Cześć
TDI 1.9 AHU na zwykłej pompie rotacyjnej.
Proszę pomóżcie ustalić po objawach którędy ucieka olej.
fakty:
- Pobór oleju 0,5L /1000km.
- Silnik suchy (brak wycieków)
- Silnik pali na strzał, ma moc
- Korekty wtryskiwaczy, kąt zapłonu, Dawki paliwa - Wszystko idealnie.
- Została wymieniona Turbina i nic to nie zmieniło
- Cały dolot suchy jak pieprz (odma odczepiona na stałe od do lotu)
- Odma wsadzona do butelki, W butelce przez setki kilometrów sucho zero śladów oleju
- Po wyjęciu bagnetu nic nie dmucha tak jakby silnik był wyłączony
Objawy:
Moment odpalenia zimnego silnika i wolne obroty.
Przy temperaturze zbliżonej do zera lub niższej w momencie odpalenia delikatna błękitna chmurka jak na poniższym filmie która znika po 2 sekundach. Następnie zero zadymienia. Po około dwóch 2-3 min. pojawia się tylko para wodna. Po kolejnych 3 min para wodna znika i Pojawia się dymek delikatnie, błękitny ,ledwo zauważalny. Gdy silnik się nagrzeje tego dymu nie ma. Wszystko powyższe jest na wolnych obrotach. Gdy silnik jeszcze zimny a przygazuję dość mocno pojawia się szary dym oceńcie na filmie (koniec filmu). Czy ten dym jest błękitny? według mnie jest bardziej szary. Może szaro błękitny sam nie wiem. Gdy silnik się rozgrzeje nic już nie kopci na żaden kolor. Nawet podczas jazdy.
Możliwe 3 przyczyny ucieczki oleju:
- Uszczelniacze i prowadnice zaworowe
- Pierścienie na tłokach
- Turbina po stronie gorącej (tu po odkręceniu tłumika patrzyłem na odpalonym silniku i nie widać oleju który wydostawałby się z turbiny podczas przygotowania)
Załączam film na którym odpalam silnik rano po nocy temperatura - 2°C.
Oraz dwa screenshoty z przygazówki z końca filmu na zimnym silniku.
https://youtu.be/bPY0mk8mA4g
Zapach spalin na wolnych obrotach - czuję ropę.
Po tych przekazówkach spaliny pachną inaczej bardziej jak plastik raczej nie jak ropa nie wiem jak pachnie spalony olej może to to.
TDI 1.9 AHU na zwykłej pompie rotacyjnej.
Proszę pomóżcie ustalić po objawach którędy ucieka olej.
fakty:
- Pobór oleju 0,5L /1000km.
- Silnik suchy (brak wycieków)
- Silnik pali na strzał, ma moc
- Korekty wtryskiwaczy, kąt zapłonu, Dawki paliwa - Wszystko idealnie.
- Została wymieniona Turbina i nic to nie zmieniło
- Cały dolot suchy jak pieprz (odma odczepiona na stałe od do lotu)
- Odma wsadzona do butelki, W butelce przez setki kilometrów sucho zero śladów oleju
- Po wyjęciu bagnetu nic nie dmucha tak jakby silnik był wyłączony
Objawy:
Moment odpalenia zimnego silnika i wolne obroty.
Przy temperaturze zbliżonej do zera lub niższej w momencie odpalenia delikatna błękitna chmurka jak na poniższym filmie która znika po 2 sekundach. Następnie zero zadymienia. Po około dwóch 2-3 min. pojawia się tylko para wodna. Po kolejnych 3 min para wodna znika i Pojawia się dymek delikatnie, błękitny ,ledwo zauważalny. Gdy silnik się nagrzeje tego dymu nie ma. Wszystko powyższe jest na wolnych obrotach. Gdy silnik jeszcze zimny a przygazuję dość mocno pojawia się szary dym oceńcie na filmie (koniec filmu). Czy ten dym jest błękitny? według mnie jest bardziej szary. Może szaro błękitny sam nie wiem. Gdy silnik się rozgrzeje nic już nie kopci na żaden kolor. Nawet podczas jazdy.
Możliwe 3 przyczyny ucieczki oleju:
- Uszczelniacze i prowadnice zaworowe
- Pierścienie na tłokach
- Turbina po stronie gorącej (tu po odkręceniu tłumika patrzyłem na odpalonym silniku i nie widać oleju który wydostawałby się z turbiny podczas przygotowania)
Załączam film na którym odpalam silnik rano po nocy temperatura - 2°C.
Oraz dwa screenshoty z przygazówki z końca filmu na zimnym silniku.
https://youtu.be/bPY0mk8mA4g
Zapach spalin na wolnych obrotach - czuję ropę.
Po tych przekazówkach spaliny pachną inaczej bardziej jak plastik raczej nie jak ropa nie wiem jak pachnie spalony olej może to to.