logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System przywoławczy F&Radio dla domu starców - przewodowy czy bezprzewodowy?

fotzsyzrk 12 Cze 2018 15:43 831 2
  • #1 17272119
    fotzsyzrk
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam!

Zastanawiam się nad zbudowaniem systemu przywoławczego opartego na systemie f&radio od f&f Pabianice.

System ma funkcjonować w domu starców ok 26 przywołań.
    Tu główne pytanie czy system przewodowy czy bezprzewodowy? Chodź ciągnięcia magistral nie będzie znów takie łatwe w tym projekcie.

Mam przesłanki co do f&radio gdyż go "trochę" znam, sprawdzałem gotowe rozwiązania np. zamel Etero w kosztach wychodzi znacznie drożej. A nie jest rozwojowy.
    W projekcie może pojawić w przyszłości pojawić się sterowanie rolet, oświetlenia i innych? Jaka jest opinnia na temat f&radio ?
  • Pomocny post
    #2 17273232
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 61
    to system bardzo dużych możliwościach programowych, bardzo dużych - nie zaniżonych parametrach radia i transmisji, z jej kontrolą i potwierdzeniem zadziałania a to ważne
    w sumie mogę stwierdzić że znam go dobrze, jednak do Twojego zastosowania nie wiem czy bym go stosował (jak i każdy radiowy)
    czemu:
    1. z uwagi na fizykę, zasięgi radia, musisz pamiętać że ten system nie jest typu mesh a punkt-punkt - może określ konstrukcję budynku, taki budynek wyobrażam sobie jako podłużny, korytarz z pokojami, a w tym układzie może być użyty 1 skok w układzie serwer-repater-urzadzenie
    2. całkowity brak peryferii dla seniora, typu brelok, zegarek z przyciskiem , czujnik wywrócenia itd -nie za bardzo jest co podłączyć do urządzeń
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #3 17277895
    fotzsyzrk
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Dziękuję za wypowiedź ;)

Zapomniałem opisać budynek, kubaturowo nie jest za duży, na parterze kuchnia i pokoje rekreacyjne, ew 1 pok mieszkalny, Ip pokoje mieszkalne 9 pok. z czego dwa 2 os.
    Prawie każdy pokój z własną łazienką, jedna łazienka ogólna. IIp strych, pomieszczenia gospodarcze, jak i socjalne dla obsługi.

Zewnętrzny szkielet budynku wykonany jest z kamienia, niektóre ściany działowe z betonu komórkowego, reszta stalowy stelaż, podwójne płytowanie płytami 12mm gk, wypełnienie wełna mineralna. Klatka schodowa wykonana z pełnej silki. Stropy konstrukcja drewniana, wsparta 2 teownikami stalowymi w niektórych miejscach.

Inwestor chce aby przywołania były podtynkowe, w pok jak i w łazienkach. W innym budynku ma zrealizowane przywołania na pilotach/brylokach ale jest średnio zadowolony bo często nóg dostają, mieszkańcy wywożą je ze sobą ;) chodź zakładam że w niektórych sytuacjach przydały by się mobilne nadajniki, ew przywołania glosowe?
    Projekt rozmieszczenia ścian z tego co się dowiedziałem uległ nieznacznej zmianie, a rozmieszczenie samych pokoju nie jest do końca przemyślane, więc możliwość bez przewodowa była by delikatnie wskazana.

Zastanawiałem też się nad samą realizacja projektu na f&home czy wystarczył by monitor z powiadomieniem dźwiękowym w pok obsługi, czy budować centralkę z lampkami oparta na przekaźnikach? Czy spróbować zintegrować jakieś rozwiązanie z poza systemu ? Jak i samo kasowanie przywołania z możliwością w pokoju, czy tylko przez obsługę ? Powiadomienia na smartfony dla obsługi, nie mam pojęcia czy obsługa będzie posiadała tel firmowe, w tedy można by było użyć aplikacji do powiadomień jak i komunikatów SMS, w przypadku braku tel służbowych czy dało by się zintegrować jakieś pagery z systemem ?

Inwestor z oczewikan miał tylko przyciski przywołania, i centralkę który by wyświetlala przywołania w pokoju obsługi. Ale sam osobiście uważam że jest to trochę biedne rozwiązanie.

A co byście polecili do takiego projektu ? Swój kierunek w storny f&f obrałem przez mocno rozbudowany system, który mógłby by być wykorzystany po części w budynku.
    Załączniki:
    • System przywoławczy F&Radio dla domu starców - przewodowy czy bezprzewodowy? IMG_20180615_150124.jpg (4.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA