logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter PCMCIA - IDE, podłączenie dysku z PC pod laptopa

romanowski_m 23 Sie 2005 14:58 3026 17
REKLAMA
  • #1 1757602
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Czy istmnieje taki adapter aby podłączyć dysk do laptopa poprzez PCMCIA ?
  • REKLAMA
  • #2 1758123
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    W połowie lat 90 trzymałem w ręce kartę PCMCIA, produkcji chyba
    Adapteca, do SCSI (z tzw. małym stykiem) i użytkownik mówił,
    że laptop bez problemu współpracował z takim zewnętrznym kombajnem
    składającym się z twardego dysku i napędu CD w jednej obudowie.
    Czy jest coś takiego jest dla urządzeń IDE, to nie potrafię wiarygodnie
    odpowiedzieć, z czym zetknąłem się spośród kilku takich kart

Może rozwiązaniem byłby zewnętrzny dysk USB?
  • #4 1759448
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.

1. Niestety mój laptop nie bootuje z USB i nie mam pojęcia czy wykorzstanie jakiegoś softu do startu z fdd lub cd pozwoli na przyzwoitą pracę. Jeśli macie doświadczenia w tym temacie to proszę o info.

2. Niestety mam 2 dyski ATA 2,5" i chciałbym je wykorzystać. Rozwiązanie dla Sata jest interesujące ale cena urządzonka i ew koszt dysku sata jest dla mnie niestety nie do przyjęcia.

Gdzieś w necie czytałem że złącze PCMCIA jest zgodne z IDE i może stanowić interfejs z HDD. Niestety mimo poszukiwań nie trafiłem na taki adapter.
  • REKLAMA
  • #5 1760218
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Właściwie to Compact Flash jest zgodny IDE, oraz można CF podłączyć do PCMCIA.
    Problem polega na tym, że nie ma możliwości startu systemu operacyjnego z urządzenia podłączonego do PCMCIA.
  • #6 1760530
    romanowski_m
    Poziom 11  
    A to czy jest rozwiązanie softwarowe ? Czy start z napędu pozwoli na uruchomienie systemu z hdd na USB ?
  • REKLAMA
  • #7 1760572
    forsoft
    Poziom 21  
    Chyba nie do końca rozumiem pytanie.

Jest możliwe wystartowanie systemu z dyskietki lub płyty CD i załadowanie sterowników do obsługi dysku na USB lub PCMCIA.
    Konieczne oprogramowanie (sterowniki) są zależne od rodzaju kontrolera USB i PCMCIA więc uruchomienie takiego rozwiązania może być kłopotliwe.

O ile mi wiadomo to pośredni start systemu operacyjnego z urządzenia USB przy wykorzystaniu dyskietki z innym systemem nie jest możliwy. Główne składniki systemu muszą znajdować się na dyskietce.
    Wyjątek stanowią systemy Windows 3.1, 95 lub 98, gdyż przed startem samego Windows uruchamiany jest DOS. I sam Windows korzysta ze sterowników DOS aby wystartować. Eksperyment w tej materii mógłby być dość interesujący.
  • #8 1760644
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Dziękuję
    Dokładnie chodzi mi o to aby stworzyć dyskietkę startową DOS na której umieszczony będzie programik uruchamiający dysk USB. Następnie odpowiedni autoexec uruchomi system WINDOWS 98 z dysku USB. To są moje czysto teoretyczne rozważania i bardzo proszę o praktyczne wskazówki. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 1760727
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Dzięki !!!!

Czy zamiast Pendriva może być zewnętrzny dysk USB ??
  • #11 1760735
    przemas84
    Poziom 16  
    Oczywiscie. Moze to byc kazdy nosnik danych komunikujacy sie z komputerem poprzez USB :)
  • #12 1760755
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Świetnie,
    A czy ktoś działał na taki sprzęcie bo nie chcę kupować obudowy która potem okaże się nieporozumieniem ??

jeszcze raz wielkie dzięki...
  • #13 1765815
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Kontynuując wątek mam kolejne pytanie.

Czy w takim wypadku mogę zastosować adapter portu USB 2.0 na PCMCIA . Moj laptek ma USB 1.1 a różncica prędkości standardów 1.1 i 2.0 jest ogromna. No chyba że jest inna możliwość stworzenia portu USB 2.0.
    pozdrawiam
  • #14 1765833
    forsoft
    Poziom 21  
    Wątpię, czy USB-Boot będzie skuteczny w przypadku kontrolera USB na karcie PCMCIA. Wykorzystanie USB na PCMCIA wymaga wcześniejszego uruchomienia sterownika do PCMCIA.
  • #15 1765847
    romanowski_m
    Poziom 11  
    A czy wgranie tych sterów mogłoby się odbyć pod DOSEM podczas startu z dyskietki ?
  • #16 1765856
    przemas84
    Poziom 16  
    Napewno mozna uruchomic stery pod dosem. Tylko teraz jest chwesti zbudowania odpowiedniej dyskietki boot'ujacej.
    Mozesz miec adapter USB 2.0 bez problemu.
  • #17 1765919
    romanowski_m
    Poziom 11  
    Nie bez problemu, ale chyba warto zainwestować aby sprzęt chodził przyzwoicie... A może jest inne rozwiązanie na USB 2.0 ??
    pzdr
  • #18 1766059
    przemas84
    Poziom 16  
    ftp://ftp.packardbell.com/pub/itemnr/necfiup02400200/ti1225_95.exe
    tu masz (niby) uniwersalne sterowniki do PCMCIA po dosem. Moze bedzie dzialalo ale nie wiadomo czy to zadziala.

Najlepiej jak bedziesz kupowal karte to zwroc uwage czy producent daje sterowniki pod USB i sprawdz czy producent laptopa nie dostarcza odpowiednich sterownikow pod dos.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia dysku twardego IDE do laptopa poprzez kartę PCMCIA. W latach 90. istniały karty PCMCIA do SCSI, jednak adaptery PCMCIA dla dysków ATA 2,5" nie są powszechne, natomiast dostępne są kontrolery SATA na PCMCIA. Laptop użytkownika nie bootuje z USB, co komplikuje wykorzystanie zewnętrznych dysków USB. Rozważano stworzenie dyskietki startowej DOS z programem uruchamiającym system Windows 98 z dysku USB, jednak uruchomienie systemu z urządzenia podłączonego do PCMCIA jest problematyczne ze względu na konieczność wcześniejszego załadowania sterowników. Compact Flash jest zgodny z IDE i można go podłączyć do PCMCIA, ale również nie umożliwia startu systemu. Pojawiła się propozycja użycia narzędzia USB-boot do startu systemu z USB, które może działać z pendrivem lub zewnętrznym dyskiem USB, jednak skuteczność tego rozwiązania z kontrolerem USB na PCMCIA jest wątpliwa. Możliwe jest uruchomienie sterowników PCMCIA pod DOS-em, co wymaga jednak zbudowania odpowiedniej dyskietki startowej. Wskazano również na dostępność uniwersalnych sterowników PCMCIA pod DOS, które mogą pomóc w obsłudze adapterów USB 2.0 na PCMCIA, co jest istotne ze względu na różnicę prędkości między USB 1.1 a 2.0. Podsumowując, bezpośredni adapter PCMCIA-IDE dla dysków ATA 2,5" jest trudny do znalezienia, a alternatywą są rozwiązania USB z odpowiednim wsparciem sterowników i bootowaniem systemu z dyskietki DOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA