Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie dziala orginalna kamera w honda CR-V

pawdzik 16 Cze 2018 14:34 300 10
  • #1 16 Cze 2018 14:34
    pawdzik
    Poziom 6  

    Witam,

    Mam honde CR-V 2008 i odkad ja kupilem nie dzialala w nij kamera zamocowana nad rejestracja. Typ kamery to: assy, RR view VCB-H76B 206567 , 39530-SWA-E01, zdjecie ponizej. Poszukalem po forum i wydaje sie ze tego typu kamera nie powinna sie sama z siebie zespuc. Ponadto po odkreceniu z tylu klapy z kolega zobaczylismy ze wtyczka od kamery nie byla podlaczona, zaraz po podlaczeniu jej, kamera zaczela dzialac, ale nie na dlugo. Pare dni pozniej znow przestala dzialac, wlaczala sie od czasu do czasu jak samochod stal wylaczony i na biegu wstecznym, potem zaczely sie pojawiac smugi i sie wylaczyla. Potem juz sie nie wlaczyla. W serwisie doradzono mi ze jak byla rozlaczona to trzeba zresetowac radio poprzez odlaczenie akumulatora, co dzis zrobilem, po podaniu kodu do radia wciaz kamera nie dziala.
    Zdjalem obie lampy i nie widze dodatkowego kabla od kamery ktory by szedl do masy w lampie. W serwisie mowili ze jak zresetowanie radia nie pomoze to nastepnie powienienem sprawdzic mase na lampie. NIe widze na zadnej z lamp z tylu dodatkowego kabla od kamery, wiec moze ta masa nie jest podlaczona do lampy? Widze kabel na obudowie klapy, ktory idzie do kamery to masa?
    Czy ktos moze doradzic jak to poprawnie zdiagnozowac? Nie wiem ale wyczytalem na forum ze to moze byc tez bezpiecznik, tylko ktory? W ksiazce nie pisze dokladnie ktory to jest odpowiadajacy za kamere?

    0 10
  • #2 20 Cze 2018 21:44
    darens
    Poziom 20  

    Patrząc na kamerę, to ona umarła. Podjedź gdzieś gdzie mają "graty do Hondy" podmień i zobacz. Co do masy i innych rzeczy związanych z podłączeniem kamery to producent samochodu nie podłącza jej przy lampie z tyłu dodatkowym kabelkiem i przepuszcza do radia.,, Sprawdź jeszcze przelotki przy tylnej klapie. Miałem ostatnio Hyundaia ix35 chyba i kamera w środku zgnita tak więc zacznij od najprotszych rzeczy. Pozdrawiam.

    0
  • #3 21 Cze 2018 10:09
    pawdzik
    Poziom 6  

    darens napisał:
    Patrząc na kamerę, to ona umarła. Podjedź gdzieś gdzie mają "graty do Hondy" podmień i zobacz. Co do masy i innych rzeczy związanych z podłączeniem kamery to producent samochodu nie podłącza jej przy lampie z tyłu dodatkowym kabelkiem i przepuszcza do radia.,, Sprawdź jeszcze przelotki przy tylnej klapie. Miałem ostatnio Hyundaia ix35 chyba i kamera w środku zgnita tak więc zacznij od najprotszych rzeczy. Pozdrawiam.


    Dzieki bardzo za podpowiedz to by ulatwilo sprawe. Podjade gdzies do Hondy i moze beda mieli taka kamerke zebym mogl na moment podpiac i zobaczyc. I z tymi kablami to tez tak pomyslalem ze producent nie podlacza ich pod lampe bo nigdzie dodatkowych na lampie nie widac. Jedynie pod klapa sa dodatkowe kable idace do kamerkie i te przelotki trzeba by zobaczyc. Postaram sie jutro podjechac do Hondy.
    Pozdrawiam!

    0
  • #4 21 Cze 2018 18:58
    darens
    Poziom 20  

    Myślę że w ASO będzie problem z "pożyczeniem" kamery, chodziło mi raczej o szroty specjalizujące się w samochodach Honda.

    0
  • #5 21 Cze 2018 19:39
    pawdzik
    Poziom 6  

    Hey!

    Wlasnie mialem pisac ze dokladnie jest problem, azden dealer Hondy nie pozyczy w ten sposob kamery, bylem nawet dzis zapytac. Szrot pewnie tak, tylko taka kamerka z drugiej reki to koszt £160, na szrocie pewnie cos taniej, wiec najpierw musze zdiagnozowac zanim podmienie. Na szrocie tez mi nie pozwola sprawdzic najpierw.
    Wciaz mi pzostaje sprawdzanie kabli i zasilania.

    Pozdrawiam!

    0
  • #6 21 Cze 2018 20:58
    darens
    Poziom 20  

    Podeślij mi jeszcze zdjęcie wtyku, złącza kamery w klapie. Tak żeby było widać kable. Myślę że pracuje ona na pal'u a nie na RGB wtedy będzie łatwiej. Pokaż przewody od strony kamery żeby nie niszczyć wiązki za oryginalną wtyczką.

    0
  • #8 14 Lip 2018 15:29
    pawdzik
    Poziom 6  

    darens napisał:
    Podeślij mi jeszcze zdjęcie wtyku, złącza kamery w klapie. Tak żeby było widać kable. Myślę że pracuje ona na pal'u a nie na RGB wtedy będzie łatwiej. Pokaż przewody od strony kamery żeby nie niszczyć wiązki za oryginalną wtyczką.


    Witam,

    Dzis udalo mi sie w koncu zerknac do tej kamery i zrobic jakies pomiary na kablu wtyczki do kamery bez rozbierania radia: zdjecie wtyczki ponizej, jest tam 6 kabli i wydaje sie ze napiecia sa OK, na wejsciu do wtyczki i na wyjsciu do kamery takie same: (niestety nie mam orginalnego schematu jakie dokladnie powinny byc)
    Kable:
    zielony - 7.9V
    bialy 0.03V
    czerwony 0.03V
    czarny 0.05V
    szary 0V
    brazowy 0.03V
    Jedynie kabel brazowy nie jest w jednej wizace, pociagniety dodatkowo, czyzby on szedl do czujnikow cofania?
    Z tego co widze po rozebraniu wiazki to wydaje sie ze kamera orginalnie jest podpieta bezdo radia (na pewno nie do lampy) i wydaje sie tez nie do czujnikow(choc jakis elektronik mowil ze orginalnie podobno do czujnikow podpinaja)? Przesmarowalem wtyki isopropanolem i nic nie pomoglo. Dodatkowa jakas wiazka jest z lewej strony i pisze na niej ze jakby tez byla do kamery ASSYS, ale ja nie widze zeby kamera byla do niej podlaczona w ogole.

    Skoro zasilanie idzie na przewody do kamerki to chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie kupno na szrcoie takiej uzywanej kamery i podmiana zeby sprawdzic.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Najgorsze, ze zaden elektromechanik nie chce sie nawet podjac naprawy. Mowia ze sie nie oplaca ze za dlugo zejdzie.

    0
  • #10 14 Lip 2018 16:58
    darens
    Poziom 20  

    Ło matko, czym robiłeś te zdjęcia?

    0
  Szukaj w 5mln produktów