logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty nadajnik radiowy zdalnego sterowania do 30m.

pit_com 23 Sie 2005 15:36 4107 8
  • #1 1757704
    pit_com
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Chcę zrobić zdalne sterowanie do autka, ale musi to być wymiana danych, gdyż skręt kół i sterowanie silnikiem (spalinowym) musi być płynne. łącze może być wolne, chodzi mi o zasięg i żeby były 2 linie I2C(napięcia w standardzie TTL bądź CMOS). Może to być nawet nadajnik AM z odbiornikiem. (przynajmniej tak mi się wydaje :) bo nie jestem specem od tych rzeczy). WAŻNE ABY UKŁAD BYŁ TANI! Procesorem i wymianą danych sam się zajmę. Chodzi mi tylko o łącze!

Z góry dzięki za szybką pomoc!
    Moderowany przez Light-I:

Bardzo proszę o logiczne i zgodne z regulaminem tytułowanie tematu. Nadużywasz słowa 'ważne' - nie jesteś ważniejszym od innych użytkownikiem forum, każdy, kto tu zakłada nowy temat, ma z czymś istotny problem... A "pilne", "ważne", "pomoc", "Pomocy!!!", "Help!!!" działa raczej odwrotnie od twoich zamiarów - odstrasza bardziej zaawansowanych użytkowników od czytania... ;). Wyróżnianie tematu jest możliwe przez odpowiednie spożytkowanie punktów na tym forum. Treść tematu zmieniono na bardziej adekwatną.

• Pomocny post
    #2 1760217
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    W AVT sa tanie moduły radiowe nadawcze i odbiorcze w cenie ok 20zł za sztuke na pasmo 433Mhz. Jednak możesz sie domyśleć jakiej są jakości za te pieniądze :)
  • #3 1760334
    pit_com
    Poziom 15  
    A jaki mają one zasięg? Potrzebuje tylko danych jak zrobić nadajnik i odbiornik AM (dźwięku), a sygnał dźwiękowy zdekoduje już somie prockiem.
  • Pomocny post
    #4 1760855
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    pit_com napisał:
    A jaki mają one zasięg? Potrzebuje tylko danych jak zrobić nadajnik i odbiornik AM (dźwięku), a sygnał dźwiękowy zdekoduje już somie prockiem.

W otwartym terenie testowałem łącznosc na odległosc 50m i działała. Gorąco polecam lekturę tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic252499.html w którym ja i inni elektronicy dzielą się swoimi doświadczeniami w zakresie stosowania modułów radiowych i ich współpracy z mikrokontrolerami.
    Pozdrawiam :)
  • #5 1763158
    pit_com
    Poziom 15  
    Pamiętam że w EdW był kiedyś układ (chyba zdalne uruchamianie auta) i tam użyto czegoś takiego wraz z układami do kodowania, które po obu stronach (nad. i odb.) mają 4 wyprowadzenia, chyba CMOS. Czy to są te nadajniki? Znalazłem w moim sklepie cośpodobnego : "Nadajnik radiowy MN433 433MHz (moduł) 20.00 ZŁ " i "Odbiornik radiowy 433MHz (moduł) 19.60 ZŁ". Czy to może być to samo? Jak to poznać?
  • Pomocny post
    #6 1763330
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Tak to są podobne moduły, artykuł ten był w czerwcowym lub majowym EDW z tego roku, w układzie uzyty byl procek AT90S2313.

Dodano po 2 [minuty]:

pit_com napisał:
    mają 4 wyprowadzenia, chyba CMOS. ?

Te wyprowadzenia to zasilanie + antena oraz wyjscie (odbiorik) i wejscie (nadajnik).
  • Pomocny post
    #7 1770635
    gpql
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Proponuje rfPIC microchip-a
    na stronie producenta jest duzo aplikacji.
    I masz procesor i lacze w jednym.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • #8 1772407
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    gpql napisał:
    Proponuje rfPIC microchip-a
    na stronie producenta jest duzo aplikacji.
    I masz procesor i lacze w jednym.
    RFPic to cienka sprawa, w sumie za tę cene mamy w obudowie procesor i tranzystor wcz. Pozostałe poblemy jak np obwody LC trzeba dorobić samemu, lepiej wziąć gotowy moduł, zwłaszcza jeśli nie chce się wnikać w teorie komunikacji radiowej.
  • Pomocny post
    #9 1774467
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Najłatwiej wykorzystać prosty nadajnik FM - MC2833 Motoroli oraz
    odbiornik FM np. TDA 7000, TDA 7021 itd.

Masz kompletny wąskopasmowy tor FM,
    Przy użyciu zamiast mikrofonu wyjścia z mikroprocesora kluczującego dostajesz
    możliwość wysłania np. RS-232 z prędkością 1200 baudów.

Nadajnik pracuje z kwarcem np. 9MHz przy napięciu
    zasilania rzędu 2,8-9 V.

Więc pasuje do procków od 3,3 do 5 V. (jedno źródło zasilania)
    Trzeba zrobić kilka cewek, ale to mała sprawa.

Zaletą TDA7000 jest tylko 1 cewka w zakresie 27MHz oraz zasilanie z 5VDC ( (: TTL). Dostrojenie uzyskasz trymerem.

TDA 7021 ma nawat start od 1,27 V do 5V. i jest w obudowie SMD 20 pinów (robiłem na nim dyplom).

Warto dodać bramki Schmitta.

Przy 30 mW z nadajnika zasięg w budynku był rzędu 50 m przez ściany w paśmie 68 MHz.

Jeśli interesuje cię ta zabawa napisz jdsoul(_at_)cad.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego, taniego nadajnika radiowego do zdalnego sterowania autkiem na odległość do 30 m z wymianą danych, umożliwiającą płynne sterowanie silnikiem i skrętem kół. Proponowane rozwiązania to tanie moduły radiowe na pasmo 433 MHz dostępne w cenie około 20 zł za sztukę, które w otwartym terenie zapewniają zasięg do 50 m. Moduły te mają wyprowadzenia zasilania, anteny oraz wejścia/wyjścia sygnału, kompatybilne z napięciami TTL/CMOS i mogą współpracować z mikrokontrolerami, np. AT90S2313. Alternatywnie sugerowano użycie prostych nadajników FM, takich jak MC2833 Motoroli, oraz odbiorników FM typu TDA7000 lub TDA7021, które umożliwiają przesyłanie danych z prędkością około 1200 baudów. Nadajniki FM pracują przy napięciach 2,8–9 V i wymagają prostych obwodów LC do strojenia. Zasięg w budynku przy mocy 30 mW wynosi około 50 m. Wspomniano także o układach rfPIC Microchip, łączących procesor i łącze radiowe, jednak ich zastosowanie wymaga dodatkowych obwodów i wiedzy z zakresu komunikacji radiowej. Całość ma być tanim i prostym rozwiązaniem do transmisji danych między nadajnikiem a odbiornikiem, gdzie sam procesor i kodowanie danych są realizowane przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA