logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki aparat do 1000 zł na fotografowanie błyskawic? Sony DSC H-300?

KubeK1897 11 Cze 2018 22:43 708 4
REKLAMA
  • #1 17271013
    KubeK1897
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów,

Od pewnego czasu interesuję się burzami oraz ich powstawaniem. Chyba większość zgodzi się z tym, że to właśnie błyskawice są najbardziej ekscytującym zjawiskiem podczas burzy.

Jak w temacie, chciałbym się zapytać wszystkich fotografów oraz pasjonatów o wybór pierwszego apartu w ok. 800zł (może nawet 1000) do amatorskiego uwieczniania, jakże fascynujących błyskawic. Gdzieś mam statyw o średnicy 1/4 cala :)

Czy przykładowo, taki Sony DSC H-300 będzie się nadawał?

Pozdrawiam i życzę udanych "strzałów"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17271061
    ---trafopowielacz---
    Poziom 23  
    Ocena: 177
    Może nie w temacie, ale obecnie takie strzały można wykonać telefonem jeśli ma włączone nowe API aparatu (Camera API2 lub HAL3). ISO 100, Ekspozycja 3sek - Xiaomi Mi Note 2, aplikacja Camera-FV5.
    Przykładowo moje zdjęcie z wczoraj:
    https://500px.com/photo/261696967/lightning-s...dominik-dusza?from=following&user_id=13794321
  • REKLAMA
  • #3 17271430
    KubeK1897
    Poziom 2  
    Takie zdjęcie telefonem :o
    To Redmi 4 Prime będzie się nadawał, chociaż fabryczna apka jest bardzo okrojona, nie mówiąc już o nagrywaniu filmów.
    Korzystasz z płatnej wersji czy lite-a?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17273350
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Generalnie każdy aparat z manualnymi nastawami i możliwością zejścia z czasem naświetlania do 30 sekund. Obiektyw szerokątny do kompletu i gotowe. Robiłem fotki błyskawic Fuji Finepix HS10, tania używka, robiłem Canonem Eos 1300d a właściwie wersją T6 czyli wersją na USA. Telefonem też się (prawie) da. Najlepiej jakiś customowy soft do aparatu. Problem może być z ostrością, ale to zależy od telefonu.
    Ten Sony nie bardzo będzie się nadawał, brak możliwości zejścia z czasem naświetlania poniżej dwóch sekund. Niektóre aparaty mają funkcję fotografowania sztucznych ogni, reagują na gwałtowną zmianę oświetlenia i same robią zjęcie we właściwym momencie. Czy będzie działało przy błyskawicach, trudno powiedzieć. Jeżeli aparat ma wejście na „wężyk spustowy” można korzystać z zewnętrznych wyzwalaczy. Opis jednego z nich jest na Elektrodzie.
  • #5 17811237
    KubeK1897
    Poziom 2  
    Poczytałem o zagadnieniu na innych forach.
REKLAMA