logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Zelmer Maestro 13Z012 - czasem nie wyłącza grzania i przegrzewa się

picalke 23 Cze 2018 01:27 1290 3
REKLAMA
  • #1 17291402
    picalke
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam z ekspresem Zelmer 13Z012 dość dziwny problem. Czasem występuje w nim taka sytuacja, że nie wyłącza się grzałka po osiągnięciu roboczej temperatury i grzeje nadal.
    Tutaj :arrow: Link i tutaj :arrow: Link jako klasyczną przyczynę problemu podają przepalony przekaźnik, jednak w moim ekspresie przekaźnik wygląda całkiem dobrze. W dodatku za każdym razem kiedy przynosiłem go do domu żeby sprawdzić co się dzieje, problem ustępował bez jakiejkolwiek interwencji. Czy to możliwe że przekaźnik czasem 'zawiesza się' w pozycji zamkniętej, a potem w transporcie w jakiś sposób odblokowuje? Czy warto wymieniać taki przekaźnik 'na zapas' czy raczej problem będzie w czym innym?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17291537
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    J.w.
    Do wymiany przekaźnik. Jego wizualna diagnoza nie może potwierdzić poprawbosci działania. A w 99% to właśnie przekaźnik się skleja podczas grzania.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17291546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17294076
    picalke
    Poziom 2  
    Przekaźnik wymieniony, na razie działa z nowym bez problemu. Staremu z ciekawości zrobiłem sekcję, styki wyglądają jak na zdjęciu Ekspres Zelmer Maestro 13Z012 - czasem nie wyłącza grzania i przegrzewa się, czyli na moje laickie oko na upalone. Dziękuję za pomoc i zamykam
REKLAMA