logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co to za proces i dlaczego został zainicjowany? Problem z svchost.exe.

tixar16 22 Cze 2018 08:08 843 10
REKLAMA
  • #1 17289756
    tixar16
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Otóż pewnego dnia po prostu włączyłem komputer i zostawiłem go na chwile samego. Jak przyszedłem było otwarte to okno co na screenie i zobaczyłem iż jest bardzo dużo pozwoleń do jednego programu, to wzbudziło moje podejrzenia. Jakim cudem to sie samo włączyło? Pomóżcie. Tych procesów jest z 30. Oczywiście są one wyłączone bo sam to zrobiłem, lecz niektórych się nie da.
    Załączniki:
    • Co to za proces i dlaczego został zainicjowany? Problem z svchost.exe. Svcost.PNG (56.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17289861
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1073
    Ogólnie svchost.exe jest systemowy chyba, że coś się pod to podszywa - wstępnie można diagnozować po lokalizacji pliku.
    Przydało by się wykonać skan Malwarebytes Anti-Malware oraz adwcleaner, ponadto zamieścić logi z FRST w formie załącznika do analizy by nie trzeba było zgadywać - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html
  • REKLAMA
  • #3 17291409
    tixar16
    Poziom 7  
    Otóż mam problem z tym programem FRST, już wcześniej go używałem, lecz coś jest nie tak teraz, bo jak go włączam to się uruchamia na sekundę i wyłącza się sam, co jest ? nie wiem co robić.
  • #4 17291652
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Mógłbyś dla przyzwoitości podać chociaż wersję systemu. Tutaj bez skanowania i tak się nie obejdzie, najlepiej na początek tak, jak pisał wyżej kolega. A jak umiesz, to w trybie awaryjnym.
  • REKLAMA
  • #5 17291727
    tixar16
    Poziom 7  
    System to windows 7 i tak umiem tak robić już wcześniej tak robiłem zrobię ponownie ok niema problemu ale dlaczego ten program się nie chce włączyć ?
  • #6 17291743
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    tixar16 napisał:
    System to windows 7 i tak umiem tak rodzić już wcześniej jej tak robiłem zrobię ponownie ok niema problemu ale dlaczego ten program się nie chce włączyć ?

Człowieku! Przeczytaj to swoje zdanie powoli i dokładnie. Co za bełkot...
  • #7 17291783
    tixar16
    Poziom 7  
    przepraszam za taki błąd lecz jak piszę na telefonie to autouzupełnianie zmienia mi nieraz słowa i nie zauważyłem tego a tak poza tym oto piliki z frst a skan malwerebytes nic nie wykazał oczywiście robiłem to w trybie awaryjnym
    Załączniki:
    • Shortcut.txt (42.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (88.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (38.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17292180
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Pisanie z telefonu w niczym nie przeszkadza by stosować się do zasad poprawnej pisowni.

Otwórz notatnik i wklej zawartość:
    Cytat:
    CHR HKLM\...\Chrome\Extension: [cjabmdjcfcfdmffimndhafhblfmpjdpe] - C:\Program Files\Norton Security\Engine\22.14.2.13\Exts\Chrome.crx <nie znaleziono>
    CHR HKLM\...\Chrome\Extension: [iikflkcanblccfahdhdonehdalibjnif] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx
    CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [cjabmdjcfcfdmffimndhafhblfmpjdpe] - C:\Program Files\Norton Security\Engine\22.14.2.13\Exts\Chrome.crx <nie znaleziono>
    CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [iikflkcanblccfahdhdonehdalibjnif] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść w folderze, gdzie masz FRST.exe.
    Uruchom FRST i kliknij w Fix/Napraw.
  • #9 17292366
    tixar16
    Poziom 7  
    Jaką mam pewności iż to pomoże oraz czy jeśli mam coś na kompie to te zbędne dostępy do svchost znikną czy to jest normalne no i takie pytanie dlaczego nadal samoczynnie jak próbuje uruchomić cmd bądź malwerbytes oraz frst to mi się po 1 sekundzie wyłąncza ?
  • Pomocny post
    #10 17293049
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    tixar16 napisał:
    Jaką mam pewności iż to pomoże

tixar16 napisał:
    no i takie pytanie dlaczego nadal samoczynnie jak próbuje uruchomić cmd bądź malwerbytes oraz frst to mi się po 1 sekundzie wyłąncza ?

Wykonaj powyższy fixlist.
  • #11 18138630
    tixar16
    Poziom 7  
    Brak rozwiazania i tak komp by l do wymiany poszedł na szrot do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z procesem svchost.exe, który samoczynnie uruchamia się z wieloma uprawnieniami. Po wykonaniu skanowania programami Malwarebytes Anti-Malware i AdwCleaner, użytkownik miał trudności z uruchomieniem narzędzia FRST, które wyłączało się po sekundzie. Użytkownik korzysta z systemu Windows 7 i próbował uruchomić skanowanie w trybie awaryjnym. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie pliku fixlist.txt w celu naprawy problemu. Użytkownik wyraził wątpliwości co do skuteczności proponowanego rozwiązania oraz kontynuował doświadczanie problemów z uruchamianiem narzędzi diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA