logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KFC CA6738SL - Schemat zasilacza i wartości elementów dla CA6748SL

marzk 23 Sie 2005 17:05 1332 13
REKLAMA
  • #1 1757815
    marzk
    Poziom 11  
    W monitorze takim jak w tytule jest nieco inna płyta a mianowicie CA6748SL. Niestety nie mam do niego schematu a różni się sporo od tego który posiadam do tytułowego modelu. Problem jest natomiast taki że popaliło się w zasilaczu kilka elementów tak skutecznie ze nie da się ich zidentyfikować. Mam prośbę czy może ktoś jest w posiadaniu takiego mońka lub schematu i mógłby mi podać wartości takich elementów jak:
    R526=? i jego moc ponieważ wygląda na ponadprzeciętny sieddzi w S-MOSa
    R524=? siedzi między G-MOSa a masą
    D519 jaka to dioda tuż przy poprzednim oporze z tego samego punktu wychodzi ale poprzez rezystor wchodzi na scalaka 3842 na 6 nóżkę
    Tak wogóle to może ktoś miał podobny przypadek i podpowie mi co jeszcze wymienić i co można podstawic za STP6N60FI. Taki się spalił a w schemacie mam 2SK2141 ale nie wiem czy bedzie dobry.
    Wdzięczny będę za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1757970
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    za STP... zawsze stawiano 2sk1117 n-mosfet, 600V, 6A, 100W
    ale ten Twój 2sk.. może być

co do oporów ..bierz pierwszy lepszy schemat zasilacza z UC3842
    patrz .....i wstawiaj
    R526 to w ogranicz.prądu 0,22- 0,33 ohm2W
    R524 chyba 10k
    dioda 1N4148

- sprawdz opory wysokoomowe te do pin7 ..3842
    - zanim wstawisz polowy sprawdz scalak powinny byc przebiegi na k.6 scalaka
    -potem wstaw polowy i obciąz zarówka ...zasialcz na linii +B i WLĄCZ
    ,,,,,, dalej to już jak wyjdzie z pomiarów
  • REKLAMA
  • #3 1757993
    marzk
    Poziom 11  
    Na razie dzięki jutro go będę składał a moze wiesz jeszcze co mogło paść przy takiej demolce oprócz samego 3842.

Dzięki i pozdrawiam
  • #4 1758029
    lisek
    Serwisant RTV
    jak sprawdzisz zasilacz (na zarówkę) i działa ....
    -podłącz resztę ...i wyjdzie szydło z worka
    jak było zawyzone nap. to może linia ,może .......

A może tylko sam zasilacz ze "zmęczenia"
  • #5 1758551
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Miałem kilka tych monitorów gdzie jedyną usterką było uszkodzenie zasilacza. Nie mniej musisz sprawdzić HOT - to tak na wszelki wypadek.
  • #6 1763229
    marzk
    Poziom 11  
    Mam jeszcze pytanko do kolegów a mianowicie co podstawialiście za 2SC1845 ponieważ większość podobnych tranzystorów ma wzmocnienie dochodzące ledwo do 300 a ten ma katalogowo w wyk E 400-600. Czy na mniejszym Hfe przetwornica też pójdzie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 1832016
    marzk
    Poziom 11  
    Dopiero dzisiaj pozbierałem wszystkie potrzebne elementy (niestety było więcej ubitych niż mi się wydawało na początku) i uruchomiłem przetwornice. Wystartowała na zarówke, wysokie też. Niestety przywiera gdzieś na gałęzi 90V. Gdy podaję na nią napięcie pojawia się lekki dymek na płytce kineskopu. Po odpięciu tej gałęzi wysokie startuje, kineskop świeci a na ekranie widać coś jakby linie powrotów tylko jest ich mniej. Ma ktoś może jakieś sugestie co może przywierać?
  • #9 1832440
    lisek
    Serwisant RTV
    nie mam schematu > szukaj także jako Smile
    tutaj na forum: monitory
    ale skoro dymek na PK zobacz jakie tam scalaki : albo M52.....
    lub LM
    najprawdopodobniej uszkodz. scalak od RGB i przywiera na +90V
    moze byc tylko 1-n jako przedwzmacniacz i końcówka na tranzystorach
    lub na 2-ch scalakach : przedwzm. i końcowy wzm.
    jeden z nich jest uszkodzony

p.s.
    jakie tam masz scalaki?
  • #10 1832571
    marzk
    Poziom 11  
    Ze schematem jest problem bo w tym co robie jest nowsza płyta niż w posiadanym przezemnie schemacie. Na pewno nie ma tranzystorów, RGB jest na LM 2407T i to najprawdopodobniej z niego ten dymek poszedł bo w tym miejscu nie ma nic innego. Czy istnieje jakiś sposób zeby się upewnić że to jego wina. Mam też pytanko czy jak włącze mońka bez ekranu na PK to coś się stanie bo myślę sobie, że odepnę zasilanie z tego LM i sprawdzę czy wtedy nie przywiera. Najpierw muszę jeszcze sprawdić kilka diodek i oporów dla pewności. Przy okazji to szukałem juz w starych postach ale niestety strasznie odbiegają od mojej opcji.
  • #11 1859881
    marzk
    Poziom 11  
    Wymieniłem ten LM2407T i monitor odżył. Z moim szczęściem oczywiście jest kolejny problem. Do wszelkich ustawień OSD są 4 przyciski (2 Function i 2 Adjust) a po przyciśnięciu którego kolwiek pojawia się nieaktywne OSD z napisem w kolorze czerwonym min, w tym czasie nic nie mogę zrobić przełączyć poprostu przyciski nie aktywne i nie znika samo. Dopiero gdy wyłącze mońka całkowicie to po ponownym włączeniu juz go nie ma. Dodatkowo gdy go włączam to po chwili ginie obraz całkowicie (WN w tym czasie jest) i tak 3 razy po czym obraz przestaje ginąć. Zimne luty na PK sprawdziłem i nic to nie dało. Podejrzewam teraz LM1279M. Czy słusznie? Czy może ktoś ma inne pomysły? Może ktoś miał już taki przypadek?
  • #12 1860421
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Niesłusznie. Ten LM miksuje tylko sygnał z komputera z sygnałem OSD. Za OSD odpowiada procesor. Nie pamiętam czy ten model miał blokadę menu, ale możliwe, że coś jest nie tak z procesorem i/lub pamięcią.
  • #13 1861099
    marzk
    Poziom 11  
    Układ który tu siedzi to chyba AT89C55. Nie bardzo rozumiem o co chodzi
    Cytat:
    Nie pamiętam czy ten model miał blokadę menu,
    Czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś konkretniejszego jak sprawdzić co jest przyczyną tego nieaktywnego OSD? I jeszcze ten dziwny napis na tle OSD min. Opcja szukaj niewiele daje bo jest to baaaaardzo rzadki temat. HELP !!
  • #14 1862489
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Może zrób tak - podstaw nową czystą pamięć (24lc04) i zobacz co wtedy. Możesz też spróbować wgrać nowy wsad do pamięci - o ile jest na elektrodzie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilacza w monitorze z płytą CA6748SL, różniącą się od modelu CA6738SL, dla którego brak jest schematu i wartości uszkodzonych elementów. Wskazano, że za tranzystor STP6N60FI można stosować 2SK1117 lub 2SK2141, a wartości rezystorów to R526 około 0,22-0,33 Ω 2W oraz R524 około 10 kΩ, a dioda D519 to 1N4148. Zalecane jest sprawdzenie układu UC3842 i pomiary przebiegów na nóżce 6 scalaka. Po wymianie uszkodzonych elementów zasilacz uruchomił się na żarówkę, jednak pojawił się problem z gałęzią 90V, gdzie występował dymek na płytce kineskopu, co wskazywało na uszkodzenie układu LM2407T odpowiedzialnego za RGB. Po wymianie LM2407T monitor zaczął działać, lecz pojawiły się problemy z nieaktywnym OSD i czerwonym napisem "min", co może być związane z procesorem AT89C55 lub pamięcią 24LC04. Sugerowano wymianę pamięci lub wgranie nowego wsadu. Dyskusja zawierała także pytania o zamienniki tranzystora 2SC1845 oraz wskazówki dotyczące diagnozy i wymiany elementów w zasilaczu i układzie sterowania monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA