logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shield CNC Arduino i błąd połączenia z Grbl Controller.

jakmich 16 Cze 2018 15:46 3036 8
REKLAMA
  • #1 17279353
    jakmich
    Poziom 8  
    Witam Was wszystkich

Jestem w trakcie tworzenia małej maszyny CNC z napędów CD. Posiadam Shield CNC, sterowniki silników A4988 oraz klon Arduino. Wszystko złożyłem bezbłędnie, wgrałem program za pomocą Xloader, a gdy próbuję się połączyć z Arduino za pomocą programu Grbl Controller 3.6.1 to wyskakuje mi taki komunikat: "No data from COM port after connect. Expecting Grbl version string".
    Proszę Was pomóżcie mi rozwiązać ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 17281069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17286033
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18407744
    servisGSM_konrad
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    jakmich napisał:
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Wszystko działa jak należy. Przyczyna leżała w tym, że źle zapisywałem plik hex.

Co dokładnie masz na myśli. mam taki sam błąd. wszystko wgrane rgbl z arduino odpowiada ale Grbl controler wywala blad

Płytka Arduino Uno + cnc shield v.3
    Załączniki:
    • Shield CNC Arduino i błąd połączenia z Grbl Controller. grbl 2.jpg (109.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Shield CNC Arduino i błąd połączenia z Grbl Controller. grbl 1.jpg (74.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18986123
    bieluuuuu
    Poziom 2  
    servisGSM_konrad napisał:

Co dokładnie masz na myśli. mam taki sam błąd. wszystko wgrane rgbl z arduino odpowiada ale Grbl controler wywala blad

Konrad i jak, udało Ci się dojść do tego? Jestem w tym samym punkcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z połączeniem Arduino z programem Grbl Controller, otrzymując komunikat o braku danych z portu COM. Po kilku sugestiach dotyczących przeglądania filmów instruktażowych oraz sprawdzenia instalacji firmware GRBL, okazało się, że przyczyną błędu było niewłaściwe zapisanie pliku hex. Po poprawnym wgraniu firmware, komunikacja z GRBL została nawiązana, a problem rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA