logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

be quiet! Pure Power L7-530W - Spadek mocy zasilacza?

mattek97 15 Cze 2018 13:45 1134 2
REKLAMA
  • #1 17277752
    mattek97
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

jakiś czas temu w tym wątku opisałem problem, jaki od jakiegoś czasu pojawia się w moim komputerze. Do niedawna byłem pewien, że to płyta główna jest winowajcą, jednak ostatnio zaobserwowałem coś, co nie ma z nią nic wspólnego.

Chcąc podłączyć drugi dysk SATA przy włączonym komputerze, ten albo się restartuje albo słychać, jak dysk główny zwalnia obroty i ponownie się rozkręca, przez co cały system zaczyna "mulić" dopóki HDD ponownie się nie zsynchronizuje. Przeczytałem, że w kilkuletnich zasilaczach elektrolity mają tendencję do tracenia swoich właściwości (m.in. z powodu trudnych warunków, w jakich muszą pracować), przez co może pojawiać się właśnie spadek wydajnościowy. Rozkręciłem więc zasilacz i rzucając gołym okiem, za bardzo nie widzę kondensatorów, które mogłyby być podejrzane, no ale wiadomo, że bez pomierzenia nie jest się 100% pewnym.

Zwracam się do Was z pytaniem, czy takie objawy wskazują na uszkodzone kondensatory właśnie? Jestem w stanie bezproblemowo sobie je wymienić, szczególnie, że nie będzie to jakiś duży koszt w porównaniu do wymiany całego zasilacza na nowy.

be quiet! Pure Power L7-530W - Spadek mocy zasilacza?be quiet! Pure Power L7-530W - Spadek mocy zasilacza?

Oczywiście dalej nie wyklucza to problemu z płytą główną, jednakże zasilacz planuję sobie zostawić do nowej jednostki, więc fajnie byłoby mieć go pewnego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17277844
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Podłączasz dysk przy włączonym komputerze? A sprawdziłeś, czy kontroler na płycie obsługuje hot-swap?
    Zgodnie z regulaminem forum na początek podaj konfigurację sprzętu, bo tak to można z fusów wróżyć.
  • #3 17277876
    mattek97
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy kontroler obsługuje hot-swap? Bezproblemowo wykonywałem tę czynność przez ostatnie 6-7 lat i nigdy nie było z tym problemu. Poza tym, problem z restartem komputera pojawia się równie dobrze po podłączeniu samego przewodu zasilającego idącego prosto z zasilacza, bez udziału złącza SATA.

Nie podawałem konfiguracji komputera, ponieważ:
    -zgodnie z punktem 1b regulaminu działu: "Zakładając temat nie zapomnij opisać w temacie dokładny model zasilacza i jego firmę (nieistotne jest urządzenie przez niego zasilane).", więc rozumiem, że podzespoły nie mają tutaj większego znaczenia.
    -w wątku, którego link umieściłem w pierwszym zdaniu pierwszego posta, dokładnie jest podana specyfikacja komputera.

Niemniej, proszę, oto ona:
    Procesor: AMD Phenom II 955 BE (chłodzenie SilentiumPC Fortis)
    Płyta główna: ASUS M4A87D-EVO
    Karta graficzna: ASUS GeForce GTX 660Ti TOP
    Zasilacz: be quiet! Pure Power L7-530W
    RAM: 4 kości po 2GB każda marki Geil

Pozdrawiam.
REKLAMA