logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć kabel Ethernet Cat 5 w standardzie B do 3 gniazdek?

22bartek 22 Cze 2018 16:46 5577 10
  • #1 17290475
    22bartek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jak podłączyć kabel Ethernet Cat 5 w standardzie B do 3 gniazdek?

Mam taki oto problem że mam 3 gniazdka z Cat 5 w domu. Gniazdko nr 1 jest podlaczone do routera. I od gniazdka nr 1 idzie kabel ethernet do gniazdka nr 2 i 3. Dowiedzialem sie na internecie ze moje zolte kable do podlaczania maja standard B. Dlatego pozmienialem standard we wszystkich gniazdkach z A do B. I mi nadal nie dziala internet.
  • Pomocny post
    #2 17290498
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Standard w nowych urządzeniach ma drugorzędne znaczenie, większość go rozpoznaje z automatu (tzn. rozpoznaje ewentualne skrosowanie). Podpinanie dwóch gniazd na jednej skrętce jest mało zgodne ze sztuką, ale powiedzmy, że powinno działać - ale nie ma opcji, żeby dwa gniazda ścienne podłączyć do jednego gniazda routera.
  • #3 17290531
    22bartek
    Poziom 2  
    Czyli mam rozumiec ze jak te dwa fioletowe kable sa od dwoch roznych gniazdek sciennych to nie da sie ich podlaczyc na raz do tej samej kostki ? Czyli do kazdego Gniazdka jest potrzebny osobny port lan z routera tak ? Poniewaz mam cztery takie porty, I na jednym chcem podpiac dwa gniazdka, ale w takim razie mam uzyc jednego portu lan dla kazdego gniazdka ?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć kabel Ethernet Cat 5 w standardzie B do 3 gniazdek? 20180622_161807.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć kabel Ethernet Cat 5 w standardzie B do 3 gniazdek? 20180622_161359.jpg (634.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć kabel Ethernet Cat 5 w standardzie B do 3 gniazdek? 20180622_161353.jpg (621.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 17290557
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Tak. Jeden port LAN w routerze - jedno pojedyńcze gniazdko. Skoro jest możliwość to robimy poprawnie i zgodnie ze sztuką.
  • Pomocny post
    #5 17290558
    zjo
    Poziom 28  
    Dokładnie. Jedno gniazdo - jedno urządzenie. Możesz wykorzystać jedną skrętkę, wykorzystując dwie pary przewodów dla jednego gniazda i drugie dwie dla drugiego, ale przed routerem trzeba je rozdzielić i odpowiednio zacisnąć w rj45.
    A, masz wyprowadzone osobne kable do każdego gniazda? W takim razie podwójna pokrywką przy routerze, dwa moduły i działamy podręcznikowo.
  • Pomocny post
    #6 17290561
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Tak. Każde gniazdko do osobnego portu.
  • Pomocny post
    #7 17290562
    makosuu
    Ocena: 370
    zjo napisał:
    Możesz wykorzystać jedną skrętkę, wykorzystując dwie pary przewodów dla jednego gniazda i drugie dwie dla drugiego, ale przed routerem trzeba je rozdzielić i odpowiednio zacisnąć w rj45.

Właśnie tak nie rób bo nawet jak teraz 100Mb/s będzie wystarczające to jest to nieprzyszłościowe i później się o tym przekonasz. Na dwóch parach max 100Mb/s.
  • Pomocny post
    #8 17290565
    zjo
    Poziom 28  
    Zgadza się, to ostateczność. Myślałem, że ma poprowadzony jeden przewód i stąd te kombinacje...
  • Pomocny post
    #9 17291510
    IC_Current
    Ocena: 2494
    Jak pisali koledzy: jedno gniazdo -jeden przewód, żeby w przyszłości mieć sieć gigabitową.
    U Ciebie jednak to nie zadziała. Do STABILNEGO działania sieci gigabitowej na przewodach kat 5e konieczne jest staranne wykonanie złącz i rozszyć. U Ciebie najgorszej jakości keystony, rozszycie 5cm a zaciśnięcie przewodu ...
    Popraw to: przewód rozszyty max 5mm, wprowadzony od wewnątrz złącza LSA keystona, zaciśnięty w złączu BEZ zdejmowania izolacji, nadmiar przewodu starannie obcięty. Na stronach wiodących producentów okablowania strukturalnego znajdziesz zdjęcia/poradniki jak to ma wyglądać, żeby nie sprawiało problemów.

Jeszcze jedno: po takim zaciśnięciu jak na zdjęciach prawdopodobnie uszkodziłeś noże LSA. Wyciągając przewody rób to bardzo delikatnie, nie naprężając noży, bo może się okazać, że keystony będą do wyrzucenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17291519
    zjo
    Poziom 28  
    Żeby było zrozumiale: każda para przewodów rozkręcona przy samym zacisku. Izolacji na samym kablu też można by więcej zostawić, ładniej wygląda... Narzędzie do zaciskania na te klika przewodów może strasznie potrzebne nie będzie, ale majątku z drugiej strony nie kosztuje.
  • #11 17444341
    22bartek
    Poziom 2  
    Zamiast bawienia się w kable od ethernetu, to po prostu wziąłem router z dołu. I podłączyłem go na górze obok mojego komputera i problem został rozwiązany. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem trzech gniazdek Ethernet Cat 5 w standardzie B w swoim domu. Gniazdko nr 1 jest podłączone do routera, a kable prowadzą do gniazdek nr 2 i 3. Po zmianie standardu z A na B internet nadal nie działa. Odpowiedzi wskazują, że każde gniazdko powinno być podłączone do osobnego portu LAN w routerze, co jest zgodne z zasadami instalacji. Użytkownicy podkreślają, że podłączanie dwóch gniazdek do jednego portu jest niezgodne z praktyką, a dla stabilności sieci gigabitowej kluczowe jest staranne wykonanie złącz. Wskazówki dotyczą także odpowiedniego zaciskania przewodów oraz unikania uszkodzeń keystonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA