logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

myPhone Hammer Axe - Nie włącza się po wymianie gniazda USB i ładowaniu

kamil2114 21 Cze 2018 21:24 3969 13
REKLAMA
  • #1 17289306
    kamil2114
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich.
    Trafił do Mnie telefon myPhone Hammer Axe z wyrwanym gniazdem USB, gniazdo zostało wymienione i ładowało ale strasznie małym prądem 0,2A - bateria była całkiem rozładowana, więc go zostawiłem żeby się lądował, po kilkunastu godzinach telefon się naładował pokazywał 100%. Po odłączeniu od ładowarki, telefon zgasł i już na nic nie reaguje.. Bateria naładowana do full 4,26V. Po podłączeniu do zasilacza serwisowego i wciśnięciu power, pobór prądu 0.1A. Miał ktoś taki przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 17447422
    djmiller
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam !

Dołączam do tematu, mam identyczny problem.
    Udało się może komuś coś zdziałać w temacie ?
  • #3 17447593
    kamil2114
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Z tego co się dowiedziałem, usterka fabryczna telefonu i wymieniają na nowy w ramach gwarancji.
  • REKLAMA
  • #4 17449710
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Mam 3 takie telefony, my phone hammer i wszystkie sa z takimi samymi problemami. Udalo sie komus rozwiazac ten problem bez oddawajia na serwis gwarancyjny?
  • #5 17450012
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2477
    Jeśli masz gwarancję to niema sensu się bawić gdyż jeśli gniazda są wyrwane wraz z polami lutowniczymi to trudno będzie to naprawić.
  • REKLAMA
  • #6 17450073
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Jasna sprawa gdybym mial gwarancje to nie problem. U mnie sciezki nie sa wyrwane ale ewidetnie gniazdo uszkodzone. Po wymianie 5V wchodzi ale bateria sie nie laduje. Stad koje pytanie czy ktos poradzil sobie z tym. :)
  • #7 17450293
    E8600
    Poziom 41  
    Sprawdzałeś napięcie na baterii? Jeśli jest zbyt niskie ładowanie może nie działać. Często trzeba samą baterię podładować bezpośrednio z zewnętrznej ładowarki.
  • #8 17452962
    djmiller
    Poziom 10  
    To nie kwestia baterii. Ja na przykład podstawiłem nową, zapłaciłem za nią przeszło 80zł, telefon działał raptem przez dwa ładowania, usterka powróciła. Ładowanie odbywa się, ale miernik po podłączeniu ładowarki pokazuje mi na padach lutowniczych baterii napięcie 0,26V - to zdecydowanie za mało, żeby ładować baterię.
    Szukałbym w obwodzie ładowania, ale bez schematu to trochę lipa, może jest ktoś chętny "Zgadywać" co można wymienić patrząc na samą płytę główną ?
    W MAXCOM'ie MM143 jest taka sama usterka. Telefon pokazuje, że się ładuje, ale ładowanie w gruncie rzeczy się nie odbywa. W tym modelu akurat poradziłem sobie z tematem, bo przelutowuje się z innego MAXCOM'a moduł odpowiedzialny za ładowanie i telefon zaczyna się poprawnie ładować.
    Może tutaj też jest podobny moduł - sęk w tym - gdzie ?
  • REKLAMA
  • #9 17453022
    E8600
    Poziom 41  
    Wg mnie może to być nawet problem z softem. Poniżej lektura.
    Link
  • #10 17479820
    djmiller
    Poziom 10  
    E8600 napisał:
    Wg mnie może to być nawet problem z softem.

Chyba nie... problem występuje jeszcze przed uruchomieniem telefonu.

Dodano po 5 [minuty]:

Z tego co widzę, to efekt ładowania jest wręcz odwrotny od zamierzonego. Bateria "wysycha" do 0V po dłuższym pobycie pod ładowarką. Bateria jest nowa jakby co. Jak zlokalizować moduł NTC na płycie głównej ?
  • #11 17479947
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Ocena: 57
    MyPhone Hammer Axe czyli Moj telefon młot topór... Ciekawa nazwa. Co Oni palą w tej firmie??? A wracając do braku ładowania to uszkodzony jest na 100 procent układ ładowania a to jest Chiński szmelc i nic z tym nie zrobisz niestety.
  • #12 17480594
    djmiller
    Poziom 10  
    helterskelter33 napisał:
    MyPhone Hammer Axe czyli Moj telefon młot topór... Ciekawa nazwa. Co Oni palą w tej firmie??? A wracając do braku ładowania to uszkodzony jest na 100 procent układ ładowania a to jest Chiński szmelc i nic z tym nie zrobisz niestety.

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale Chińczycy to też ludzie, a podzespoły na płytce gdzieś wyprodukowane, nie ? Nie chciałbym Cię oceniać, ale forum elektrody funkcjonuje dzięki temu, że ktoś się tutaj tą elektroniką interesuje - jest to jego pasja, i niekoniecznie chciałby cały chiński sprzęt wyrzucać na śmietnik, jak byś Ty to zrobił. Dlatego pytania kieruję do osób bardziej doświadczonych, niż ja sam.
    Cała idea chińskich produkcji jest taka, że chińczycy kupują podzespoły na kilogramy i jeden typ montują w dziesiątkach modeli urządzeń, wystarczy odpowiedni element przelutować ;)
  • #13 17480699
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Ocena: 57
    Tylko że Chińczyk może wyprodukować dobry telefon, ale może wyprodukować też totalny bubel jakim właśnie są telefony myPhone gdzie nagminnie puchną baterie i uruwają się złącza micro USB. Jakość towaru zależy tu od tego ile zainwestuje ten kto zamawia. Chiński odpowiednik tego telefonu napewno jest lepszej jakości.
  • #14 17485170
    djmiller
    Poziom 10  
    helterskelter33 napisał:
    Tylko że Chińczyk może wyprodukować dobry telefon, ale może wyprodukować też totalny bubel jakim właśnie są telefony myPhone gdzie nagminnie puchną baterie i uruwają się złącza micro USB. Jakość towaru zależy tu od tego ile zainwestuje ten kto zamawia. Chiński odpowiednik tego telefonu napewno jest lepszej jakości.

Nie zmienia to faktu, że z dobrego egzemplarza można wylutować potrzebny nam podzespół i wlutować do chińskiego totalnego bubla, żeby ten w końcu zaczął działać :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem myPhone Hammer Axe, który nie włącza się po wymianie gniazda USB. Po wymianie gniazda telefon ładował się bardzo wolno, a po osiągnięciu 100% naładowania, po odłączeniu od ładowarki, zgasł i nie reaguje. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy z tym modelem, sugerując, że może to być usterka fabryczna. Wskazują na możliwość uszkodzenia układu ładowania oraz na problemy z jakością komponentów. Niektórzy proponują sprawdzenie napięcia na baterii oraz ewentualne przelutowanie modułów z innych modeli. Wskazano również na problemy z oprogramowaniem, ale większość użytkowników zgadza się, że problem leży w hardware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA