logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBA

beniowsky 09 Cze 2018 20:33 18600 18
REKLAMA
  • #1 17267149
    beniowsky
    Poziom 7  
    Witam wszystkich .

Mam problem z dyskiem zewnętrznym TOSHIBA MQ01ABF050 1TB. Na wstępie chciałbym powiedziec, ze przeszukałem podobne tematy i nie znalazlem rozwiazania. Problem polega na tym, iż z dnia na dzien z niewiadomych mi przyczyn laptop przestał mi go wykrywać. Traktowałem go dobrze, rzadko kiedy zdarzylo mi sie usunac go w niewlasciwy sposob, nie byl intensywnie eksploatowany, nigdy mi nie upadł. Po podłączeniu dysku do komputera (port usb 3.0) komputer informuje standardowym dzwiekiem podłączenia, a na dysku zapala sie lampka kontrolna. W bezpiecznym usuwaniu sprzetu widnieje jako "External USB 3.0" a nie Toshiba. Niestety po niecalej minucie wyskakuje komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB "
    Dysk nie jest widoczny w Mój Komputer, Zarządzaniu dyskami , Urządzenia i drukarki. W menadżerze urządzeń>Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej widnieje jako "Nieznane urządzenie USB (ustawianie adresu nie powiodło się)".
    Dysk posiada kabel USB micro B. Probowałem podłączać go do wszystkich portów usb w laptopie, a na innych komputerach instalowanie urządzenia kończy się niepowodzeniem. Probowalem rowniez podłączyć go do tylnych portów usb oraz zmienić kabel - nadal bez zmian.
    Wg zaleceń w podobnych tematach zainstalowalem program CrystalDiscInfo, ale program wykrywa tylko dyski wewnetrzne laptopa i co dziwne - przypisuje im nazwe i nr modelu dysku Toshiba. Nie wiem jak sobie z tym poradzic, nie mam pomysłów. Zależy mi zarówno na zawartosci jak i samym dysku, ale jesli dysk padł to chociaz chcialbym odzyskac dane. Bardzo proszę was o pomoc. Poniżej wklejam screeny.

Komputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBAKomputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBAKomputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBAKomputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBAKomputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBAKomputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBA
  • REKLAMA
  • #2 17267215
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    beniowsky napisał:
    zmienić kabel - nadal bez zmian

Proponuję spróbować kabel typu Y.
    Dysk po podłączeniu pracuje, wydaje jakieś dziwne dźwięki?
    beniowsky napisał:
    chcialbym odzyskac dane

Jest możliwe wyjęcie dysku z obudowy i podłączenie bezpośrednio do kontrolera?
  • #3 17267324
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Kod 43 wyświetlany jest jeśli jeden ze sterowników urządzenia powiadomił system operacyjny o awarii urządzenia.
    W związku z tym może to wskazywać na błąd sterownika, jak również na uszkodzenie urządzenia. Problemy ze sterownikiem możemy raczej odrzucić, ponieważ podłączenie dysku do innego komputera również nie dało rezultatu. Skupmy się więc na samym dysku.
    Dobrym rozwiązaniem jest propozycja kolegi @Dra98:
    Dra98 napisał:

Z tego co się zorientowałem, dysk ma standardowy slot SATA, więc nie będzie problemu. W ten sposób pozbędziemy się elektroniki obudowy dysku, która również może szwankować.
  • #4 17267346
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Oznaczenia dysku jakie podaje autor dotyczą dysku wewnętrznego MQ01ABF050 o pojemności 500 GB zaś dysk zewnętrzny jeśli byłby z tej samej serii dysków miałby oznaczenie TSB-MQ01ABF100. Warto by wyjąć dysk z obudowy i podłączyć go do komputera stacjonarnego by sprawdzić czy dysk jest sprawny. Jeśli będzie widoczny w systemie można go wstawić do obudowy, zaś gdyby nadal byłby niewykrywalny świadczyć będzie to o awarii elektroniki dysku. Po sprawdzeniu sprawności dysku możemy włożyć go do obudowy i podłączyć do gniazda USB jeśli będzie wykrywalny tylko External USB pozostaje sprawdzić też sam przewód USB służący do podłączania dysku.
  • REKLAMA
  • #5 17267393
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    Proszę o symbol tego dysku zewnętrznego odczytany z naklejki na obudowie.

Poprzednie prawidłowe wykrywanie tego dysku można podejrzeć za pomocą programu USBDeview.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3442924.html#17108426
  • #6 17267553
    beniowsky
    Poziom 7  
    Cytat:
    Proponuję spróbować kabel typu Y.
    Dysk po podłączeniu pracuje, wydaje jakieś dziwne dźwięki?

Jak tylko będę miał możliwość to zakupie taki kabel, ale chwilowo nie mam możliwości. Dysk nie wydaje dziwnych dźwięków. Zapala się lampka, wygląda jakby dysk pracował i po chwili się lampka wyłącza

Cytat:

Nigdy tego nie robiłem. Jestem trochę zielony w temacie.Mogę prosić o małą wskazówkę ?

Dodano po 11 [minuty]:

Cytat:
    Proszę o symbol tego dysku zewnętrznego odczytany z naklejki na obudowie.

Nie bardzo wiem, o który symbol chodzi więc wrzucam screena. Komputer nie widzi dysku zewnętrznego TOSHIBA

Dodano po 46 [minuty]:

nomudrek napisał:
    ..Warto by wyjąć dysk z obudowy i podłączyć go do komputera stacjonarnego by sprawdzić czy dysk jest sprawny. Jeśli będzie widoczny w systemie można go wstawić do obudowy, zaś gdyby nadal byłby niewykrywalny świadczyć będzie to o awarii elektroniki dysku. Po sprawdzeniu sprawności dysku możemy włożyć go do obudowy i podłączyć do gniazda USB jeśli będzie wykrywalny tylko External USB pozostaje sprawdzić też sam przewód USB służący do podłączania dysku.

Nie wiem czy dobrze cie rozumiem. Mam wyjąć dysk z obudowy i podłączyć go jego oryginalnym kablem do dowolnego portu USB w komputerze stacjonarnym? jak sprawdzić jego sprawność? W sumie robiłem to samo tylko w obudowie i komputer stacjonarny nie mógł zainstalować urządzenia.
  • #7 17267617
    ak6
    Poziom 31  
    https://youtu.be/BluMCbYKK_g
    Po wyjęciu dysku odepnij jeszcze elektronikę obudowy i masz standardowy HDD ze złączem SATA
    Podłączasz go bezpośrednio do płyty głównej do portu SATA z pominięciem portów USB
  • #8 17267926
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    HDTB310EK3AA to dysk zewnętrzny Toshiba Canvio Basics 1TB USB 3.0.
    Czy nadal uważacie (podpowiadający) że dysk po wyjęciu z obudowy zewnętrznej da się podpiąć bezpośrednio pod kontroler SATA :?: :D
  • REKLAMA
  • #9 17267976
    beniowsky
    Poziom 7  
    pidar napisał:

Czy nadal uważacie (podpowiadający) że dysk po wyjęciu z obudowy zewnętrznej da się podpiąć bezpośrednio pod kontroler SATA :?: :D

Kurde to teraz czuje się zmieszany. Wyjmowac dysk z obudowy?
  • REKLAMA
  • #10 17268464
    nomudrek
    Poziom 36  
    Dysk umieszczony w obudowie to zwykły dysk SATA stosowany w laptopach, więc nie ma żadnego problemu by podłączyć go do kontrolera w komputerze stacjonarnym, sam miałem w komputerze podłączony dysk wyjęty z laptopa zanim dokupiłem obudowę Icy Box. Mając laptop wystarczy wyjąć dysk systemowy, zamiast niego podłączyć dysk wyjęty z obudowy, po włączeniu laptopa w biosie przy sprawnym dysku powinniśmy zobaczyć dysk 1 TB jeśli nie będzie go widać to mamy informację o jego uszkodzeniu.
  • #11 17268507
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    nomudrek napisał:
    Dysk umieszczony w obudowie to zwykły dysk SATA stosowany w laptopach...

Nieprawda, może tam być "niezwykły" :wink: -> TOSHIBA MQ01UBD100 :?:
  • #12 17268662
    ak6
    Poziom 31  
    Otóż to.
    Więc nie dowiemy się dopóki go kolega nie wyjmie ;)
    I zamiast tłuc od dłuższego czasu bezsensownie nowe posty, może w końcu doczekamy się na ten unboxing :D
    Tym bardziej, że żadna to filozofia...
  • #13 17269502
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    pidar napisał:
    nomudrek napisał:
    Dysk umieszczony w obudowie to zwykły dysk SATA stosowany w laptopach...

Nieprawda, może tam być "niezwykły" :wink: -> TOSHIBA MQ01UBD100 :?:

zgadza się
  • #14 17270791
    beniowsky
    Poziom 7  
    Panowie dziękuję wam za cierpliwość.
    Niestety nie udało mi się otworzyć obudowy dysku.. Korzystałem z poradnika na YouTube, podwazalem nożykiem, ale strasznie mocno to trzyma. Wolałem już dłużej nie silowac się z tym bo bałem się że całkowicie zniszcze dysk. Nie mam też obecnie dostępu do komputera stacjonarnego, bo w domu tylko laptop więc podpięcie pod taśmy SATA odpada. Jest jeszcze jakieś mniej inwazyjne rozwiązanie tego problemu? Może tym programem DMDE?
  • #15 17270841
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Na początek, proponuje podłaczyć go przez USB do innego urządzenia.
  • #16 17271248
    beniowsky
    Poziom 7  
    laptokowiec napisał:
    Na początek, proponuje podłaczyć go przez USB do innego urządzenia.

Pisałem na wstępie, że próbowałem podłączyć do innych komputerów, niestety bezskutecznie. Inne urządzenia mają problem żeby w ogóle zainstalować ten dysk.
  • #18 17271470
    nomudrek
    Poziom 36  
    Może wystarczy podejść do serwisu komputerowego gdzie otworzą dysk i mają odpowiednie kable co pozwoli wyeliminować uszkodzony kabel USB.
  • #19 17271777
    beniowsky
    Poziom 7  
    laptokowiec napisał:
    a co dzieje się pod jakims linuxem ?

Niestety nie mam gdzie tego sprawdzić :/

Dodano po 1 [minuty]:

nomudrek napisał:
    Może wystarczy podejść do serwisu komputerowego gdzie otworzą dysk i mają odpowiednie kable co pozwoli wyeliminować uszkodzony kabel USB.

Chyba tak zrobie, bo sam się boję grzebać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym TOSHIBA MQ01ABF050 1TB, który przestał być wykrywany przez laptopa. Po podłączeniu dysku do portu USB 3.0 komputer wydaje dźwięk podłączenia, ale dysk nie jest widoczny w systemie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kabla USB, wyjęcie dysku z obudowy i podłączenie go bezpośrednio do kontrolera SATA w komputerze stacjonarnym, co może pomóc w diagnozowaniu problemu. Wskazują również na możliwość uszkodzenia elektroniki dysku. Użytkownik ma trudności z otwarciem obudowy dysku i nie ma dostępu do komputera stacjonarnego, co ogranicza jego możliwości testowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA