logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak doprogramować klucze? Auto: VW Passat B5 (2003 r.) 1.9 TDI PD.

motortrader 12 Cze 2018 23:12 819 11
REKLAMA
  • #1 17273104
    motortrader
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam, mam zegary, ECU, stacyjkę z perłą i kluczem. Czy podłączając to wszystko "na stole" będę w stanie doprogramować klucze? Czy będę jeszcze potrzebował coś więcej?

Dodano po 48 [sekundy]:

Auto to VW Passat B5 2003r 1.9 TDI PD

Dodano po 42 [sekundy]:

Perła = pętla :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17273956
    motortrader
    Poziom 9  
    Nie wystarczy jeden?

Dodano po 2 [minuty]:

Można zaprogramować używane klucze?
  • #4 17274296
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Można zaprogramować używane klucze do rocznika 2000r czyli Immo2, potrzebujesz ECU i zegary i pętlę, można mieć jeden klucz po prostu wprogramowujesz to co masz, reszta się usuwa.

Dodano po 1 [minuty]:

Widzę, że masz 2003r czyli Immo3 więc zakodujesz używane klucze tylko raz z Immo2, kluczy z Immo3 nie zakodujesz ponownie, pastylka do śmieci i nowa prekodowana.
  • #5 17274439
    motortrader
    Poziom 9  
    Dziękuję za informację. Czy w takim razie, czy w immobiliser 3 też wystarczy ECU, Pętla i zegary?
  • REKLAMA
  • #6 17274732
    lukashb
    Poziom 39  
    Jak najbardziej tak, robiłem takie próby i wiem, że są udane :) Warto mieć w tym celu zgrany kompletny zestaw ze zgodnym pinem (pamiętaj, że auto wychodząc z fabryki ma pin w zegarach zgodny z tym z ECU, czasem ktoś zmieni zegary, pinu nie pozmienia i chcąc dopisać nowe zegary są problemy i odwrotnie. Ale w Twoim przypadku to nie ważne, czytasz pin zegarów i kanał bodajże 50 jak pamiętam dla immo3 w basic settings) Prosta sprawa ogólnie.
  • #7 17275329
    motortrader
    Poziom 9  
    Wiesz, dopiero zaczynam zabawę z programowaniem kluczy, zegarów, ECU.. Każda informacja w tym zakresie na wagę złota. Jeśli chodzi o klucze, to sprawę mi pięknie wytłumaczyłeś, dziękuję. Możesz mi powiedzieć jaka jest procedura przy wymianie zegarów? Wystarczy pin nowych (używanych) zegarów, adaptacja zegarów i adaptacja nowych kluczy bez zmiany pinu?
  • REKLAMA
  • #8 17275443
    lukashb
    Poziom 39  
    W sumie tak to się nie udało by, z prostego powodu, w przypadki Immo3 bo stary licznik trzyma w pamięci VIN auta a Twój VIN się różni od tego co masz wpisane w ECU. Trzeba by mieć licznik tzw czysty czyli wyzerowany uprzednio ale niestety takiej wiedzy już nie posiadłem jakim to programem się przygotowuje te liczniki pod to. Za to polecam to dodatkowo: https://forum.vw-passat.pl/topic/25751-wymiana-licznika-bez-fis-na-fis-passat-3b-i-3bg/ stąd moja wiedza i z prób, sam przekładałem u siebie licznik w ten sposób bez kodowania kluczy i zmian, poprzez edycje obszarów w eeprom i wpisy tych danych co były w starym liczniku do nowego. Ecu myśli, że gada ze starymi zegarami i puszcza immo wtedy i nic nie trzeba robić prócz ponownie nauczyć klucze i to nie zawsze. To tak na szybko co mogę jeszcze podpowiedzieć, generalnie wymiana licznika jest jeszcze opisana na stronie ross tech http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Immo...III_Immobilizer_Swapping_(Instrument_Cluster) a także immo2 http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Immo..._II_Immobilizer_Swapping_(Instrument_Cluster) :)
  • #9 17275491
    ireneusz1981
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    zepnij wszystko elektrycznie ze sobą, sprawdź komunikację najlepiej vcds. Przed kodowaniem zapisz sobie na karteczce pin oczywiście poprzedzony zerem jak to będziesz vcds robił, przygotuj nowy klucz/lub transponder-w zasadzie to transponder będziesz przyuczał.
    Popatrz a blokach wartości gdzie masz blokadę czasową ( jak źle podasz pin blokada się uaktywnia). Czytaj dużo na forach jest informacji co i jak z kodowaniem, ze zmiana kodowania, edycją pamięci w zegarach. Opisują ludzie dużo możliwości. Powodzenia.
  • #10 17277065
    motortrader
    Poziom 9  
    Dzięki za informacje. Właśnie gdzieś wyczytałem, że podczas wymiany zegarów wystarczy znać pin z nowych (używanych) i dopisuje się to vcds'em bez potrzeby żerowania, nie wiem czy to możliwe, chyba będę musiał po prostu spróbować...

Dodano po 18 [minuty]:

Podobno przy adaptacji nowych zegarów podając pin, zmieni się Vin zegarów automatycznie na ten z ECU. Jest to możliwe?
  • #11 17277101
    ireneusz1981
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    tak zmieni się vin- zostanie przypisany. Zwróć uwagę przy zmianie zegarów czy masz taki sam system - immo2 czy immo3, Mo można założyć nowsze zegary ładniejsze do starszej wersji (srebrne oblamówki tarcz) Można przy pomocy edycji epromu zrobić jeszcze podświetlenie wskazówek na zapłonie lub uaktywnić napis WELKOM. Takie ciekawostki.
  • #12 17278355
    motortrader
    Poziom 9  
    Rozumiem, że edycja eepromu to już mocno skomplikowana sprawa? Pewnie potrzebny dobry programista

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doprogramowania kluczy do VW Passat B5 z 2003 roku, wyposażonego w silnik 1.9 TDI PD. Użytkownik zapytał, czy podłączając ECU, zegary i pętlę, będzie mógł zakodować klucze. Odpowiedzi wskazują, że do kodowania kluczy potrzebne są wszystkie klucze oraz narzędzie do odczytu PIN. W przypadku immobilizera 3 (Immo3) można zaprogramować używane klucze, ale tylko raz. Wymiana zegarów wymaga znajomości PIN-u nowych zegarów, a ich VIN zmienia się automatycznie na VIN ECU podczas adaptacji. Użytkownicy podkreślają znaczenie posiadania zgodnych PIN-ów oraz możliwości edycji EEPROM dla dodatkowych funkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA