logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 po zalaniu - brak reakcji po wgraniu flasha i EEPROM

wierus1 23 Sie 2005 18:58 1025 6
REKLAMA
  • #1 1758158
    wierus1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich zainteresowanych
    Mam taki problem dostałem 3310 kolega zalał ja z 5 miesiecy temu ja oczywiscie dzis dopiero ja zabrałem od niego była martwa po wykompaniu w wanience i wygrzaniu telefon zaczoł pokazywac contact service to juz cos podłączyłem pod tornado wgrałem flasha,eeprom i telefon zdechł nie pokazuje nic na wyswietlaczu ani diody sie nie podswietlają ale tornado mozna wgrac soft.W momencie wcisniecia info wyskakuje takie cos:

Power Up / Init Local Mode Failed !
    Mbus Error: epw e1 e2 e3 e4 e5 e6 e7 e8 e9 e10 e12

Jesli ma ktos jakies pomysły bede wdzieczny!

Z góry dziekuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1758191
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    contakt ser...to nie tylko SW ale i HW.Trochę to trwało więc czasu było dość by wytrawić co nieco.Jeśli wizualnie nic nie widać to podnieś CConta i Coobę bo tu b.często przyczyna w wytrawionych lub nie kontaktujących padach.
  • REKLAMA
  • #3 1758409
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Najprawdopodobniej oznacza to niedokładne wyczyszczenie płyty. Owszem, mogło coś wytrawić, ale to z reguły trwa trochę dłużej, a tel. wyczyszczony zaraz po zalaniu nie ma problemów z korozją. Zależy jeszcze, czym był zalany. Po pół roku może być dead.
    Jak już jesteśmy przy temacie, to dodam, że do starych Nokii używam poczciwego Dejana, bo z nim nigdy nie ma kłopotu.
  • #4 1759182
    wierus1
    Poziom 15  
    Witam

Oczywiscie dejan jest ok tez uzywam czasami jak tornado nie ruszy!
    Pozatym płyte oglądałem pod lupą i jest ok mysle ze jak kolega wyzej napisał tak zrobie i zobaczymy co bedzie! a telefon zgasł po wgraniu flasha bo przed tym było contact service! komunikuje sie z tornadem ale nic nie swieci! to tyle!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1759291
    MakroSerwis
    Jeżeli masz hot'a, to najpierw wygrzej na dobrym topniku, tylko pamiętaj, z dala od procka, bo te Nokie są na to czułe. Kolega oczywiście może mieć rację. Napisz, co Ci wyszło. Jeżeli tel. byłby nie uszkodzony, to po fls nie powinno byc kłopotów.
    Jeszcze jedna rada, zrób CRC po fls, jeżeli nie robiłeś.
  • REKLAMA
  • #6 1759444
    wierus1
    Poziom 15  
    Maciek_S napisał:
    Jeszcze jedna rada, zrób CRC po fls, jeżeli nie robiłeś.

Oczywiscie moge wgrac tylko flash nic pozatym CRC juz nie chce zrobic!
    Jutro wygrzeje co trzeba i dam znac!

Pozdrawiam
  • #7 1759919
    MakroSerwis
    Jeżeli nie chce liczyć CRC, to oznacza błędny zapis do flasha - czyli coś nie działa, jak powinno. Czekam na efekty Twojej pracy - napisz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który po zalaniu i długim czasie (ok. 5 miesięcy) przestał reagować po wgraniu flasha i EEPROM. Po wyczyszczeniu i wygrzaniu płyty pojawiał się komunikat "contact service", a następnie po próbie wgrania oprogramowania przez program Tornado telefon całkowicie zgasł – brak reakcji wyświetlacza i diody, mimo że soft można wgrać. Pojawia się błąd "Power Up / Init Local Mode Failed" oraz "Mbus Error" z kodami epw. Wskazano, że problem może leżeć zarówno w uszkodzeniach hardware (np. wytrawione pady kontaktowe, korozja płyty), jak i w błędnym zapisie do flasha, co potwierdza niemożność wykonania CRC po wgraniu flasha. Zalecane jest dokładne oczyszczenie płyty, wygrzanie jej na topniku z dala od procesora, sprawdzenie kontaktów CConta i Cooby oraz użycie alternatywnego oprogramowania Dejan, które bywa bardziej stabilne niż Tornado. Ostatecznie problem może wynikać z uszkodzeń mechanicznych płyty lub nieprawidłowego zapisu oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA