logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zaślepienie EGR w silniku x14xe jest bezpieczne? Kontrolka CHECK po jeździe

darek7373 23 Sie 2005 09:36 5201 13
REKLAMA
  • #1 1756806
    darek7373
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jakiś czas temu prosiłem o pomoc w temacie Tigry z w/w silnikiem. Gdzieś tutaj przypadkiem wyczytałem, że niektórzy z was pisali że można zaslepić ten zawór np.: puszką od Coli. I tak wczoraj zrobiłem. Fura jeździ jak nowa. Jakaś żywsza, przypadłości ( szarpanie) minęły. Ale nie wiem czy to nie zrodzi jakiś poważnych konsekwencji. Czy coś się może stać ? Po dłuższej , ostrzejszej jeździe zapala się kontrolka CHECK. Ale jak zgasze auto, i znów zapale to nie świeci, aż do momentu az jej "przydepcze". Prawidłowy objaw ? Co wy na to ? Można tak z tym jeździć, czy może lepiej rozejrzeć sie za nowym zaworem EGR ?
  • REKLAMA
  • #2 1757977
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Silnikowi nie szkodzi-ekologia/dopuszczanie spalin do kolektora ssącego
    w katalizatorze lepiej redukuje się tlenki azotu/.
  • REKLAMA
  • #3 1759748
    darek7373
    Poziom 11  
    Panie Stanisławie, ale co z kontrolką ? Czy można ją jakoś oszukać żeby sie nie zapalała ? Czy może nie powinna sie zapalać, i po prostu sygnalizuje jakiś inny problem ?
  • REKLAMA
  • #4 1759985
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Zrób pdkładkę dystansową żeby podnieś EGR komp. liczy kroki EGR-u a trzpień opiera się na blaszce,wyrzuca to jako błąd.Albo kontrolkę zaklej ciemną taśmą.
  • REKLAMA
  • #5 1760320
    darek7373
    Poziom 11  
    Dzięki. Chyba zakleje taśmą, bo jeżeli chodzi o podkładkę, to zrobiłem to tak ,że dałem uszczelkę po puszce żeby zaślepić otwór i do tego jeszcze założyłem ta standardową. Więc myślę że za nisko to one raczej nie jest.
    Pozdrawiam.
  • #6 1768653
    darek7373
    Poziom 11  
    Tylko że zastanawiam śię jak EGR mógł pasc po niecałych 4 miesiącach. Albo cosik jest nie tak w aucie, albo chłopina co mi go wymieniał, nie do końca się spisał. Czy to wedłu was możliwe żeby , rzekomo, nowy EGR padł po 4 miesiącach ? Wyjmowałem go, patrzyłem na trzpień, chodzi bez żadnych oporów, chyba że elektronika w nim jakos się zacina. Cholera wie. Szkoda mi trche znów wywalać 500 zł, na następny EGR. Wolałbym nie jeździc z balszką , zamiast EGR, bo irytuje mnie jak mam jakies " rękodzieło" w samochodzie, no i ta kontrolka.
    Pozdrawiam.
    Dajcie jakieś info.
  • #7 1769535
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Zrób analizę spalin CO,2- HC-CO-O,2.przeanalizujemy wyniki.
    Bieg jałowy i podwyższone obroty.
  • #8 1782935
    darek7373
    Poziom 11  
    Panie Stanisławie , a więc tak :
    Jałowe obroty -
    - CO2 14
    - HC 173
    - CO 0,45
    - O2 1,18

Obroty 2500
    - CO2 13,7
    - HC 139
    - CO 0,6
    - O2 1,31

Przypominam, że sa to odczyty przy zaślepionym EGR.
    I jak to wygląda ?
    Pozdrawiam, Darek
  • #9 1783057
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    A ja mam pytanie do czego sluzy zawor EGR w silniku td. Strasznie syfi mi w dolocie a jedyna sensowna odpowiedz to chyba to ze silnik szybciej sie nagrzewa.
  • #10 1783810
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Jest to ustrojstwo wymyslone przez fanow ekologi(jakby malo im bylo katalizatora) a sluzy ono do ponownego przeplywu czesci spalin do spalenia. Madre co :D. Przez to skutecznie sie zamula silnik przy wiekszych obrotach bo dostaje czesc spalin zamiast swierzej bryzy zimnego powietrza.
  • #11 1784396
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Wydaje mi się że rozrząd jest żle spięty .Dwutlenku węgla CO2 powinno być conajmniej 14,5 %.Sprawdż dokładnie.
  • #12 1784422
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    lechos napisał:
    Jest to ustrojstwo wymyslone przez fanow ekologi(jakby malo im bylo katalizatora) a sluzy ono do ponownego przeplywu czesci spalin do spalenia. Madre co :D. Przez to skutecznie się zamula silnik przy wiekszych obrotach bo dostaje czesc spalin zamiast swierzej bryzy zimnego powietrza.

U mnie tak nie jest (mam galanta 1.8 td) zawor EGR jest domykany przy wyzszych obrotach przez nadcisnienie. EGR otwiera sie tylko przy biegu jalowym i niskich obrotach. Az mnie korci wywalic caly obieg recyrkulacji i dopiac intercooler. Jak myslicie duzo sie zmieni w kulturze pracy silnika?
  • #13 1785071
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Można po wymyślili dochładzanie powietrza zawsze kilka% więcej poweru.
  • #14 1801124
    darek7373
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o wskazania spalin, to po kilku próbach wskazuje tak jak wyżej ( mniej więcej). Chyba że mamy zepsuty analizator. Niemniej jednak po zaślepieniu zaworu autko chodzi PRIMA. Juz pomalutku przyzwyczajam się do świecącej kontrolki, mając jednocześnie świadomosc, że jak stanę na nogi, po bardzo kosztownym , w moim przypadku , poszukiwaniu przyczyny, na pewno dam jeszcze jedną sznasę nowemu EGR. Może nie padnie po 3 miesiącach. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Zaślepienie zaworu EGR w silniku X14XE poprawiło dynamikę jazdy i wyeliminowało szarpanie, jednak po ostrzejszej jeździe zapala się kontrolka CHECK, która gaśnie po ponownym uruchomieniu silnika. Kontrolka sygnalizuje błąd związany z pozycją EGR, ponieważ komputer silnika monitoruje jego pracę i wykrywa brak ruchu trzpienia. Proponowano zastosowanie podkładki dystansowej lub zaklejenie kontrolki taśmą jako tymczasowe rozwiązanie. Analiza spalin przy zaślepionym EGR wykazała wartości CO2 około 14%, HC podwyższone (139-173 ppm), CO niskie (0,45-0,6%), oraz obecność tlenu (O2 około 1,2-1,3%), co wskazuje na możliwe nieprawidłowości w układzie. Dyskutowano również o funkcji zaworu EGR, który recyrkuluje część spalin do kolektora ssącego w celu redukcji tlenków azotu, ale może powodować osadzanie się nagaru i pogorszenie pracy silnika. Wątpliwości budzi szybkie uszkodzenie nowego zaworu EGR, co sugeruje możliwe problemy z elektroniką lub montażem. Zalecane jest wykonanie dokładnej diagnostyki i ewentualna wymiana EGR na nowy, aby uniknąć problemów z kontrolką i emisją spalin.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA