujnik temperatury na desce pokazało maksymalna temperaturę i z tego co wyczytałem powinien włączyć się tryb awaryjny i wentylator na maksymalnych obrotach lecz niestety u mnie to nie działa może ktoś wie jak pomierzyć te 3 wtyczki i jakie powinny być tam napięcia lub rezystancja

Dodano po 17 [godziny] 42 [minuty]:

Ktoś coś. Macie jakies pomysły
  • #4 17272831
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    A bezpiecznik zasilający przekaźnik też sprawdziłeś (F21/BHI)? Na szarej styk 3 powinien być plus na załączanie cewki przekaźnika, drugi koniec cewki idzie na masę przez dużą wtyczkę czarną styk 2. Odepnij szarą, zapodaj tam plus na trójkę, sprawdź czy przekaźnik cyka i podaje plus na wentylator, sprawdź samą wiązkę wentylatora, tę z przekaźnikiem czy kabelki się gdzieś nie przetarły (bywa i tak).
  • REKLAMA
  • #6 21597868
    tunio99
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam! Podepnę się pod temat. U mnie przestała działać klima. W warsztacie podpięli auto pod aparat do klimy, uzupełnili czynnik i stwierdzili, że nadmiernie rośnie ciśnienie w układzie, a wentylator nie działa. Zalecili, by wyłączyć klimę i jej nie włączać, bo wskutek braku chłodzenia rośnie ciśnienie czynnika i może to doprowadzić do wypuszczenia go przez zawór bezpieczeństwa. Zrobiłem test DIAGBOXEM i nie pokazał żadnego błędu. Test wentylatora nie dał. Odpiąłem grubą wtyczkę i podpiąłem multimetr, ale w czasie testu DIAGBOXEM nie było w niej zasilania. Próbowałem "na krótko", tzn. podałem prąd bezpośrednio z aku na grube styki silnika wentylatora i nie kręcił, ale delikatnie styki iskrzyły. Czy wentylator do wymiany? Czy co innego?
  • #7 21597933
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    tunio99 napisał:
    podałem prąd bezpośrednio z aku na grube styki silnika wentylatora i nie kręcił, ale delikatnie styki iskrzyły. Czy wentylator do wymiany
    Z twojego opisu wynika że tak a przy okazji przekręć śmigiełka wentylatora w inną pozycję i wtedy podłącz być może że w innej pozycji ruszy wtedy się przekonasz .
  • #8 21598226
    tunio99
    Poziom 11  
    Kręciłem nim w czasie testu DiagBoxem, po podpięciu "na krótko" też, nic to nie dało...

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Dla jasności: samochód to C5 X7, 2,0 HDI 2010 r. Wentylator ma dwie wtyczki, jedna z grubymi kablami, druga z cienkimi. Przy silniku jest jakiś moduł (chyba).
  • #9 21598661
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    Przy silniku jest jakiś moduł (chyba)
    piszesz Zrobiłem test DIAGBOXEM i nie pokazał żadnego błędu. Test wentylatora nie dał sądzę więc że czujniki masz sprawne a moje podejrzenie padło by na przekażnik wysłałem ci opis sterowania tej klimy reszta należy do ciebie ,
    Załączniki:
    • Opis podaczeń dla C5.txt (568 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C5 X7 sterowanie układem klimatyzacji wentylator.pdf (35.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21598943
    tunio99
    Poziom 11  
    Mój wentylator nie wygląda całkiem tak, jak na zdjęciu. Załączam fotkę mojego. I zespołu przekaźnika. Zespół jest mieszczony pionowo, z prawej strony wentylatora (patrząc od przodu auta).
    Citroen C5 X7 2.0pb 2008 - Wentylator chłodnicy nie działa po wymianie Citroen C5 X7 2.0pb 2008 - Wentylator chłodnicy nie działa po wymianie
  • #11 21599408
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    Mój wentylator nie wygląda całkiem tak, jak na zdjęciu. Załączam fotkę mojego

To nic że masz małe różnice najważniejsze że widzę dwie kostki i na schemacie jest to samo , po prostu przewertuj ten schemat widzisz pozycję 1513 na schemacie więc w tym silniku jest jakaś elektronika co kontroluje jego prędkość [ nigdy go nie rozbierałem dla ciekawości ] wcześniej napisałeś że odpiąłeś grubą wtyczkę i nie było na niej zasilania /ono idzie z BSM-a / , podpiąłem na krótko grube styki i delikatnie iskrzył więc wychodzi na to że to tylko elektronika tam umieszczona pobierała tak znikomy prąd a jeżeli coś jest nie tak po drodze to nie poda zasilania na wiatrak Co widać w parametrach klimy tzn chodzi mi o ciśnienie , temperaturę parownika, temp zewnętrzną i też ważne temperaturę silnika najprościej było by podstawić na szybko drugi wentylator ale to jest X7 wątpię byś go znalazł na szybko na podmiankę z jakiejś stacji demontażu , o bezpieczniki nie pytam bo mam nadzieje że sprawdziłeś.

Kolego a weż odepnij wtyczke od temperatury silnika czy wtedy wentylator wystartuje bo wiesz tam musi być jakiś tranzystor co nim steruje wiesz w ostateczności zajrzał bym pod ten okrągły czerwony dekielek
    Załączniki:
    • Citroen C5 X7 2.0pb 2008 - Wentylator chłodnicy nie działa po wymianie C5 fan.jpg (972.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 21603830
    tunio99
    Poziom 11  
    Po odpięciu czujnika temperatury płynu chłodniczego wentylator nie działa. Kupiłem na ALLE... jeden, ale nie działał prawidłowo (test pod DIAGBOX-em małej prędkości nie działa, test dużej prędkości działa). Mam pytanie, czy ten wentylator znaleziony na ALLE... podejdzie? Jest co prawda nieco inny, ale idzie razem z instalacją przekaźnika: allegro.pl/oferta/wentylator-wiatrak-chlodnicy-citroen-c5-ii-1-8-16v-9684229880-17206039536
  • #13 21604125
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    test pod DIAGBOX-em małej prędkości nie działa, test dużej prędkości działa
    , I
    tunio99 napisał:
    Po odpięciu czujnika temperatury płynu chłodniczego wentylator nie działa
    Ten link co podałeś oglądnąłem być może się mylę ale on ci nie podpasuje kurcze ja jednak bym zajrzał do do tego czerwonego dekielka jak pisałem Co tam jest ? ten silnik ci nie ruszy na krótko .
  • #14 21604618
    niemaloginawolnego
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    >>21603830 A robiłeś test helikoptera czy jak to się tam nazywa, czyli ten w którym wentylator ma się stopniowo rozpędzać?
  • #15 21604656
    tunio99
    Poziom 11  
    Nie robiłem, bo nie wiem, gdzie go szukać, nawet nie wiem, że w ogóle jest takie coś...
    Jestem początkującym DiagBox-erem...
    Czy ktoś mi podpowie, jak się ten test nazywa i gdzie go znajdę?
  • REKLAMA
  • #16 21604692
    niemaloginawolnego
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Powinno być w tym samym menu gdzie są inne testy wentylatora. No chyba, że ten samochód tego nie obsługuje to może nie być.
  • #17 21621650
    tunio99
    Poziom 11  
    Przejrzałem DiagBoxa i nie znalazłem testu stopniowego wzrostu prędkości obrotowej wentylatora. Ponawiam pytanie: czy wentylator ze zdjęcia w poście użytkownika ALIBABA1 nada się do mojego samochodu? Jeśli nie, to dlaczego? Pytam informacyjnie.
  • #18 21621861
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 581
    tunio99 napisał:
    Przejrzałem DiagBoxa i nie znalazłem testu stopniowego wzrostu prędkości obrotowej wentylatora.

To chyba jest w teście elementów wykonawczych.

tunio99 napisał:
    Ponawiam pytanie: czy wentylator ze zdjęcia w poście użytkownika ALIBABA1 nada się do mojego samochodu? Jeśli nie, to dlaczego? Pytam informacyjnie.

Podaj ostatnich 8 znaków VIN- poszukam pasujący.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21621995
    tunio99
    Poziom 11  
    Na wszelki wypadek podaję pełny VIN - VF7RWRHF8AL502949
  • #20 21622011
    artur.heise
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    Na wszelki wypadek podaję pełny VIN - VF7RWRHF8AL502949

Schemat wentylatora silnika z obudową, przewodami i częściami mocującymi

Link do wyszukiwania na Allegro
    Załączniki:
    • C5 X7 - dziedzina zespół napędowy funkcja chłodzenie silnika DW10BTED4.pdf (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21622069
    tunio99
    Poziom 11  
    Ze schematu wynika, że do zespołu sterującego wentylatorem (przekaźnik, moduł) dochodzą dwie wtyczki: jedna na dwa piny, a druga na cztery piny. Tymczasem na zdjęciach z ALLE jest wtyczka dwupinowa i trzypinowa. Nie do końca łapię, o co tu chodzi.
  • #22 21622136
    artur.heise
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    Ze schematu wynika, że do zespołu sterującego wentylatorem (przekaźnik, moduł) dochodzą dwie wtyczki: jedna na dwa piny, a druga na cztery piny. Tymczasem na zdjęciach z ALLE jest wtyczka dwupinowa i trzypinowa. Nie do końca łapię, o co tu chodzi.

Faktyczne. Taki schemat dopasowało po modelu silnika- zobaczę, czy znajdę taki z trzypinową.

Tabela danych pojazdu Citroen C5 (X7) z silnikiem Diesla DW10BTED4 FAP

Dodano po 6 [minuty]:

tunio99 napisał:

Na Twoich zdjęciach też ma cztery. Wygląda na to, że na allegro ktoś źle przypisał.

Trzypinowy jest z silnikiem ES9A (3.0 benzyna):

Dwa schematy elektryczne z wentylatorami chłodnicy i różnymi konfiguracjami pinów

Różnica jest w masie dla przekaźnika- w czteropinowej jest osobna, w trzypinowej wspólna z pinem 2 w dwupinowej wtyczce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21625665
    tunio99
    Poziom 11  
    Na Twoich zdjęciach też ma cztery. Wygląda na to, że na Allegro ktoś źle przypisał.

Trzypinowy jest z silnikiem ES9A (3.0 benzyna):

Dwa schematy elektryczne z wentylatorami chłodnicy i różnymi konfiguracjami pinów

Różnica jest w masie dla przekaźnika – w czteropinowej jest osobna, w trzypinowej wspólna z pinem 2 w dwupinowej wtyczce.

Na ostatnim schemacie jest różnica w kierunkach strzałek dochodzących do dwóch skrajnych pinów od prawej. Oznaczenia tych kabelków też są nieco inne. Czy to znaczy, że nie można podłączyć modułów przekaźnika i wentylatora z obydwu wersji zamiennie?
  • #24 21625757
    artur.heise
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    Na ostatnim schemacie jest różnica w kierunkach strzałek dochodzących do dwóch skrajnych pinów od prawej. Oznaczenia tych kabelków też są nieco inne. Czy to znaczy, że nie można podłączyć modułów przekaźnika i wentylatora z obydwu wersji zamiennie?

Oznaczenia "A" i "C" są nieistotne, a kierunki strzałek są takie same- trzeba tylko trochę pokombinować za podłączeniem.

Dwa schematy elektryczne z oznaczeniami komponentów i kierunkiem przepływu sygnału
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21625779
    tunio99
    Poziom 11  
    Dostałem wentylator z wiązką przekaźnika, ale wtyczka jest trzypinowa, sprzedawca zapewnił mnie,
    że można podłączyć "nowy" wentylator do "starej" instalacji i wiązki z czteropinową wtyczką i że
    będzie to działać prawidłowo. Tak zrobiłem i D Z I A Ł A!
    Mam nadzieję, że nie spalę modułu przy silniku.
  • #26 21625812
    artur.heise
    Poziom 33  
    tunio99 napisał:
    Dostałem wentylator z wiązką przekaźnika, ale wtyczka jest trzypinowa, sprzedawca zapewnił mnie,
    że można podłączyć "nowy" wentylator do "starej" instalacji i wiązki z czteropinową wtyczką i że
    będzie to działać prawidłowo. Tak zrobiłem i D Z I A Ł A!

Tak jak pisałem- różnica jest w tym jednym punkcie dla masy. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie C5 X7 2.0 PB z 2008 roku wentylator chłodnicy przestał działać zarówno przy włączonej klimatyzacji, jak i po osiągnięciu krytycznej temperatury silnika. Wymieniono wentylator na nowy, sprawdzono przekaźnik i bezpiecznik (F21/BHI), jednak problem pozostał. Brak zasilania na wtyczce wentylatora podczas testów DIAGBOX-em sugeruje uszkodzenie układu sterującego lub modułu elektronicznego przy wentylatorze. Próby bezpośredniego zasilania wentylatora skutkowały iskrzeniem, ale silnik nie ruszał, co wskazuje na możliwą awarię samego wentylatora lub jego modułu sterującego. Wskazano na konieczność sprawdzenia wiązki przewodów, przekaźnika oraz modułu sterującego wentylatorem, który jest zintegrowany z zespołem przekaźników i posiada dwie wtyczki (2- i 4-pinowe). Testy stopniowego wzrostu prędkości wentylatora w DIAGBOX-ie nie były dostępne lub nieznane użytkownikowi. Pojawiły się wątpliwości co do kompatybilności wentylatora zakupionego na Allegro, gdyż różni się wtyczkami i budową od oryginalnego. Kod błędu P0485 wskazuje na problem z obwodem wentylatora chłodnicy. Zalecane jest podłączenie pod komputer diagnostyczny w celu wymuszenia pracy wentylatora i odczytu błędów, a także dokładna weryfikacja instalacji elektrycznej i modułu sterującego wentylatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA