logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet GCO-DP-23-57 żona przekręciła zawór bezpieczeństwa

Poduchowicz 19 Cze 2018 16:44 1878 7
REKLAMA
  • #1 17285037
    Poduchowicz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W piecu zleciało ciśnienie do zera co spowodowało brak ciepłej wody. Moja żona chciała nalać wody do instalacji, ale zamiast zaworu uzupełniającego wodę przekręciła zawór bezpieczeństwa z którego zaczęła kapać woda. Mnie oczywiście nie było wtedy w domu.

Woda zaczyna kapać mocno po dolewaniu wody do instalacji. Czy będzie konieczna wymiana zaworu, czy jest jakaś inna możliwość?
  • REKLAMA
  • #2 17285086
    charlee
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Przekręć energicznie zawór parę razy, może coś podeszło. Jak nie pomoże to raczej tylko wymiana.
    Swoją drogą warto dowiedzieć się gdzie "zleciała" woda z kotła.
  • REKLAMA
  • #3 17286100
    Poduchowicz
    Poziom 2  
    charlee napisał:
    gdzie "zleciała" woda z kotła.

Zleciała przez zwór bezpieczeństwa jeśli o to chodzi.

Pokręcę zaworem i zobaczę czy pomoże.

Dodano po 5 [minuty]:

Nic to nie dało. Muszę kupić nowy zawór. Gdzie uda mi się coś takiego nabyć? Jakiś specjalny sklep czy na przykład w praktikerze też znajdę?
  • #4 17286119
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Poduchowicz napisał:
    Jakiś specjalny sklep czy na przykład w praktikerze też znajdę?
    Na pewno w specjalnym pewniejsze, ale i w praktikerze można spytać.
  • REKLAMA
  • #5 17286207
    charlee
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Jesteś z Wrocka - na Tęczowej jest sklep z częściami do Termeta.
  • REKLAMA
  • #6 17286229
    Poduchowicz
    Poziom 2  
    super, dzięki wielkie

Dodano po 36 [sekundy]:

dam znać jak się uda.
  • #7 17287400
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    wymontuj zawór i wrzuc do wody z kwaskiem cytrynowym, wyczyści brudy, jeśli sprężyna nie jest słaba to pomoże, ja ustawiam pokrętło w takie pozycji, żeby zawór był otwarty, potrzeba kilku prób, żeby się udało
  • #8 17313479
    Poduchowicz
    Poziom 2  
    W książce gwarancyjnej znalazłem podkreślone naziwsko serwisanta, który się tym piecem już zajmował. Wymienił zawór bezpieczeństwa i przeczyścił piec. Teraz hula. Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Termet GCO-DP-23-57, w którym ciśnienie spadło do zera, co spowodowało brak ciepłej wody. Żona użytkownika przypadkowo przekręciła zawór bezpieczeństwa zamiast zaworu uzupełniającego, co doprowadziło do wycieku wody. Użytkownik otrzymał porady dotyczące pokręcenia zaworu, czyszczenia go w wodzie z kwaskiem cytrynowym oraz wymiany na nowy. Ostatecznie, po konsultacji z serwisantem, wymieniono zawór bezpieczeństwa i piec został naprawiony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA