logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak skroplin z klimatyzacji (?)

Radauskas 09 Cze 2018 18:17 23718 4
REKLAMA
  • #1 17266931
    Radauskas
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Dziś zauważyłem, że we trakcie pracy domowej klimatyzacji brak jest skroplin na odprowadzeniu z jednostek wewnętrznych . Mam w domu 4 jednostki i 3 odpływy i z żadnego nie kapią skropliny. Klima niby chłodzi ale mam obawy, że coś tu nie gra. Ktoś podpowie ?
  • REKLAMA
  • #2 17266954
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Może pracują klimy na styk, skroplin jest mało i nie zdążą dopłynąć... Jakie masz długości odprowadzenia skroplin, ewentualnie jakie średnice, pompki czy grawitacyjnie. Pytanie jakie klimy (w sensie jakie jednostki wewnętrzne (ścienne czy sufitowe). Jak jest ocieplony dom, i jaka w nim panuje temperatura a jaka jest zadana na klimie... Fajnie by było jak byś coś naszkicował. Jak widzisz za dużo pytań a za mało danych od Ciebie.
  • REKLAMA
  • #3 17267460
    Radauskas
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Klima (CREE) 4 jednostki wewnętrzne naścienne i jeden wspólny agregat na zewnątrz. Przewody odpływowe o różnych długościach. W poziomie od 2,5 do 5 metrów, wszystkie grawitacyjne. Nastawione temperatury 22-23 st. na zewnątrz pewnie kilka stopni więcej. O tyle mnie to zaniepokoiło, że nie przypominam sobie aby kiedykolwiek skroplin nie było. Ale może rzeczywiście to jakaś zależność między temperaturami.
  • REKLAMA
  • #4 17267587
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Jaką masz wilgotność wewnątrz? Ustaw klimę na minimalną temperaturę i duży przepływ. W ciągu kilkunastu minut powinny pojawić się skropliny.

U mnie wczoraj było 25° 60% i przez dwie godziny zebrało się dwa litry skroplin.
  • #5 20973167
    peterbatley
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Brak kondensacji na wylocie z klimatyzatorów wewnętrznych może wskazywać na potencjalne problemy wymagające dalszych badań.
REKLAMA