logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WV Passat B5 1.9 AHU - Rytmiczny stukot przy odpalaniu ciepłego silnika

szosiu 16 Cze 2018 16:38 5577 12
REKLAMA
  • #1 17279411
    szosiu
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Cześć
    Gdy odpalam cieply silnik który jest wyłączony od 10 min to w momencie zaskoku, przez 1 sekundę słychać głośny rytmiczny stukot. Po tym jest wszystko ok, silnik bardzo dobrze pracuje. Zgaszę go, odczekaniu z 10 ,15 min i znowu przy odpaleniu pojawia się stukot. Jeżeli będę go teraz włączał i wyłączał to nie ma tego stoku wszystko jest OK. Silnik ładnie się uruchamia ale gdy tylko od czekam dobrych kilka minut to znowu przez pierwszą sekundę pracy silnika występuje głośnik rytmiczny twardy stukot. Co to jest ?
  • REKLAMA
  • #3 17280383
    szosiu
    Poziom 14  
    Olej 10W40 liqui moly diesel. Jest prawie nowy. Silnik był płukany płukanka kilka mcy temu przed wymianą. Olej jest przezroczysty jak w benzynie. Brak przedmuchów, ogólnie silnik w bardzo dobrej kondycji. Zazwyczaj jeżdżę spokojnie ale wczoraj go mocno przegoniłem i po ponownym odpaleniu zastukał gdy chwilkę postał. Czyli był fest rozgrzany. Teraz go odpaliłem na zimno i było wszystko w porządku. Wniosek jest taki że go wczoraj mocno przegoniłem i porządnie się rozgrzał na wysokich obrotach i po ponownym odpaleniu zostukał przez sekundę po rozruchu. Czy to jest objaw kończącego się hydropopychacza ?

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

Film zimny rozruch https://youtu.be/qII8699c4UI
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17280747
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Ja tu nic nie słyszę nietypowego.
    Z kolei opis objawów pasuje do hydropopychaczy - przepuszczają mocno rozgrzany olej. Nie wiem co jeszcze może być - nie może złapać odpowiedniego kąta wyprzedzenia wtrysku na mocno rozgrzanym? Może ktoś bardziej obeznany będzie miał inny pomysł.
  • #5 17280957
    szosiu
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedź mi to też wygląda na hydropopychacz ale wolę poznać opinie innych. Ewidentnie wysokie obroty mocno rozgrzany silnik i wtedy uruchomiony po kilku minutach zastukał przy rozruchu. Albo jaki wpływ może mieć czas, czyli rozgrzany mocno silnik wyłączam i włączam i jest OK, ale jak odczekam 10 czy 15 minut i wtedy próba odpalenia i zastuka przez sekundę . Na tym filmiku nie ma tego obiawu ponieważ silnik był zimny.
  • REKLAMA
  • #6 17281146
    helmud7543
    Poziom 43  
    Nagrzany olej, film robi się cieńszy, popychacze nie trzymają ciśnienia. Pytanie, czy gdyby takiego rozgrzanego nie ruszać, to po wystygnięciu też zastuka.
    Popychacze raczej nie są bardzo zużyte (może dopiero zaczynają padać) bo klekotałyby wtedy przy niemal każdym rozruchu (a potem to i postukiwanie cały czas), na lekko zużyte pomaga dobry olej (jak to kwestia glutów w środku, bo jak zatarte to już nic nie pomoże). Twojego oleju nie znam, 10W trochę średnio na silnik z turbo i hydrauliką zaworów, no ale mamy lato więc teraz i tak 5W nic by nie dało. 40 może być jeśli go nie bierze, nie wiem natomiast jaki tam jest zalecany indeks.
  • #7 17281268
    szosiu
    Poziom 14  
    helmud7543 napisał:
    Pytanie, czy gdyby takiego rozgrzanego nie ruszać, to po wystygnięciu też zastuka.

Mogę to przetestować ale co nam to powie ? 5W40 jest rzadszym olejem więc raczej szybciej wycieknie hydropopychacza. Czyli problem się pogłębi
  • #8 17281333
    helmud7543
    Poziom 43  
    5W to niższa lepkość w niższej temperaturze niż 10W. O parametrze gorącego oleju mówi 40. Po prostu 10W jest na granicy pompowalności w przypadku naszych zim (duży mróz może zrobić z niego galaretę).
  • #9 17281481
    szosiu
    Poziom 14  
    Myślałem że 40 to lepkość
  • REKLAMA
  • #10 17281580
    helmud7543
    Poziom 43  
    Tak, 10 parametr lepkości na zimno, 40 parametr na gorąco. Ten pierwszy dobiera się pod względem klimatu (zimy) ten drugi - już bardziej pod silnik i jego zużycie. Np: zmiana oleju z 5W40 na 15W40 nie ma sensu, gdy problem jest na gorącym oleju.
  • #11 17282133
    szosiu
    Poziom 14  
    Dzięki Helmud za wyjasnienie.
    Z tego co czytałem , to 10W40 ma zastosowanie w zakresie 0d -25C do + 35C temperatury otoczenia.
    Ja jest z Wrocławia, tu nie ma mrozów rzędu -25C, jest to najcieplejsze miasto w Polsce, zimą i latem.
    Wiec nie widze sensu zmieniac 10W na inne, ale moze warto zmienić parametr na goraco ? Z 40 na ... ile , 50 ?

Wiem że mam mieć dla mojego silnika normę 505 00. Tego się trzymam. Auto ma wg licznika 320tys km, ale cholera wie ile ma naprawdę nalatane. Auto jest z 98 roku. Warto zmienić na 10W50 ?

Załączam tabelke z rozkładem temperatur otoczenia Vs rodzaj oleju
    WV Passat B5 1.9 AHU - Rytmiczny stukot przy odpalaniu ciepłego silnika
  • #12 17282983
    helmud7543
    Poziom 43  
    Nie wiem, może zacząć brać olej (pierścienie nie zgarnął). Może zwiększyć się zużycie paliwa (większe opory). Szukaj czy występują takie oleje z normą dla Twojego silnika. Ja bym narazie nie ruszał.
  • #13 17283134
    szosiu
    Poziom 14  
    Spoko na razie nie ruszam. Jeżdżę Normalnie i teraz żadnych złych objawów nie ma nic nie stuka nic nie puka Silnik chodzi jak nówka 😀 zapewne jakbym go porządnie rozgrzał problem ze stukaniem przy starcie by powrócił. Patrzyłem są takie oleje z normą dla mojego silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rytmicznym stukotem przy odpalaniu ciepłego silnika w VW Passat B5 1.9 AHU, który występuje tylko po odczekaniu 10-15 minut od wyłączenia silnika. Po uruchomieniu silnika na zimno wszystko działa prawidłowo. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak zużycie hydropopychaczy, które mogą nie trzymać ciśnienia przy rozgrzanym oleju. Użytkownik stosuje olej 10W40 Liqui Moly, który jest w dobrym stanie, ale rozważa zmianę na 10W50. Wskazano również, że lepkość oleju ma znaczenie w kontekście temperatury i stanu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA