logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 TDI 1.8 VP AHU - Którędy bierze olej ?

szosiu 27 Mar 2020 11:42 1845 21
REKLAMA
  • #1 18564340
    szosiu
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Cześć

TDI 1.9 AHU na zwykłej pompie rotacyjnej.
    Proszę pomóżcie ustalić po objawach którędy ucieka olej.

fakty:
    - Pobór oleju 0,5L /1000km.
    - Silnik suchy (brak wycieków)
    - Silnik pali na strzał, ma moc
    - Korekty wtryskiwaczy, kąt zapłonu, Dawki paliwa - Wszystko idealnie.
    - Została wymieniona Turbina i nic to nie zmieniło
    - Cały dolot suchy jak pieprz (odma odczepiona na stałe od do lotu)
    - Odma wsadzona do butelki, W butelce przez setki kilometrów sucho zero śladów oleju
    - Po wyjęciu bagnetu nic nie dmucha tak jakby silnik był wyłączony

Objawy:
    Moment odpalenia zimnego silnika i wolne obroty.
    Przy temperaturze zbliżonej do zera lub niższej w momencie odpalenia delikatna błękitna chmurka jak na poniższym filmie która znika po 2 sekundach. Następnie zero zadymienia. Po około dwóch 2-3 min. pojawia się tylko para wodna. Po kolejnych 3 min para wodna znika i Pojawia się dymek delikatnie, błękitny ,ledwo zauważalny. Gdy silnik się nagrzeje tego dymu nie ma. Wszystko powyższe jest na wolnych obrotach. Gdy silnik jeszcze zimny a przygazuję dość mocno pojawia się szary dym oceńcie na filmie (koniec filmu). Czy ten dym jest błękitny? według mnie jest bardziej szary. Może szaro błękitny sam nie wiem. Gdy silnik się rozgrzeje nic już nie kopci na żaden kolor. Nawet podczas jazdy.

Możliwe 3 przyczyny ucieczki oleju:

- Uszczelniacze i prowadnice zaworowe
    - Pierścienie na tłokach
    - Turbina po stronie gorącej (tu po odkręceniu tłumika patrzyłem na odpalonym silniku i nie widać oleju który wydostawałby się z turbiny podczas przygotowania)

Załączam film na którym odpalam silnik rano po nocy temperatura - 2°C.
    Oraz dwa screenshoty z przygazówki z końca filmu na zimnym silniku.

https://youtu.be/bPY0mk8mA4g

VW Passat B5 TDI 1.8 VP AHU - Którędy bierze olej ? VW Passat B5 TDI 1.8 VP AHU - Którędy bierze olej ?

Zapach spalin na wolnych obrotach - czuję ropę.
    Po tych przekazówkach spaliny pachną inaczej bardziej jak plastik raczej nie jak ropa nie wiem jak pachnie spalony olej może to to.
  • REKLAMA
  • #2 18564472
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Zmierzyć ciśnienie sprężania to pozwoli rozwiać większość watpliwosci
  • REKLAMA
  • #3 18564656
    szosiu
    Poziom 14  
    Właśnie że to nic nie da. Kompresja może być dobra a mogą być zapieczone pierścienie olejowe Które przepuszczają olej zwiększając kompresję. Ja potrzebuje wiedzieć na co wskazują objawy na podstawie filmu i zdjęć.
  • REKLAMA
  • #4 18566175
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    A właśnie że to da bardzo dużo
    Jak wspomniałem pozwoli wyeliminować niektóre przypuszczenia
    Równiedobrze mogą już pompki lać
    No ale jak wiesz lepiej....
    Ktoś chce pomóc to ty jeszcze swoje teorie wyglądasz więc po co zakładasz wątek skoro wiesz najlepiej
  • #5 18566396
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1300
    W/g producenta ten silnik ma normę 0/7l na 1000 km .
    świerszcz.UK napisał:

Jeśli juz to wtryski i pamiętaj że są to dwucisnieniowe. Moze popuszczać uczczelnienie turbo, bądz uszczelniacze zaworowe.
  • #6 18566714
    szosiu
    Poziom 14  
    świerszcz.UK napisał:
    A właśnie że to da bardzo dużo
    Jak wspomniałem pozwoli wyeliminować niektóre przypuszczenia
    No ale jak wiesz lepiej....
    Ktoś chce pomóc to ty jeszcze swoje teorie wyglądasz więc po co zakładasz wątek skoro wiesz najlepiej

Kolego jakbyś miał jakieś pojęcie to byś wiedział że w moim silniku nie ma pompek. Dobry Fachowiec powinien poznać na podstawie filmu i mniej więcej oszacować gdzie którędy, ucieka olej.

Dodano po 2 [minuty]:

misiek-888 napisał:
    świerszcz.UK napisał:

Jeśli juz to wtryski i pamiętaj że są to dwucisnieniowe. Moze popuszczać uczczelnienie turbo, bądz uszczelniacze zaworowe.
    Przepraszam ale co mają wtryski do Brania oleju? Napisałem wyżej że korekty wtryskiwaczy bardzo dobre. Poza tym kopcił by na czarno nawet po rozgrzaniu a w tej materii nie ma żadnych problemów.

Dodano po 50 [sekundy]:

misiek-888 napisał:
    świerszcz.UK napisał:

Przepraszam ale co mają wtryski do Brania oleju? Napisałem wyżej że korekty wtryskiwaczy bardzo dobre. Poza tym kopcił by na czarno nawet po rozgrzaniu a w tej materii nie ma żadnych problemów.
  • #7 18568446
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ale wątpię żeby kto kolwiek oglądał te filmy, bo ja np ich nie ogladalem

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #8 18568986
    szosiu
    Poziom 14  
    Nie oglądałeś czyli nie wiesz co się dzieje
  • #9 18569029
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    Jeśli turbiny jesteś pewien na 100%, odma też wykluczona to pozostało ci jedno miejsce brania oleju czyli komora spalania (pierścienie, uszczelniacze zaworowe), innych cudów nie ma.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 18569656
    szosiu
    Poziom 14  
    Dziękuję kolego za odpowiedź. I właśnie teraz chodzi mi o to ,że patrząc na objawy ( powyższy film ) muszę rozróżnić czy uszczelniacze zaworowe czy pierścienie(?)
  • #11 18569719
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Nie filmu nie oglądałem
    Branie oleju z uszczelniaczy jest po długim postoju gdyż olej splywa z uszczelniaczy i wpada do komory spalania ubytki oleju po postoju "na zimnym"
    Uszkodzone pierscienie- nie odpowiednią kompresja branie oleju na ciepłym i zimnym silniku ale oczywiście ty wiesz że test kompresji nic nie da bo stwierdziłeś to wcześniej. To jedyne rozwiązanie dla ciebie bo oczywiście test kompresji dla ciebie nic nie wnosi to zrzucać górę wymiana uszczelniaczy i przy okazji wypychać tłoki i od x sprawdzić pierścienie i od x je wymienic tylko w tym przypadku branie oleju ustapi
  • #12 18571728
    szosiu
    Poziom 14  
    Jeśli pierścień zgarniający tłoka jest zapieczony lub uszkodzony to kompresja wyjdzie mi dobra.
  • #13 18571796
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1300
    Tak. Notabene silnik uszczelnia się wtedy nadmiarem oleju.
  • #14 18571812
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 122
    Może zanim zaczniesz rozbierać silnik wypróbuj płukankę do silnika. Jeżeli masz zapieczone pierścienie to jest szansa że taki zabieg je "uwolni".
  • REKLAMA
  • #15 18572070
    aleksander1963
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Wymień uszczelniacze trzonków zaworów
    Powinno pomóc
  • #16 18572176
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam..Popieram kolegę Milejow , większość przypadków ,które miałem kończyło się na pierścieniach biorąc pod uwagę ,że inne dolegliwości są ok. (wycieki , turbo , odma itd). pozdr.
  • #17 18572312
    szosiu
    Poziom 14  
    Miałem już dwie akcje nalewania nafty na Tłoki i moczenie kilka dni. W sumie silnik wypłukany już płukanki liqui Moly i naftą kilka razy. Niestety nic to nie dało. Miałem kiedyś wymienione uszczelniacze zaworowe Ponieważ zżerał masakryczne ilości oleju w silniku benzynowym i tam przy odpaleniu była wielka niebieska chmura, Po wymianie wszystko dobrze i zero poboru oleju. Nie wiem czy teraz w dieslu byłaby taka sama przy takim samym poborze. U mnie chmurka przy odpalaniu jest mała. Dlatego stawiam na pierścienie które zapiekły się na amen. Poprzedni właściciele musieli zaniedbywać kwestie olejowe. Teraz przypomniało mi się że jak odkręcałem niedawno świece żarowe czy były ładnie wypalone a jedna była lekko tłusta. Na ten cylinder lałem najwięcej nafty niestety bez owocnie.

Dodano po 1 [minuty]:

To jeszcze pytanie na koniec czy w tym silniku można wyjąć Tłoki od dołu żeby nie zrzucać głowicy?
  • #18 18572617
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    To jeszcze pytanie na koniec czy w tym silniku można wyjąć Tłoki od dołu żeby nie zrzucać głowicy?[/quote]

😂
    W ka,dym silniku można tłoki puscic dolem po wcześniejszym zdemontowaniu wału korbowego,😅

Skad te teorię?
    Gość się pyta czy można wyciągnąć tłoki dołem w aucie 4ro surowym😂 ma wiele do powiedzenia odnośnie pierścieni i tlokow a zadaje tak "trafione" pytania czy można je dołem ciągnąć
    Tak można jak zdemontujesz rozrząd sprzęgło pompę oleju i wał korbowy możesz tłoki demontować dolem
    Życzę powodzenia w tej operacji

I tak na marginesie skończ się wymadrzac jeżeli zadajesz tak "trafione" pytania jak zrzucanie tłoków dołem
    Świadczy to tylko o tym że nie masz pojęcia co robisz brakuje ci podstawowej wiedzy i teorię że jak pierścień olejowy stoi to i tak kompresja będzie w silniku
    Gratuluje i życzę powodzenia zrzucania tłoków dołem silnika👍

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

• #19 18573145
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5036
    Jakie ciśnienie jest w kolektorze ssącym w silniku wolnossacym a jakie w doładowaym?
    Ruszcie trochę głowami.
    Kiedy w tym silniku pójdzie olej uszczelniaczami?
    Tylko wtedy gdy nie będzie ciśnienia w kolektorze a to ma miejsce tylko gdy silnik nie pracuje.
    Dymek pójdzie przy opalaniu. W czasie jazdy będzie bez dymu tylko czy wciągnie te 5L oleju od wymiany do wymiany tylko w momencie opalania?
  • #20 18573573
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Głowica w górę i wymiana pierścieni a sama wymiana na ten sam rozmiar może efekt przynieść na krótko za dawnych czasów robiłem przetoczenie tłoków oczywiście spasowanie zamków do min. i tak wykonane zawsze wystarczało powyżej 100tyś km , nie ma przy tym silniku aż tak dużo roboty dla kogoś kto się orientuje i wie co chodzi. Pozdrawiam wszyskich

Dodano po 13 [minuty]:

P.S Jeśli kanały na pierścienie w tłoku będą wykołysane nowy pierścień też będzie się kołysał góra- dół. pozdr.
  • #21 18574880
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Widzę, że cały temat opiera się o teorie i zastanawiam się, co autorowi da taka wiedza?
    Nie naprawi tym samochodu.

Proponuję coś zrobić, a nie tylko pytać, bo odpowiedzi stuprocentowej nikt nie udzieli.

Jeśli boisz się o koszta, to zacznij od wymiany uszczelniaczy zaworów - trudne do zrobienia bez ściągania głowicy, ale możliwe do wykonania.
    Płukanka nie wiele pomoże jeśli to wina zużytych pierścieni, a przy zapieczonych, to oleju by ubywało nie 0,5, a od litra w górę na 1000km.

Osobiście, przy takim nikłym poborze oleju w tak starym samochodzie, nie podejmowałbym zbędnych napraw.
    Jeździć, dolewać, kontrolować zużycie. Jak wzrośnie do litra na tysiąc, zacząć się przejmować :D
  • #22 18591582
    szosiu
    Poziom 14  
    dzieki za rady. Jeszcze sprawdzę dokładnie ile bierze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem TDI 1.9 AHU w VW Passat B5, który zużywa olej w ilości 0,5L na 1000 km, mimo braku widocznych wycieków. Silnik działa prawidłowo, a korekty wtryskiwaczy oraz kąt zapłonu są w normie. Po wymianie turbiny i odłączeniu odmy, nie zaobserwowano poprawy. Użytkownik zauważa błękitny dym przy zimnym rozruchu, który znika po kilku minutach. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak uszczelniacze zaworowe, zapieczone pierścienie olejowe oraz problemy z kompresją. Użytkownicy sugerują wykonanie testu kompresji oraz wymianę uszczelniaczy, a także rozważają płukanki silnikowe jako potencjalne rozwiązanie. W końcu, niektórzy radzą, aby nie podejmować zbędnych napraw, dopóki zużycie oleju nie wzrośnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA