logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radionadajnik, walkietokie?? Do firmy Nadajnik, ODbiornik

grubass 08 Paź 2008 22:15 2399 13
REKLAMA
  • #1 5613485
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam dostałem zadanie które na początku wydało mi się proste jednak takie nie jest.

Mianowicie mam znaleść rozwiązanie do firmy spełniające rolę wewnętrznego radia. Mianowicie ma być jednostka nadawcza ustawiona w jednym pokoju. W innych zaś jednostki odbierające z głośnikami, które będą wygłaszać komunikaty co szanowny dyrektor chce pracownikom przekazać. Oczywiście można to zrobić za pomocą komputera, wzmacniacza i sieci okablowania do każdego z głośników. Jednak ma być to rozwiązanie bezprzewodowe. Od razu wpadłem na pomysł z FM. Jednak jak to rozwiązać?? Gdzie można kupić nadajniki fm wystarczającej mocy?? I jaka moc byłaby wystarczająca (ściany, sufit) Jeżeli możecie to polećcie jakiś sklep.

Czy może jakaś inna technologia bezprzewodowego przekazywania głosu zdała by tutaj relacje. Zaznaczam iż budynek firmy ma około 400m2.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5614011
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 884
    grubass napisał:
    Od razu wpadłem na pomysł z FM. Jednak jak to rozwiązać??

Najpierw załatwić pozwolenie radiowe (nadawanie bez pozwolenia = piractwo), potem pomyśleć o sprzęcie zapewniającym szyfrowanie transmisji (poufność informacji firmowej).
    Jak widzisz, stary poczciwy radiowęzeł przewodowy 100V najlepiej będzie tu pasował - odpadnie wiele problemów prawnych i technicznych.
  • #4 5614147
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Poza radiowęzłem , który gorąco polecam, możesz posłużyć się radiotelefonami PMR na częstotliwościach 446MHz.

PMR-y są ogólno dostepne, masz 8 kanałów, na każdym szef może wydawac polecenia w 8-iu różnych miejscach.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 5615581
    grubass
    Poziom 19  
    Po Lanie to zły pomysł nie wszędzie jest rozprowadzona sieć. Podstawowym warunkiem projektu jest nie prowadzenie nowych kabli...

Jeżeli chodzi o nadawanie FM to czy nie jest tak, że pozwolenie trzeba mieć ale nadając na większy zasięg??

Jeżeli zaś chodzi o to czy ktoś będzie podsłuchiwał to przecież mogę nadawać na różnych częstotliwościach i nie koniecznie FM

Nie ma innych nadajników/odbiorników wykorzystujących inne systemy nadawania??

Radiotelefony to jest roziązanie na którym się dogłębnie zastanowie. Jednak dalej nie wierze że nie ma dedykowanych urządzeń właśnie do tego typu zadań jakie ja potrzebuje. Bo przecież biorąc pod uwage radiotelefon to tam odbywa się nadawanie w dwóch kierunkach co mi nie jest potrzebne. No i jeszcze sprawa głośności tego PMR podejrzewam że na większy pokój siła głosu będzie za mała.
  • #6 5615643
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    A np. radio internetowe w odpowiedniej konfiguracji tylko na LAN. O ile dobrze pamiętam jest też tam możliwość zabezpieczenia hasłem strumienia. Do każdego stanowiska Winamp + głośniczki. Co do jednostki nadającej to mikrofon dla szefa i może dzielić się z załogą swoimi mądrościami. :_)
  • #7 5615667
    grubass
    Poziom 19  
    Strumieniowe nadawanie głosu to też jest myśl ale także wymaga komputerów. Wyśmienicie by było jakby istniały odbiorniki WiFi które by odbierały taki strumień ale nie wymagały by komputera.
  • #8 5615757
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Jest coś takiego PHILIPS WACS7000 i satelity, ale tu idziemy w wygórowane koszta i nie ma pewności że radyjko ruszy. Myślałem że skoro piszesz biuro to i komputerki się znajdą :_). A tak chyba pozostaje tylko stare dobre i znane 100V.
  • #9 5615800
    grubass
    Poziom 19  
    Philips Wacs to rzeczywiście to czego szukam tylko w wygórowanej cenie. Zakup centrum plus dodatkowych stacji to wydatek rzędu 15tyś. Może są jakieś tańsze alternatywy??
  • REKLAMA
  • #10 5616651
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam...
    Może kilka megafonów bezprzewodowych zainstalowanych w każdym pomieszczeniu, słowa dyrektora były by bardzo dosadne :D
    Można poszukać interkomu bezprzewodowego ale musiałby być z funkcją np. konferencji.
    Na allegro są także głośniki bezprzewodowe ale zasięg w pomieszczeniach opisywany jest na max 30m.
  • #12 5619815
    grubass
    Poziom 19  
    Głośniki bezprzewodowe to byłby dobry pomysł gdyby udalo mi się znaleść sprzęt odpowiednij jakość. Bo jak kolega wyżej napisał słaby zasięg.

Przesył głosu przez sieć wysokiego napięcia?? Na jakiej zasadzie i z użyciem jakiego sprzętu to działa??

Wie może ktoś gdzie dostać takie nadajnik/odbiorniki używane w głośnikach bezprzewodowych??
  • Pomocny post
    #13 5620044
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Kolego warto czasami użyć wyszukiwarki tak wszystkim znanej:
    http://www.factor.pl/show_product.php?prod_id=802
    http://www.kmservice.pl/upload/8203_1_instrukcja.pdf

Co do głośników bezprzewodowych to znalażłem:
    http://www.ldm.com.pl/detail.php?dz=port_trumpet&id=1&showh=NIE
    http://www.urkom.com.pl/?akcja=produkt&id=420
    http://www.bestaudio.com.pl/index.php/Produkt...rzewodowy-system-dyskusyjny-DCN-Wireless.html
    http://www.bestaudio.com.pl/index.php/Produkt...ny/Bosch-System-dyskusyjny-CCS-800-Ultro.html

Głośniki nie muszą mieć dobrej jakości - w końcu mają tylko przenosić głos.
    Zwrócić uwagę trzeba na zasięg.

Link do aukcji usunąłem - p.10.11 regulaminu! [Mirek Z.]
  • #14 5621738
    grubass
    Poziom 19  
    Bardzo dziękuje za znalazienie to czego mi było potrzeba. Chodzi mi dokładniej o Interkomy których łączność odbywa się na przestrzeni jednej sieci elektrycznej.

Dzieki wielkie temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano bezprzewodowego rozwiązania do wewnętrznego systemu nadawania komunikatów głosowych w firmie o powierzchni około 400 m², z jednostką nadawczą w jednym pomieszczeniu i odbiornikami z głośnikami w pozostałych. Rozważano tradycyjne rozwiązania przewodowe (radiowęzeł 100V), jednak wymóg eliminacji okablowania skłonił do poszukiwania technologii bezprzewodowych. Propozycje obejmowały nadajniki FM, radiotelefony PMR 446 MHz, interkomy bezprzewodowe, systemy strumieniowania audio po LAN z odbiornikami WiFi oraz głośniki bezprzewodowe. Zwrócono uwagę na konieczność uzyskania pozwoleń radiowych przy nadawaniu FM oraz na kwestie poufności transmisji. Wskazano na urządzenia do transmisji głosu przez sieć elektryczną 220V jako praktyczne rozwiązanie eliminujące nowe okablowanie. Polecono interkomy i systemy konferencyjne bezprzewodowe, m.in. Philips WACS7000, choć uznano je za kosztowne. Ostatecznie wybrano systemy wykorzystujące transmisję po istniejącej sieci elektrycznej, co spełniło wymagania projektu i pozwoliło zamknąć temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA